Scandalul alimentelor de proastă calitate pentru România. Autorităţile române au recoltat probe din produse alimentare din occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiu comparativ privind calitatea produselor alimentare FOTO Adevărul
Studiu comparativ privind calitatea produselor alimentare FOTO Adevărul

Autorităţile române au recoltat probe din produse alimentare comercializate în Olanda, Germania şi Belgia pentru a face un studiu comparativ în ceea ce priveşte produsele alimentare susceptibile de dublu standard. Aşa arată o informare recentă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Concret, cele 29 de probe au fost recoltate în perioada 19-26 iunie de inspectori de la Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Echipa formată din specialişti români a prelevat probe din conserve de peşte, ciocolată, preparate din carne şi preparate din lapte, acelaşi număr de probe fiind prelevat şi din România.

Miere neconformă din Franţa  

Magazinele din care autorităţile au prelevat produsele alimentare care vor fi analizate se regăsesc şi la noi: Lidl – Germania şi Olanda, Kaufland – Germania, Belgia – Delhaize (Mega Image - România). „Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, aparţinând ANSVSA”, informează Ministerul Agriculturii, care a luat decizia de a trimite specialiştii în străinătate după ce a trimis câte o scrisoare omologilor săi din Olanda, Germania şi Belgia.

Aceasta nu e prima verificare oficială făcută de statul român în scandalul alimentelor. În urmă cu puţin timp, au fost făcute analize de laborator pentru 175 de probe de produse alimentare, având ca termen de comparaţie informaţiile declarate pe etichetă de către producători sau distribuitori. Autorităţile au descoperit un singur produs neconform, respectiv miere importată în Franţa, care depăşea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasă pentru consum.

Acuzaţii: alimente slab calitative pentru pieţele sărace

Scandalul alimentelor a izbucnit la începutul acestui an, când industria a fost acuzată că ar livra alimente mai slab calitative pentru pieţele mai sărace, între care şi România. 

„Dacă se respectă ceea ce scrie pe etichetă, procesatorul nu este de vină. În cazul în care consumatorul doreşte produse ieftine şi proaste este alegerea lui, iar producătorul face ceea ce i se cere”, a atras atenţia Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Romalimenta.

În martie, ministrul ceh al Agriculturii a cerut Uniunii Europene să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est de către aceleaşi mărci care comercializează produse mai bune în Occident. Alte state est europene, precum Ungaria şi Slovacia, s-au plâns de calitatea alimentelor, suspectând multinaţionalele din domeniul alimentar că livrează produse de o calitate slabă pieţelor sărace. România s-a alăturat mai târziu iniţiativei, după ce specialiştii români au spus că românii au totuşi prostul obicei de a alege cele mai ieftine produse de pe raftul magazinelor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite