Statul va deconta operaţiile în străinătate, nu şi pe cele de la spitalele private din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la sfârşitul acestui an, statul român ne va deconta parţial servicii medicale oriunde în UE. Lucru care nu se va mai întâmpla şi la spitalele private din ţară dacă iniţiativa ministrului Nicolăescu va trece

Propunerea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de a nu mai da bani de la bugetul de stat spitalelor private vine exact în anul în care România trebuie să aplice o Directivă a Uniunii Europene (UE) care spune că, din octombrie 2013,  pacientul român se poate trata la orice spital din Uniunea Europeană pe banii statului.

Directiva 2011/24/EU a Parlamentului European din 9 martie 2011, privind accesul cetăţenilor Uniunii Europene la tratamente transfrontaliere, care trebuie implementată în toate statele membre până în luna octombrie. Potrivit acestei directive, fiecare cetăţean european îşi poate alege unitatea sanitară de pe teritoriul UE unde vrea să se trateze. Este vorba despre orice intervenţie şi tratament, care se pot realiza şi în România, care sunt acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar asiguratul alege să le facă în străinătate. Însă ca să-şi deconteze o parte din bani la stat  pacienţii vor trebui să ţină cont de pachetul de servicii acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Pe de o parte, se renunţă la plata spitalelor private, dar pe de altă parte, vom plăti la cele din străinătate. Însă, doar pacienţii ar trebui să aibă dreptul să facă aceste alegeri medicale. Din octombrie, pacienţii români vor putea merge să se trateze în străinătate, iar pe baza dosarului cu care se vor întoarce, Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta o parte din banii cheltuiţi acolo. Aceste schimbări vor avea un impact puternic asupra sistemului medical din România, iar spitalele din ţara noastră vor trebui să crească calitatea serviciilor pentru a nu stimula plecarea pacienţilor români afară“, a explicat Lucian Duţă, fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).  

„Pacientul trebuie lăsat să se trateze unde vrea“

În ceea ce priveşte propunerea ministrului Sănătăţii de a nu le mai da spitalelor private bani de la bugetul de stat, Duţă consideră că „decizia este exacerbată“ şi că beneficiul spitalelor de stat va fi inexistent.

„Deficitele din spitalele publice sunt imense. Cu alte cuvinte, nu este o mişcare care să aducă schimbări majore în calitatea serviciilor medicale. Dar cel mai important este să vorbim despre principii. Banul urmează pacientul şi trebuie să laşi pacientul să se trateze unde vrea el. În plus, banii de la Casa de Sănătate sunt banii dumneavoastră“.

Reporterii „Adevărul“ au consultat tarifele pentru mai multe intervenţii în clinici din Ungaria şi Austria comparativ cu cele private din România. Concluzia este că românii se pot trata mai bine şi mai ieftin în spitalele din străinătate decât în cele private din România. De exemplu, la Spitalul din Szeged, Ungaria, o operaţie de hernie de disc lombară costă aproximativ 7.000 de lei şi, potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, lunar, în jur de opt români îşi fac această intervenţie chirurgicală la vecinii unguri. La spitalele private din Bucureşti, aceeaşi operaţie costă între 7.300 de lei, la Sanador, şi 10.500 de lei, la Regina Maria, pentru un pacient neasigurat. În cazul celor care au o asigurare medicală în sistemul de stat, intervenţia costă 4.300 de lei plus zilele de spitalizare la Sanador şi 9.260 de lei la Spitalul Regina Maria. 

Pe de o parte, se renunţă la plata spitalelor private, dar pe de altă parte, vom plăti la cele din străinătate. Lucian Duţă fostul şef al CNAS

Asigurarea poate acoperi integral tratamentul

În prezent, formularul E112 oferă posibilitatea de a beneficia de servicii medicale în afara ţării la preţul ţării respective. Mai exact, „dacă o persoană are nevoie urgentă de citostatice, de exemplu, şi nu le poate primi în timp util în România, ea poate beneficia de formularul E112 pentru a se trata, de exemplu, în Germania, statul român decontând tratamentul la preţul din Germania. Există totuşi condiţia ca pacientul să prezinte un dosar la Casa de Asigurări de Sănătate, care să cuprindă acceptul medicului curant, un raport medical, avizul şefului de secţie şi aprobarea din partea spitalului din străinătate“, explică şeful biroului de relaţii cu presa din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Operaţia de hernie e mai ieftină afară

                                            Apendicită                Hernie de disc
REGINA MARIA                  4.800 de lei                   9.260 de lei
SANADOR                          4.800 de lei                   7.300 de lei
CLINICĂ VIENA                20.250 de lei                 36.000 de lei
UNGARIA              5.800 – 7.000 de lei                   7.000 de lei

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite