Sondaj. Exploatarea pădurilor, cea mai mare problemă de mediu. Cum văd românii schimbările climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 90% din respondenții unui sondaj Inscop sunt de părere că pe planetă au avut loc schimbări climatice semnificative în ultimii 30 de ani. 

Părerile românilor sunt împărțite în privința schimbărilor climatice recente FOTO Arhivă
Părerile românilor sunt împărțite în privința schimbărilor climatice recente FOTO Arhivă

 Întrebați cât de majore consideră că au fost în România schimbările climatice care s-au produs recent, în special în ultimii treizeci de ani, 79,5% din respondenți, au răspuns afirmativ, 21,1% consideră că în România au avut loc schimbări climatice foarte mari în ultimii 30 de ani, alți 58,4% catalogând modificările de climă ca fiind destul de mari. 

În ceea ce privește întreaga planetă, 90,9% au răspuns că pe planetă au avut loc schimbări climatice semnificative în ultimii 30 de ani, 6,2 susțin că nu au avut loc schimbări majore și alți 1,9% susțin că nu există schimbări climatice.  

De asemenea, sondajul mai arată că, în privința schimbărilor climatice recente, părerile sunt împărțite, însă majoritatea respodenților, adică 68,% consideră că schimbările climatice sunt provocate de om și de activitatea sa economică. Alți 28,6% au răspuns că schimbările climatice sunt naturale și nu consideră că sunt provocate de om. 

De altfel, 0,9% din respondenții sondațului realizat de Inscop consideră că nu există schimbări climatice. 

Privind fenomenele provocate de schimbările climatice, 47,6% au indicat că episoadele de secetă severă produc efectele cele mai negative în România, fiind urmate de temperaturile extreme și canicula indicate de 19,7% și de incendiile de vegetație indicate de 8,4% din respondenți. 

sondaj inscop 3 JPG

România, „groapa de gunoi a Europei”?

Întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația „România este groapa de gunoi a Europei”, 43,7% au răspuns în foarte mare măsură și 36,4% au răspuns în pare măsură, alți 13,4% considerând că în mică măsură și 5,3% în foarte mică măsură sau deloc. 

Privind activitatea economică care ar contribui în cea mai mare măsură la schimbările climatice este indicată exploatarea pădurilor de către 42,3% din respondenți, fiind clasată pe primul loc. 16,6% au răspuns au indicat gestionarea deșeurilor, 13,1% industria și 11,1% transportul rutier. 

De asemenea, 3,1% au indicat și transportul aerian, iar 2,7% încălzirea locuințelor în privința cauzelor care contribuie la schimbările climatice. Alți 2,6% au indicat extragerea resurselor naturale, iar 1,8 au indicat producția de energie. 

Totodată, o bună parte din respondenți consideră că viața le va fi afectată într-o măsură foarte mare (20,1%) și în mare măsură (44,3%), în timp ce dar 21,3% au răspuns că vor fi afectați în mică măsură sau în foarte mică măsură (9,7%). 

Cum văd românii producția de energie 

În privința producției de energie regenerabilă, 70,7% sunt de părere că statul ar trebui să facă mai mult pentru a subvenționa trecerea laproducția de energie din surse regenerabile și 27,5% au răspuns că statul ar trebui să investească mai mult pentru deschiderea de noi mine de cărbune pentru producția de energie, însă doar 17,2% au susținut că sunt de acord cu defrișarea unor suprafețe de pădure necesare pentru deschiderea unor noi exploatări de cărbune. 80,8% s-au poziționat împotrivă. 

Acupra producției de enegie nucleară în țara, 52,3% consideră că nu este un lucru bun, în timp ce alți 37,1 consideră că este un lucru rău. 

43,7% din respondenții sondajului consideră că România ar trebui să atragă investitori privați care au capacitatea financiară și tehnică pentru a exploata resursele naturale esențiale privind securitatea țării, dezvoltarea economică și bunăstarea oamenilor, în timp ce 54,9 sunt de părere că România nu ar trebui să permită implicarea investitorilor privați în exploatarea resurselor. 

 Ce sunt dispuși românii să facă pentru protejarea mediului

Întrebați ce măsură ar fi dispuși să ia pentru protejarea mediului, 48,9% au răspuns că ar folosi mai des mijloacele de transport în comun, 24% au susținut că ar schimba mai rar aparatele electrocasnice, iar alți 23,1% au răsuns că ar cumpăra mai puține haine.    

image

Privind posibilitatea înființării în România a unui Tribunal de Mediu în care să se judece infracțiunile împotriva mediului 89,3% s-au arătat de acord, iar alți 9,3% s-au poziționat împotrivă. 

De asemenea, 94,7% sunt de acord cu privire la înăsprirea sancțiunilor și pedepselor pentru infracțiunile împotriva mediului și numai 4,1% au susținut că nu sunt de acord. 

image

Privind disponibilitatea de a instala panouri fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a locuinței, majoritatea au indicat disponibilitate în funcție de cum se raportează financiar față de această măsură, 29,3% dintre respondenți spunând că nu își permit instalarea de panouri, indiferent de nivelul subvenției, iar 28,8% susținând că ar face acest lucur dacă statul ar crește nivelul subvenției. 

24,8% au indicat că ar lua această măsură, dacă se menține nivelul subvenției actuale acordate de stat și 14,7% au susținut că nu sunt interesați de instalarea de panouri fotovoltaice, chiar dacă și-ar permite. 

Metodologie

Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat INSCOP Research. Datele au fost culese în perioada 1 -13 feb 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu aleator, fiind de 1000 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.1 %, la un grad de încredere de 95%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite