Tătaru: Arafat m-a sunat că la Urgenţe există nişte măşti neconforme. Am sesizat Unifarmul să le retragă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tătaru a precizat că în anumite situaţii şi calitatea materialelor ar fi putut duce la infectări ale personalului medical.
Tătaru a precizat că în anumite situaţii şi calitatea materialelor ar fi putut duce la infectări ale personalului medical.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, l-a anunţat la un moment dat că în mai multe unităţi de primire urgenţe din ţară există măşti neconforme şi a sesizat Unifarmul să le retragă. El a spus că, dacă cineva a profitat de o lipsă acută a echipamentelor gestionând o achiziţie în acest fel, nu are niciun motiv să fie iertat.

Nelu Tătaru a fost întrebat, luni, la Digi 24 dacă apariţia unor focare sau infectarea unor cadre medicale ar fi putut fi cauzată şi de aceste echipamente sau măşti neconforme.

“Prima dată am aflat când doctorul Afarat m-a sunat că în Primire Urgenţe există nişte măşti neconforme. Am sesizat Unifarmul să retragă aceste măşti. Nu mai ţin minte, dar la unităţi de primire urgenţe din mai multe spitale, care raportau coordonatorilor SMURD tocmai aceste măşti. Am solicitat Unifarmului să retragă aceste măşti, erau în baza unor contracte pe care Unifarmul le încheiase cu unităţile spitaliceşti respective, s-au retras”, a afirmat ministrul Sănătăţii. 

El a menţionat că dacă cineva a profitat de o lipsă a echipamentelor gestionând o achiziţie de produse neconforme, nu are niciun motiv să fie iertat. 

“Faptul că cineva sau ceva a profitat în acel moment de o pandemie, de o lipsă acută a echipamentelor pe piaţa internaţională, gestionând o achiziţie în acest fel, nu are niciun motiv să fie iertat, iar în momentul în care eu specificam de o lună de zile nişte probleme atât la Unifarm, cât şi la alte societăţi din subordinea Ministerului Sănătăţii, inclusiv în Ministerul Sănătăţii, a fost momentul când am încercat să gestionez cât se poate de corect activitatea Ministerului Sănătăţii, delimitându-mă de ce se întâmpla la aceste societăţi. A urmat după acea sesizare trimiterea Corpului de Control, în paralel era un Corp de Control şi din partea Ministerului de Finanţe, aceste controale s-au oprit când a început ancheta penală a DNA. În acest moment este această anchetă în desfăşurare şi deciziile le vom vedea”, a spus Nelu Tătaru. 

El a precizat că în anumite situaţii şi calitatea materialelor ar fi putut duce la infectări ale personalului medical. 

“Poate există o supoziţie, dar nu aş pune pe acest fapt... La început nu existau deloc aceste echipamente. De la o perioadă de teamă, de frică, au venit echipamentele, am trecut pe perioadă de relaxare, eram siguri de noi, au fost momente poate de supraglomerare a unităţilor de primire când treceam de la un bolnav la altul şi atunci neglijam un pic precauţiile, au fost şi momente când dezechiparea de un astfel de echipament era un moment în care te puteai infecta, dar şi calitatea materialelor poate fi cea care a dus la infectări în anumite situaţii”, a susţinut Tătaru.

Directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar de către DNA, pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite