Și mai multe medicamente riscă să dispară din piață. Avertismentul producătorilor din România

0
Publicat:

Producătorii de medicamente din România atrag atenția că, în condițiile în care Executivul va crește taxa suplimentară pe medicamente (clawback) de la 15% cât este acum și mai multe medicamente ieftine produse în România vor dispărea din farmacii și spitale.

Producătorii interni de medicamente se opun creșterii taxei suplimentare FOTO Shutterstock
Producătorii interni de medicamente se opun creșterii taxei suplimentare FOTO Shutterstock

Creșterea taxei este cerută de Comisia Europeană, dar, subliniază Dragoș Damian, directorul executiv al PRIMER, solicitarea ar fi venit în condițiile necunoașterii contextului din România. Deja această taxă, la nivelul de 15% nu mai există în nicio altă țară a UE, spune Damian: ”Chiar dacă UE cere un lucru care este în acord cu tratatul de funcționare, nu cunoaște contextul. Celelalte țări ale UE, în general, la medicamentele acestea ieftine, generice, cele pe care le vedem dispărând pe zi ce trece, nu au taxă clawback sau este situată la un nivel foarte scăzut. Taxa aceasta este o taxă pe cifra de afaceri, precum cea pe care domnul Ciolacu vrea să o introducă la alte companii. Deci, fabricile de medicamente din România plătesc și impozit pe profit – 16% - , dar și o taxă pe cifra de afaceri care a fost scăzută acum 4 ani la 15% de la vreo 30%”, a explicat Dragoș Damian.

Cum e la alții

În Ungaria, de exemplu, mai spune Damian, taxa suplimentară este de 8%, dar doar la cifre de afaceri foarte mari: ”Altfel, este 1-3-5%. Și, dacă ne uităm pe originea taxei, în multe țări, este utilizată pentru a pondera consumul medicamentelor scumpe. Asta este rațiunea taxei. Deci, UE a avut o solicitare neînțelegând contextul, pentru că nu era obligată să cunoască faptul că în România producătorii deja plătesc o taxă foarte mare. Și, dacă este mărită, atunci vor dispărea și mai multe medicamente”.

Mesajul producătorilor români către autorități este de a acționa cu prudență și responsabilitate, pentru că, altfel, se va ajunge într-o situație și mai rea decât cea existentă acum. ”Două lucruri se vor întâmpla: vor dispărea și mai multe medicamente din toate categoriile și vor fi scoși mai mulți bani din buzunar pentru a le înlocui pe cele ieftine, care au dispărut, cu cele scumpe. Presa a relatat că se vor scumpi medicamentele. Da, așa este! Vor dispărea cele ieftine, le vor lua locul cele scumpe”, a punctat Dragoș Damian.

Dacă nu vor mai putea găsi piață în România, producătorii români se vor îndrepta către alte piețe, care sunt însă greu de găsit. Pentru că alte țări au deja propriii producători. ”Care sunt ajutați. Spre deosebire de România care și-a distrus industria locală de medicamente. Producătorii locali au ajuns să livreze doar 20% din necesar, restul se importă. Majoritatea țărilor din UE, dar și de pe alte continente își susțin producătorii locali. E tot mai greu să faci export de medicamente din România, în condițiile în care există o preferință în țările țintă către producătorii locali”, a adăugat directorul executiv PRIMER.

Ce medicamente se produc în România

Producătorii locali au în portofoliu toate medicamentele necesare, utilizate de 60% dintre pacienții români. ”Medicamente uzuale, ieftine, pentru boli de inimă, sistem nervos central, plămâni, reumatism, câteva medicamente împotriva cancerului, multe antibiotice, medicamente esențiale pentru spitale. Când vorbim de medicamente esențiale eu mă gândesc în primul rând la cele de spital, care mai sunt încă produse în România”, a exemplificat Damian.

În valoare, aceste medicamente acoperă sub 15% - pentru că sunt ieftine – iar în volum – 60%: ”Asta arată și că sunt ieftine și accesibile”, a conchis directorul executiv al PRIMER.

Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române anularea taxei de clawback reduse în mod special, la 15%, pentru medicamentele originare din România, iar Guvernul s-a angajat ca la începutul acestui an să adopte un proiect de lege în acest sens.

Pentru medicamentele produse în afara ţării, taxa clawback este de 20% în cazul medicamentelor generice şi 25% pentru cele inovative.

Din PRIMER face parte 15 fabrici de medicamente din țară.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite