STUDIU Calitate dezastruoasă a aerului în cele mai multe dintre oraşele planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţările asiatice sunt printre cele mai poluate, arată OMS
Ţările asiatice sunt printre cele mai poluate, arată OMS

Nu mai puţin de 80% din persoanele care locuiesc în oraşe sunt expuse unor niveluri de calitate a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Aşa arată un studiu făcut de instituţie, potrivit căruia 98% din oraşele cu peste 100.000 de locuitori nu respectă regulile OMS.

Potrivit studiului citat de Agerpres, poluarea aerului este cauzată de  particule materiale de tip PM10 ŞI PM2,5, inclusiv poluanţi precum sulfaţii, nitraţii şi negrul de fum. Toate acestea cresc riscul de accident cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar şi boli respiratorii, în special astm.

Londra şi Geneva, printre cele mai poluate oraşe europene

Concret, experţii au comparat nivelurile particulelor fine în 795 de oraşe din 67 de ţări, nivelurile globale de poluare a aerului în zonele urbane au crescut cu 8 la sută între 2008 şi 2013.

În Europa, nivelurile de concentraţii de particulele materiale din cele două tipuri sunt practic aceleaşi la Londra şi Geneva şi uşor mai ridicate la Paris şi Roma, notează OMS.

Tabloul apocaliptic prezentat de meteorologi

În 2014, specialişti în domeniul schimbării climatice au prezentat un tablou apocaliptic din punct de vedere meteorologic pentru următoarele decenii - intensificarea turbulenţelor, episoade polare şi caniculare extreme şi valuri oceanice uriaşe.

La iniţiativa Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), o agenţie ONU, aproximativ 1.000 de oameni de ştiinţă au dezbătut tema „ce rezervă viitorul în meteorologie”, în această primă conferinţă mondială dedicată domeniului.

După aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, care viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, problema nu mai este să se afle dacă va avea loc încălzirea Terrei. „Aceasta (încălzirea) este ireversibilă, iar populaţia mondială continuă să crească. Este necesar să ne adaptăm", subliniază Jennifer Vanos de la Universitatea Texas Tech.

Creştere cu două grade a temperaturii medii la suprafaţa Terrei

Această accelerare este de prevăzut cu atât mai mult cu cât scenariile reţinute de către comunitatea ştiinţifică privilegiază o creştere cu două grade a temperaturii medii la suprafaţa Terrei până în 2050. „Norii se vor forma mai uşor, mai rapid, iar ploile vor fi mai puternice”, generând inclusiv mai multe viituri, notează Simon Wang de la Universitatea Utah State.

În general, relevă acest cercetător american, creşterea temperaturii va avea "un efect de amplificare asupra climatului aşa cum îl cunoaştem noi în prezent".

Episoade de frig puternic - ca vortexul polar care s-a abătut în această iarnă asupra unei părţi importante a Americii de Nord - vor fi mai marcate, mai extreme, la fel ca şi valurile de căldură şi perioadele de secetă, adaugă el. Provocarea meteorologilor este, deci, ca de-acum să includă „forţa suplimentară” creată de încălzirea globală în modelele de previzionare care devin tot mai complexe, afirmă Wang.

Pentru a face acest lucru, meteorologii din deceniile următoare vor avea nevoie de calculatoare superputernice care, în prezent, sunt destul de puţine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite