Tipul de angajat căutat pe piaţa muncii, în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flexibilitatea este calitatea căutată de angajaţi FOTO Adevărul
Flexibilitatea este calitatea căutată de angajaţi FOTO Adevărul

Angajaţii flexibili, comunicativi şi dispuşi să se respecializeze sunt cei care au cele mai mari şanse să ajungă faţă în faţă cu un potenţial angajator în 2017. Experienţa practică este şi ea esenţială, în timp ce diplomele şi atestatele nu mai cântăresc la fel de mult în ochii specialiştilor care se ocupă de recrutare.

Flexibilitatea şi capacitatea angajaţilor de a se adapta la cerinţele angajatorului se numără printre cele mai căutate abilităţi pe piaţa muncii în 2017, o piaţă dinamică, în care accentul se pune pe practică şi experienţă şi nu pe atestatele şi certificatele obţinute de candidaţi. Datele se desprind din cel mai recent studiu făcut de hipo.ro, potrivit căruia angajatorii vor face majorări de salarii, vor vâna candidaţi aflaţi la început de drum, dar şi persoane cu multă experienţă şi vor fi dispuşi să le ofere şi alte beneficii pentru a-i aduce în companie. „Anul acesta va avea câştig de cauză experienţa şi capacitatea de adaptare”, arată Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 

Concret, doar unul din 100 de angajatori consideră că numărul de angajaţi din companie va scădea în 2017. Însă, spre deosebire de anul 2016, în vânzări se vor face mai multe angajări decât în IT şi Servicii clienţi. De asemenea, angajări masive se vor face şi în domenii precum Resursele Umane şi Marketing - PR - Publicitate.

Ce tip de angajat caută companiile

În ceea ce priveşte tipul de candidaţi pe care îi vor căuta cu precădere companiile, aceştia se împart în trei categorii: juniori, specialişti cu experienţă şi manageri. Dacă în cazul poziţiilor de management, numărul a rămas constant comparativ cu 2016, situaţia în cazul celorlalte tipuri de candidaţi stă în felul următor: 45% din companii vor să angajeze studenţi, absolvenţi, respectiv candidaţi cu mai puţin de trei ani de experienţă în timp ce 41% din angajatori afirmă că vor să angajeze persoane care au peste trei ani de experienţă în câmpul muncii. 

Internshipurile şi stagiile de practică, experienţa de lucru anterioară şi specializarea de la facultate sau de la masteratul urmat vor fi criteriile esenţiale pe care le vor lua în calcul specialiştii în recrutare atunci când vor selecta candidaţii pentru poziţiile de juniori în companii. În plus, în 2017 atestatele şi certificatele nu vor mai conta la fel de mult ca şi în anii precedenţi, angajatorii preferând să încline balanţa către candidaţi cu abilităţi practice. O noutate absolută, spun specialiştii.

„Multe diplome sunt doar teoretice, nu şi practice. Or angajatorii au nevoie de eficientizarea costurilor, motiv pentru care preferă să angajeze persoane cu experienţă şi cu abilităţi practice. În cazul tinerilor, de pildă, sunt mulţi care îşi iau diplomele de practică fără a avea şi cunoştinţe reale”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră. 

Abilităţile şi competenţele trebuie scoase în evidenţă

De cealaltă parte, criteriul esenţial pentru selectarea candidaţilor pentru poziţiile de seniori îl constituie abilităţile specifice necesare pentru jobul respectiv. Experienţa relevantă pe o poziţie anterioară contează şi ea foarte mult, în timp ce pe locul trei se situează motivaţia de a lucra în domeniu şi interesul pentru companie, se arată în studiul hipo.ro. 

Cu alte cuvinte, este esenţial ca aceşti candidaţi să îşi pună în evidenţă abilităţile şi competenţele pe care le deţin. Ca şi în cazul juniorilor, deţinerea de certificate şi atestate a pierdut teren şi în recrutarea de personal experimentat. 

O altă diferenţă majoră faţă de anul precedent o reprezintă abilităţile de comunicare ale angajatului. Pe locul doi apar flexibilitatea şi adaptabilitatea angajatului, care surclasează orientarea acestuia către rezultate. Proactivitatea este pe locul patru, în timp ce capacitatea de a rezolva probleme este şi ea în top cinci abilităţi soft skills dorite de angajatori. „Companiile au nevoie de angajatul să fie flexibil şi să facă şi alte lucruri în companie. E tot o metodă de optimizare a costurilor, pentru că este o persoană deja formată, care poate fi mutată de pe o funcţie pe alta sau dintr-un departament în altul. Este esenţial ca el să se poată respecializa”, a completat Chicioreanu. 

„Dacă în mediul public programul e fix, în privat angajatorii au nevoie de tine chiar şi peste program, plus că ştiu că sunt anumite perioade în care volumul de muncă este mai mare. În serviciul privat scopul e performanţa, iar faptul că un angajat este flexibil, adică dispus să stea peste program, sau să vină din timpul liber ori să meargă în deplasări, este un avantaj real”, a explicat şi psihologul Mihai Copăceanu.

6.000 de lei pentru angajaţii din IT

O premieră e şi faptul că niciun angajator din cei 230 care au răspuns la studiu nu crede că va face reduceri de personal. Dimpotrivă, companiile afirmă că vor majora lefurile oamenilor pe care îi au în subordine, însă nu este vorba de creşteri substanţiale. Mai precis, 16% din companii intenţionează să crească salariile cu mai mult de 10% din salariul de bază, în timp ce 65% dintre acestea afirmă că majorarea nu va depăşi 10% din salariul de bază. Doar 19% din angajatori spun că lefurile angajaţilor vor rămâne constante pe parcursul acestui an. 

Studiul evidenţiază şi care sunt aşteptările salariale ale angajaţilor, în funcţie de domeniu şi de experienţa acestora. Spre exemplu, persoanele care lucrează în domeniul tehnic şi au peste cinci ani de experienţă în câmpul muncii solicită lefuri de peste 6.000 de lei, cei care au sub cinci ani de experienţă cer 5.000 de lei, în timp ce candidaţii care au între unu şi trei ani de experienţă solicită o leafă lunară care variază între 2.800 şi 3.500 de lei. 

Alte beneficii oferite de angajatori 

Candidaţii care lucrează în domeniul de bancar, de pildă, solicită, în cazul celor cu peste cinci ani de experienţă, 4.000 de lei pe lună, în timp ce persoanele aflat la început de drum, abia ieşite de pe băncile facultăţii, se mulţumesc cu 1.800 de lei. În ceea ce-i priveşte pe cei care îşi desfăşoara activitatea în industria ştiinţelor sociale, salariul maxim cerut de cei care au peste cinci ani de experienţă este tot de 4.000 de lei, însă leafa de pornire se învârte în jurul sumei de 2.000 de lei, arată studiul citat. 

Însă anul 2017 vine cu beneficii pentru candidaţii recrutaţi de companii. Puşi în situaţia de a găsi cu dificultate forţă de muncă graţie lipsei de talente, fenomen răspândit la nivel maondial, angajatorii intenţionează să ofere tichete de masă angajaţilor, dar şi asigurări medicale private şi chiar suport financiar pentru traininguri, în special în cazul juniorilor. Alte beneficii enumerate de angajatori sunt reducerile la parteneri, discount-uri la produsele companiei, al 13-lea salariu sau posibilitatea de a lucra de acasă. 

Începe cel mai mare târg de carieră din 2017

Iar în cazul tinerilor, o altă noutate în 2017 e faptul că va fi o concurenţă mai mare în ceea ce priveşte programele de stagii de practică, dat fiind faptul că 23% din angajatori nu intenţionează să aducă interni în companie. „Va fi mai greu şi vor trebui să se zbată să obţină aceste stagii de practică ce îi vor ajuta să se angajeze mai uşor. Motivul pentru care companiile au mai puţine astfel de poziţii e legat de faptul că unele au ajuns deja la o stabilitate”, a mai spus Chicioreanu. 

Potrivit acestuia, târgul de carieră Angajatori de Top, care se va derula în această primăvară, prima ediţie fiind cea de la Timişoara în perioada 18 – 19 martie, este o foarte bună oportunitate pentru cei care vor să facă o schimbare legată de locul de muncă. „Sfatul meu pentru candidaţi este să îşi personalizeze CV-ul în funcţie de jobul pentru care aplică şi să treacă pe la standul CV Expert, pentru a vedea ce e greşit în CV-urile lor”, a conchis specialistul. 

După ediţia din Timişoara, cea de la Bucureşti, de la Sala Palatului, se va derula în weekendul 24-25 martie, unde sunt aşteptaţi peste 100 de angajatori care au pus la bătaie nu mai puţin de 5.000 de poziţii dintre cele mai diverse: industria farmaceutică, domeniul bancar, domeniul IT. 

Topul industrii în funcţie de salariul din 2016 

Tehnologia informaţiei - Servicii informatice: 5.513 lei

Transporturi aeriene: 4.370 lei 

Intermedieri financiare şi asigurări: 3.949 lei 

Telecomunicaţii: 3.337 lei 

Industria extractivă: 3.151

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite