Tehnica Mohs care a ajutat-o pe Jill Biden să se vindece de cancer, folosită și în România

0
Publicat:

Prima-doamnă a SUA a suferit recent o intervenție chirurgicală după ce a fost diagnosticată cu un tip de cancer de piele foarte răspândit în lume. Tehnica prin care a fost operată este disponibilă și în România și mai multe persoane celebre au beneficiat de aceasta.

Orice aluniță care-și schimbă forma și culoarea trebuie investigată dermatologic Foto: Shutterstock
Orice aluniță care-și schimbă forma și culoarea trebuie investigată dermatologic Foto: Shutterstock

Numărul cazurilor de cancere de toate tipurile diagnosticate a început să crească după cei doi ani de pandemie, iar cancerele de piele nu fac excepție. Ba mai mult decât atât, până în 2040, studiile recente au estimat o evoluție accentuată a incidenței la 50%. „Principala cauză o reprezintă expunerea necontrolată la soare pe parcursul vieții – doar 5 arsuri la vârsta copilăriei pot crește riscul de cancer cutanat cu 75%. Dacă pe piele sunt alunițe sau alte leziuni, ele trebuie să fie controlate de către medicul dermatolog, care poate identifica și trata rapid și corect orice afecțiune”, explică dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog și director al Programului de microchirurgie Mohs acreditat de Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică în România.

Cei care iubesc marea și plănuiesc concedii la plajă și la soare e bine să știe că acum este momentul pentru un control dermatologic prin care pot fi depistate eventuale leziuni canceroase la nivelul pielii. Zonele cu riscul cel mai ridicat de a dezvolta cancer de piele sunt cele expuse cel mai des la soare, respectiv față, gât, decolteu şi mâini.

Jill Biden, operată prin microchirurgie Mohs

Prima-doamnă a SUA, Jill Biden, a fost supusă recent unei intervenții chirurgicale de tip Mohs pentru extirparea unei leziuni canceroase depistate în urma unui screening de piele de rutină.

În timpul intervenției, medicii au depistat și o a doua leziune canceroasă în zona pieptului, ambele fiind excizate și ulterior confirmate ca fiind carcinom bazocelular. „Aceasta este cea mai frecventă formă de cancer de piele la nivel mondial. Chiar dacă nu pune viața în pericol în aceeași măsură ca melanomul, carcinomul bazocelular este tot o formă agresivă de cancer, care ajunge să mutileze pacientul”, explică medicul dermatolog.

Nu multă lume știe însă că tehnica de microchirurgie Mohs folosită de medicii americani există și în România, adaugă specialistul: „Iar unul dintre avantajele acestei tehnici este scăderea ratei de recidivă până la 0,1%, comparativ cu excizia directă, care ajunge până la 40%. În plus, precizia acestei metode ajută pacientul să evite excizii mai mari decât ar fi necesare, care pot lăsa cicatrici vizibile”.

Formă care nu mestastazează

„Cancerul de piele diagnosticat în cazul primei-doamne a Americii a fost o formă de carcinom care, în general, nu metastazează, iar tratat corect se vindecă fără risc de recidivă. Tehnica Mohs folosită și în acest caz este o procedură chirurgicală care ne permite ca în timpul operației să verificăm întinderea tumorii în țesut, lucrând în paralel cu laboratorul de histopatologie. Laboratorul produce o hartă a distribuției celulelor tumorale pe piesa pe care o excizăm și indică dacă este nevoie să mai scoatem țesut dintr-o parte sau alta, în funcție de așezarea celulelor tumorale. Practic, scoatem tumora în totalitate, conservând perfect țesutul sănătos și îndepărtând complet țesutul bolnav. Așa cum aș scoate dintr-un măr partea defectă, pe direcția pe care o observ. Acest tip de operație se face de obicei cu anestezie locală”, a subliniat dr. Mihaela Leventer.

Cine a fost operat în România prin această tehnică 

De astfel de intervenții au beneficiat în ultimii ani omul de televiziune Florin Călinescu, producătorul și regizorul de film Dan Chișu și interpretul de muzică populară Gheorghe Turda, cu toții diagnosticați cu carcinom bazocelular.

Medicii dermatologi recomandă ca fiecare persoană să înceapă anul cu un control dermatologic, iar în cazul pacienților cu factor de risc acesta ar putea fi recomandat la intervale mai scurte. „Așa cum prima-doamnă a SUA a primit acest diagnostic în timpul unui screening de rutină, trebuie spus că un control anual de piele ar trebui făcut de fiecare dintre noi în parte. Cu precădere persoanele care au antecedente de cancer de piele în familie ar trebui să se prezinte chiar și mai des la medicul dermatolog, la fel și pacienții care au multe alunițe au intervale mai scurte de control – la 3 sau la 6 luni. În plus, orice bubiță care apare pe piele și care nu se vindecă sau care își modifică forma sau culoarea, trebuie să ne trimită la doctorul dermatolog, pentru că un diagnostic pus la timp poate face toată diferența”, a conchis dr. Mihaela Leventer.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite