Studenţii au rămas fără locuri în tabere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauză că Ministerul Educaţiei a aprobat bugetul prea târziu, biletele de vacanţă nu au fost distribuite nici până acum. Studenţii merituoşi au plecat acasă fără să ştie ce fac peste vară. Licitaţia a fost întârziată, apoi contestată şi, într-un final, anulată. La această oră, Autoritatea pentru Sport şi Tineret nu s-a decis unde să-i trimită pe studenţi.

Un bilet în tabără reprezintă singura posibilitate prin care studenţii merituoşi şi cei cu probleme sociale sunt recompensaţi.

În mod normal, universităţile ar fi trebuit să le împartă în perioada 22-30 iunie, după ce le primea de la Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST). Însă ANST va hotărî abia astăzi ce va face cu studenţii în această vară: îi va trimite în taberele proprii sau va relua procedura de evaluare a locurilor de cazare oferite de firmele care au participat la licitaţie.

Contestaţiile au durat mult

Întârzierea plecării în tabără a fost cauzată de faptul că fondurile destinate acestui lucru nu au plecat la timp de la Ministerul Educaţiei, iar anunţul privind organizarea licitaţiei s-a publicat în Monitorul Oficial abia la 1 iunie.

Citiţi şi: Vacanţa ideală, în tabără sau la ţară?

„Bugetul de la minister a fost aprobat foarte târziu. A mai durat o săptămână până am făcut metodologia, iar licitaţia s-a organizat la 9 iunie", a declarat, pentru „Adevărul", Doina Melinte, preşedintele ANST.

Pentru că unele dintre firmele participante la licitaţie au făcut contestaţie, procesul de acordare a locurilor în tabără a fost întârziat şi mai mult. Documentele cu nemulţumirile firmelor au ajuns la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a dat răspunsul la 21 iulie: licitaţia se amână.

„Comisia a anulat de fapt procedura de evaluare a zonelor oferite de una dintre firmele participante", a declarat, pentru „Adevărul", Lorents Szell, vicepreşedintele ANST.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), Ionuţ Poenaru, arată că toată situaţia a fost creată pentru că rezolvarea contestaţiilor trebuia decisă la 16 iulie, dar a venit abia la sfârşitul lunii. „Noi am întrebat constant despre tabere, dar nu am aflat nimic concret nici de la minister şi nici de la autoritate", a declarat Ionuţ Poenaru.

Studenţii nu vor să fie cazaţi la stat

Şi studenţii de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România au cerut urgentarea rezolvării contestaţiilor.

„Fiecare zi de întârziere reprezintă un dezavantaj pentru studenţi. Nu ne dorim ca studenţii români să sufere din cauza birocratizării sistemului românesc", a declarat Cezar Mihai Hâj, preşedintele ANOSR.

Studenţii de la UNSR susţin că ei nu iau în calcul taberele de la stat, pentru că sunt insalubre. „Sunt camere cu 5-8 locuri, cu băi comune, murdare. Am fost în anii trecuţi şi credem că studenţii cu note mari nu merită aşa ceva.

În plus, chiar dacă dau acum bilete, universităţile sunt în vacanţă şi nu va avea cine să mai distribuie biletele", a spus Ionuţ Poenaru. Locaţiile de la Arbănaşi sau Poiana Pinului, judeţul Buzău, mai spun studenţii, nu se încadrează la minimum 2-3 margarete, nu se află în apropierea unui mijloc de transport în comun şi nici nu asigură apă caldă non-stop, aşa cum prevedea caietul de sarcini de la ANST.

Condiţii

În tabere merg studenţii care au medii mari la ultima sesiune de examene şi care sunt integralişti, în sensul că au promovat toate examenele în anii anteriori. Faţă de anul trecut, bugetul pentru burse a scăzut de la 6,3 milioane de lei la 5,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul de locuri de anul acesta scade de la 8.900 la 6.000.

„Licitaţie prea transparentă"

Întrebat despre situaţia taberelor, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus că acordarea locurilor a întârziat din cauză că licitaţia a fost organizată ca la carte.

„S-a făcut o licitaţie foarte transparentă, la care s-au înscris  22 de firme, din care 15 s-au descalificat. Noi suntem perfect în calendar, doar că anul acesta din cauza corectitudinii licitaţiei s-au făcut contestaţii", a spus Funeriu.

Potrivit acestuia, caietul de sarcini al licitaţiei arată că prima serie de studenţi ar  fi trebuit să plece la 14 iulie. Studenţii spun însă că prima serie trebuia să plece pe litoral la 27 iunie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite