Articol publicitar

Tot ce trebuie să știi despre DEEE (deșeuri echipamente electrice și electronice)

Publicat:

Creșterea consumului la nivel mondial și evoluția tehnologiei au condus la numeroase efecte secundare asupra mediului și sănătății umane. Acest lucru se datorează faptului că, mare parte din obiectele pe care omul nu le mai utilizează sunt depozitate incorect, aruncate în locuri nepermise sau tratate necorespunzător.

image

În cazul electronicelor mai ales, situația este cu mult mai gravă fiindcă materialele din care sunt realizate au un impact negativ mai puternic asupra mediului. Plasticul și o varietate de substanțe care se regăsesc în DEEE (deșeuri echipamente electrice și electronice) nu doar că afectează mediul în care trăim, ci și viața tuturor ființelor de pe planetă.

De ce este necesar să colectăm selectiv deșeurile?

În principiu, toate deșeurile ar trebui colectate selectiv fiindcă e o modalitate foarte bună prin care se poate reduce impactul asupra mediului. Odată ce deșeurile sunt colectate selectiv, o parte din materiale pot fi reciclate și ulterior reutilizate în procesul de fabricare al altor produse, iar cealaltă parte poate fi tratată corespunzător, în așa fel încât să nu mai afecteze atât de mult mediul.

DEEE trebuie colectate selectiv nu doar pentru a face posibilă reutilizarea anumitor materiale, ci și pentru că:

· Anumite substanțe, precum mercurul, plumbul sau cromul, trebuie supuse unor tratamente speciale.

· Prin reciclare electrocasnice și electronice se recuperează materii prime cu valoare ridicată și materiale rare. Dacă nu știai, anumite echipamentele electronice au în compoziția lor materiale rare (antimoniu, gallium, indium etc.) sau materii prime valoroase, cum ar fi aur, platină, argint. Acestea pot fi recuperate și utilizate în alte scopuri.

· Prin reciclarea DEEE se reduce consumul de materii prime de care planeta dispune.

Procesul de reciclare electrocasnice și electronice

Primul pas după colectarea selectivă constă în extragerea componentelor cu periculozitate ridicată sau care cer o tratare atentă: agenți frigorifici, cabluri, baterii, lichide periculoase, etc.

Ulterior, DEEE depoluate trec printr-un proces de dezmembrare (manuală sau automată), la finalul căruia sunt identificate materiile care pot fi reutilizate și cele care necesită operațiuni de valorificare energetică ori eliminare controlată.

Echipamentele electronice și cele cu tub catodic necesită o atenție mai mare, deoarece conțin elemente și substanțe toxice care afectează stratul de ozon și pot avea impact asupra sănătății umane.

Spre exemplu, freonul care se regăsește în aparatura frigorifică are potențial de încălzire globală, ceea ce poate determina apariția fenomenelor meteorologice extreme, topirea ghețarilor și chiar extincția diverselor specii și schimbări în ceea ce privește sănătatea populației. Pe de altă parte, substanțele ignifuge bromurate, ce se găsesc în plăcile electronice și în carcasele de plastic, pot duce la tulburări de memorie și pot afecta funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului hormonal.

Luând în considerare efectele negative pe care DEEE le are, e absolut esențial ca fiecare individ să înțeleagă importanța reciclării și să acționeze ca atare. 

Unde se pot preda deșeurile DEEE?

Deșeurile DEEE pot fi predate în centrele speciale de reciclare electrocasnice și electronice sau în punctele de colectare integrate în rețelele de retail, supermarket-uri, companii private, unități de învățământ, instituții publice și autorități locale.

Există asociații care au dezvoltat la nivel de țară centre și puncte de colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, pe care oamenii le pot utiliza pentru a scăpa de bunurile pe care nu le mai utilizează.

Așadar, dacă ai prin casă obiecte electronice pe care nu le mai folosești sau sunt stricate, evită să le arunci în același loc cu restul gunoaielor și caută cel mai apropiat punct de colectare DEEE. În acest mod, vei aduce un plus valoare comunității și acțiunile tale vor avea impact pozitiv asupra mediului înconjurător și asupra generațiilor care vin din urmă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite