Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală a devenit al doilea centru de transplant hepatic din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul transplant hepatic de la Spitalul Sfânta Maria a avut loc FOTO Adevărul
Primul transplant hepatic de la Spitalul Sfânta Maria a avut loc FOTO Adevărul

Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală a devenit al doilea centru de transplant hepatic din România, asta după ce o echipă condusă de profesorul Irinel Popescu a realizat vineri, în premieră pentru clinica bucureşteană, un transplant de la un donator din Oradea.

Potrivit managerului spitalului, Narcis Copcă, intervenţia reprezintă debutul Centrului de transplant hepatic şi pancreatic de la Spitalul „Sfânta Maria”.

„Am inaugurat, vineri, Centrul de transplant hepatic, iar pentru viitor ne gândim şi la realizarea transplantului de pancreas. Transplantul a început, practic, joi seară, când echipa de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de doctorul Radu Zamfir, a plecat la Oradea, cu o cursă aeriană de linie. Donatorul a fost o femeie în vârstă de 52 de ani, care a căzut din căruţă într-un sat din apropierea municipiului. Echipa de prelevare a revenit în Bucureşti cu primul avion, astfel că echipa transplant, condusă de profesorul Irinel Popescu, a intrat în sală la 6 dimineaţa. Operaţia s-a încheiat aproape de ora 12.00. Femeia care a primit ficatul are 40 de ani şi este profesoară de chimie într-o şcoală gimnazială din Craiova. Ea suferea de ciroză hepatică galopantă; a aflat că are ciroză în septembrie, iar până în martie boala a evoluat fulminant”, a precizat Copcă.

122 de intervenţii, efectuate anul trecut 

La rândul său, profesorul Irinel Popescu a subliniat că proiectul de la „Sfânta Maria” a putut fi realizat pentru că a existat sprijinul primarului general Sorin Oprescu, extinderea reţelei de transplant fiind foarte necesară.

Anul trecut, am realizat 122 de operaţii. Au fost perioade cu trei transplanturi pe zi sau cu câte trei operaţii în două zile consecutive. Am realizat toate tipurile de transplant. Deocamdată, avem numai aceste două centre (Fundeni şi „Sfânta Maria” - n. r.). Dar sigur va fi nevoie şi de alte centre, poate în Moldova şi Transilvania”, a mai spus Irinel Popescu.

La transplantul de vineri a asistat şi medicul Cătălin Pivniceru, unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic din Apuseni. "Doctorul Zamfir m-a chemat să merg cu el la prelevare de câteva ori după accident, chiar şi ieri (joi - n.r.). Dar nu pot merge încă. Nu pot sta multe ore în sală, îmi este încă greu. Am participat azi la o intervenţie uşoară", a spus Pivniceru.

Pivniceru va pleca din nou în misiuni de prelevare de organe 

Medicul a adăugat că va pleca din nou în misiuni de prelevare, după ce se va reface complet în urma accidentului. "Voi pleca din nou. Mai ales acum, când deja avem centrul nostru pentru transplant", a conchis el.

„După cinci ani în care Primăria Municipiului Bucureşti a investit peste 15 milioane de euro în modernizarea blocului operator, a secţiei de terapie intensivă, în dotarea cu aparatură de ultimă generaţie a secţiilor, dar şi în mansardarea spitalului şi modernizarea saloanelor, iată ca putem vorbi, astăzi, despre o unitate sanitară de top, în care se realizează intervenţii chirurgicale şi tratamente de mare complexitate. Sunt mândru că împreună cu medicii de la Spitalul 'Sfânta Maria' şi sprijiniţi de echipa condusă de profesorul Irinel Popescu, deschizător de drumuri în acest tip de intervenţii, am reuşit să realizăm al doilea centru de transplant hepatic din România", a declarat Oprescu.

Spitalul "Sf. Maria" a trecut, în 2009, din subordinea Ministerului Sănătăţii la Primăria Capitalei, mai precis la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Potrivit directorului general al ASSMB, Bogdan Gangură, din 2009 şi până în prezent, spitalul a primit peste 15 milioane de euro de la municipalitate.

„În spital au fost desfăşurate mai multe proiecte, printre care amenajarea secţiei de chirurgie şi bloc operator, în valoare de peste patru milioane euro, apoi alte peste două milioane de euro pentru partea de terapie intesivă. Dar investiţiile continuă, în curând urmând să fie finisată mansardarea”, a mai spus Gangură.

Pe aceeaşi temă:

Prea săraci pentru a salva vieţi: transportul inimilor pentru transplanturi, aproape imposibil în România

Coordonatorul naţional pe transplant, medicul Victor Zota, susţine că banii din program există doar pe hârtie şi că are facturi neplătite încă din luna februarie a anului curent.

Ministrul Nicolăescu susţine că a găsit soluţii pentru reluarea transplantului de inimă în România

Transplantul de inimă ar putea fi reluat curând. Aşa a anunţat miercuri ministrul Eugen Nicolăescu în urma unei şedinţe fulger organizate la sediul Ministerului Sănătăţii unde i-a chemat şi pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Numărul donatorilor a explodat, dar nu sunt bani de transplanturi

Numărul donatorilor de organe a crescut, dar e nevoie de o rectificare bugetară pentru ca toate operaţiile de transplant să poată fi făcute. În acest moment, multe organe ce ar putea fi folosite pentru salvarea unor vieţi ar putea ajunge la gunoi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite