Un copilaş de 2 ani cu tumoră pe creier, salvat cu un super GPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Târnoveanu şi Ionuţ Gobej au făcut o operaţie în premieră la Marie Curie FOTO Adevărul
Sorin Târnoveanu şi Ionuţ Gobej au făcut o operaţie în premieră la Marie Curie FOTO Adevărul

Neurochirurgii de la Spitalul Marie Curie din Capitală au folosit în premieră un sistem de neuronavigaţie care le-a permis să îndepărteze complet tumora de pe creierul unui copil de doar un an şi nouă luni, aflat pentru a treia oară pe masa de operaţie.

Practic, neurochirurgii au folosit un dispozitiv asemănător cu un GPS, care le-a permis să localizeze cu mare precizie tumora de pe creier dar şi profunzimea acesteia. La finalul operaţiei maraton, care a durat mai mult de patru ore, întreaga tumoră a băieţelului a fost extirpată, acesta fiind în prezent internat la Institutul Clinic Fundeni, unde face chimioterapie astfel încât boala să nu recidiveze.

„În 2015, micuţul a fost trimis de urgenţă în Capitală în urmă cu jumătate de an, după ce bunica lui, care îl avea în grijă, a observat simptome precum vărsături, febră, dureri de cap şi diaree. Ajunsă la spital cu nepotul său, care a fost supus mai multor investigaţii, a aflat că Andrei are o tumoră cerebrală de opt centimetri, depistată în urma unui Computer Tomograf”, a povestit neurochirurgul Sorin Târnoveanu, cel care a făcut operaţia ajutat de aparatul de neuronavigaţie.

Micuţul a mai fost supus unor intervenţii chirurgicale clasice, în luna august 2015, respectiv în octombrie 2015.

Medicii au lucrat cu mai multă precizie

La prima operaţie, medicii au reuşit să scoată 60% din tumoră dar, din cauza unei hemoragii, au fost nevoit să oprească intervenţia. La scurt timp au reintervenit chirurgical şi au îndepărtat întreaga tumoră, iar micuţul a petrecut trei săptămâni în terapie intensivă, pentru a se recupera. În ianuarie, în urma unei investigaţii imagistice făcută la Spitalul Grigore Alexandrescu, bunica lui Andrei a aflat că tumora a recidivat, astfel că a fost necesară o a treia intervenţie în mai puţin de şase luni.

De această dată, operaţia a fost una mai simplă, asta pentru că noul sistem de navigaţie, obţinut cu fonduri de la Fundaţia Vodafone, le-a permis doctorilor să lucreze cu mai mare precizie, inciziile pe care le-au făcut fiind mai mici, iar recuperarea mai rapidă.

„Aparatul ne ajută intraoperator, localizăm foarte bine leziunea, e ca un creion care indică unde e tumora. Aparatul ne dă un confort pentru că ştim unde suntem în tumoră, suntem şi mai rapizi în gesturi. Un astfel de aparat e o necesitate, din păcate sunt doar câteva spitale în România unde există aşa ceva”, a explicat Sorin Târnoveanu pentru „Adevărul”, precizând că şansele de supravieţuire ale micuţului pacient depind foarte mult de tratamentul citostatic pe care îl primeşte acum.

Mama copilului este epileptică

Bunica lui Andrei, care stă cu el la Fundeni, a povestit ieri că starea nepotului său este bună acum. Şi-a amintit că la un an şi trei luni, pe lângă durerile de cap, vărsăturile şi stările febrile pe care le acuza, micuţul a început să facă şi crize de epilepsie. De epilepsie suferă şi mama sa, motiv pentru care bunica s-a implicat întru totul în creşterea nepoţelului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite