Tătaru: Nu ştim în ce constă viitorul spital modular de la Iaşi. El trebuie să funcţioneze ca secţie exterioară a unui spital deja existent
0Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că spitalul modular de la Iaşi, amenajat de Consiliul Judeţean, ar trebui să funcţioneze ca secţie exterioară a unui spital din Iaşi şi că ministerul nu poate da aviz unei entităţi care deocamdată nu există.
Nelu Tătaru a inspectat, duminică, împreună cu ministrul Mediului, Costel Alexe, amplasamentul de la Leţcani, judeţul Iaşi, unde au fost aduse 20 din cele 100 de containere pentru spitalul modular, cei doi miniştri arătându-se nemulţumiţi de stadiul lucrărilor.
Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a spus că este "cam întârziată" această construcţie şi că au trecut deja patru luni de când s-au pornit demersurile cu spitalul modular de la Iaşi.
"Nu există vreo entitate medicală căreia să-i dai aviz de funcţionare. Sunt patru luni de când s-a pornit demersul cu spitalul modular de la Iaşi. Noi nu ştim în ce constă viitorul spital modular de la Iaşi. El trebuie să funcţioneze ca secţie exterioară a unui spital deja existent. Sunt atâtea spitale în subordinea Consiliului Judeţean. Cred că s-a greşit calea. Se poate da aviz când acea unitate corespunde din punct de vedere medical. Nu există în acest moment o entitate", a afirmat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a declarat că nu a venit la Iaşi pentru a-l trage de urechi pe şeful CJ Iaşi, Maricel Popa, ci pentru a aşeza nişte lucruri din punct de vedere medical.
"Este o încurcătură la achiziţionarea spitalului modular. DSP nu ştiu să fi avut vreo solicitare privind aceste containere", a susţinut Tătaru.
La rândul său, ministrul Mediului, Costel Alexe, care este şi liderul PNL Iaşi, l-a acuzat pe şeful CJ Iaşi, Maricel Popa, că nu i-a permis accesul în curtea Parcului Expoziţional Transagropolis, unde este amplasat spitalul modular, poarta fiind încuiată la ora sosirii celor doi miniştri.
"Nu ne-a dat voie să intrăm pe platforma Transagropolis să vedem cum arată azi acest spital, dar se vede şi prin gratii că, din păcate, nu putem vorbi de un spital COVID, nici măcar de un centru de triaj. Avem cea mai mare farsă şi cea mai mare minciună din istoria medicală a Iaşiului din ultimii 30 de ani. Este un exemplu de incompetenţă, de rea voinţă, dar există şi suspiciunea de fraudă. Sunt aduse în patru luni doar 20 de containere din 100. CJ Iaşi a alocat zece milioane de euro, alte 3,2 milioane fiind alocate de Consiliul Judeţean Neamţ. Sunt bani luaţi din bugetul Iaşiului, de la drumurile judeţene şi de alte capitole", a afirmat Costel Alexe.
Costel Alexe anunţa, joi, că va solicita Curţii de Conturi un control pentru a vedea cum au fost cheltuiţi banii în privinţa spitalului mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi, care este în continuare nefuncţional.
Costel Alexe îi acuza pe şeful CJ Iaşi, Maricel Popa, şi pe cel al CJ Neamţ, Ionel Arsene, că au vrut să dea un ”tun” la final de mandat.
În 15 iunie, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, anunţa că a depus plângere penală la Parchet, după ce trei persoane care au susţinut că reprezintă instituţia s-au dus în Turcia pentru a discuta cu şefii firmei care aduce spitalul mobil la Iaşi.
Maricel Popa a precizat că “emisarii“ respectivi nu au fost trimişi de către Consiliul Judeţean şi că speră ca organele abilitate să clarifice acest caz. “Sunt foarte multe piedici care ni se pun pentru a nu se aduce acest spital la Iaşi. Săptămâna trecută s-au prezentat trei delegaţi la furnizorul de la Ankara, spunându-i că vin din partea Consiliului Judeţean. Primul delegat le-a spus că nu sunt bani şi că nu vom plăti spitalul. Ulterior, s-au mai prezentat încă două persoane, recomandându-se că reprezintă CJ şi că ei decid când se vor face plăţile. Am trimis dosarul la organele abilitate. Am încredere că Justiţia îşi va face treaba şi că vor fi identificate acele persoane“, spunea preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa.
Preşedintele CJ Iaşi declara că au fost aduse la Iaşi două din cele trei secţiuni ale spitalului mobil şi că deocamdată nu s-a făcut nicio plată către furnizor.
“Spitalul este format din trei secţiuni. Două secţiuni sunt aduse deja la Iaşi şi vor fi instalate. Aşteptăm şi cea de-a treia secţiune. Sunt containere mari, de şapte metri lăţime şi 13 lungime. Transportul este îngreunat pe şosea, astfel că s-a decis să vină cu vaporul. S-au respectat toate procedurile de achiziţie“, spunea şeful CJ Iaşi, Maricel Popa.
Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat în două săptămâni, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.
Potrivit reprezentanţilor CJ Iaşi, spitalul va primi în principal pacienţi infectaţi cu COVID-19.
Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni şi va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Spitalul va fi amplasat în localitatea Leţcani, la intrarea în municipiul Iaşi.