Spitalul Pantelimon din Capitală, ocolit de pacienţi. De ce s-a ajuns aici
0Spitalul Pantelimon din Capitală este ocolit de pacienţi. O spune chiar managerul unităţii sanitare, doctorul Dragoş Daviţoiu, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. În lipsa pacienţilor, care preferă să meargă în alte unităţi sanitare, spitalul primeşte mai puţini bani. În ultimul an, unitatea sanitară a fost vizată de mai multe scandaluri.
„Ne confruntăm cu o situaţie de criză, e jale. Spitalul pitalul nu-şi mai face norma de internări. ”Sf. Pantelimon” are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti pentru 2.300 de cazuri pe lună cu un coeficient al Indicelui de Complexitate de 1,39. De aici vin banii oricărui spital. Din păcate, din cauza reputaţiei îndoielnice, pacienţii au ajuns să ne ocolească. Să nu mai vrea să se interneze aici. Şi dacă ajung, se externează imediat. Abia reuşim să adunăm într-o lună 1.600 de cazuri, din care 150 sunt invalidate ori pentru că pacientul nu a avut buletin sau a fugit pur şi simplu”, a explicat medicul Dragoş Daviţou pentru Gazeta Sporturilor.
Transfuzia greşită care a ucis un om
Situaţia la Spitalul Pantelimon s-a degradat de câteva luni. Unui pacient i s-a administrat o transfuzie greşită de sânge în unitatea sanitară. Ulterior, bărbatul, trimis prin transfer la Spitalul Floreasca, a murit.
„Asistenta nu a făcut ce trebuia. S-a dus la patul din stânga în loc să meargă la cel din dreapta. Tot ce s-a găsit în neregulă a fost remediat, iar contractul asistentei a fost deja desfăcut şi nu mai lucrează în spital. Oricum, a fost şi amendată şi suspendată ulterior acestui incident regretabil. Se fac mai multe verificări acum înainte de administrarea transfuziilor”, a explicat la vremea respectivă medicul Fiorella Mitoiu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe.
La baza greşelii fatale au stat încălcări ale procedurilor interne. În urma incidentului, managerul a fost demis.
Cheie la dulapul cu medicamente scumpe
Anul trecut, medicamentele scumpe, cu care erau trataţi bolnavii critic, erau alocate discreţionar şi erau ţinute sub cheie de fosta şefă de secţie. Imediat ce situaţia a apărut în presă, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a demarat o anchetă în unitatea sanitară.
Totul a pornit de la o înregistrare în care şefa Secţiei ATI a spitalului, medicul Laura Constantinescu, afirmă că medicamentele trebuie administrate doar pacienţilor care „merită“.
„Drepturile pacienţilor nu sunt negociabile. Discriminarea este inacceptabilă şi reprezintă o încălcare a legii în vigoare, inclusiv a Codului Deontologic al Colegiului Medicilor din România“, se arăta într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.