Sancţiuni pentru românii care nu merg la medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna martie, data la care noile pachete de servicii medicale ar trebui să devină funcţionale, românii care nu se prezintă la controlalele periodice ar putea fi sancţionaţi prin lege.

Pe lângă faptul că vor beneficia de mai puţine servicii de sănătate, odată ce noul pachet de servicii medicale va deveni funcţional, românii care nu-şi îngrijesc starea de sănătate şi preferă să nu treacă pe la medicul de familie pentru consultul periodic impus de lege riscă să fie sancţionaţi.

Măsura ar putea intra în vigoare chiar din acest an, anunţul fiind făcut joi de ministrul Sănătăţii (MS), Eugen Nicolăescu în cadrul unei videoconferinţe pe marginea pachetului de servicii medicale de bază, la care au participat reprezentanţi ai sistemului sanitar din toate judeţele ţării.

Concret, ministerul vrea să responsabilizeze pacientul român, care ajunge acum târziu la medic, atunci când boala este într-un stadiu avansat, iar costurile care apasă pe umerii sistemului cresc de la an la an.

„Credem că va trebui să găsim soluţii de sancţionare, nu ştim încă ce. Va trebui să găsim o metodă prin care să îi convingem pe oameni să vină la medic. Dacă pacientul nu vine, nu e normal ca noi să îi plătim în continuare acestui om indiferenţa şi lipsa se responsabilitate. Până la urmă, totul se răsfrânge asupra banului public”, a declarat oficialul.

Bonusuri sau penalizări

Reacţiile la anunţul făcut de şeful de la sănătate nu au întârziat să apară. „Trebuie să existe metode de responsabilizare a românilor, fie că e vorba de reducerea cotei de asigurări de sănătate sau, din contră, de aplicarea unor penalizări. Din punctul meu de vedere, persoanele conştiincioase, care merg la doctor, ar trebui să primească un bonus. Ceilalţi, ar putea fi sancţionaţi, dar nu îmi dau încă seama cum. În alte ţări se practică, iar sistemul funcţionează foarte bine. Oamenii au ajuns să meargă la medic, iar bolile sunt depistate din timp”, a explicat medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Pacient: e un subiect delicat

Pe de altă parte, Radu Gănescu, preşedintele unei asociaţii de pacienţi, consideră că măsura nu va putea fi pusă în aplicare în viitorul prea apropiat. „Ne-am dori ceva cât mai puţin costisitor pentru pacient, pentru că nu vrem să îl amendăm. În acelaşi timp, cu cât soluţia va fi mai uşoară, cu atât se va abuza mai mult. Nu ştiu dacă propunerea se va concretiza, pentru că e foarte greu să îi îngrădeşti unei persoane dreptul la sănătate atâta timp cât are gratuitate. E un subiect foarte delicat”, a completat Gănescu.

Analize personalizate pentru români

Românii care au sub 40 de ani vor fi obligaţi să se prezinte la medicul de familie odată la trei ani. În cazul celor trecuţi de 40 de ani, consultul devine obligatoriu odată pe an. Potrivit oficialilor MS, medicul de familie va stabili o riscogramă (un set de analize), în funcţie de sexul şi vârsta asiguratului. Analizele vor fi însă particularizate în funcţie de riscurile depistate la fiecare persoană în parte. „Consultaţiile de evaluare a riscului se regăsesc în pachet, cert e că nu vom face tuturor acelaşi tip de analize medicale”, a explicat Adrian Pană, secretar de stat.

Nu avem pretenţia ca pachetul să fie cel mai bun din prima

„Nu avem pretenţia că acest pachet va fi cel mai bun din prima”, a explicat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu în cadrul videoconferinţei. În următoarea săptămână vor avea loc alte şase întâlniri în care vor fi discutate capitolele mari cuprinse în pachetul de bază - medicina de ambulator, medicină de familie, internare în spital, etc. 

„Au participat specialişti din toate ramurile. Reprezentanţii ministerului şi-au notat propunerile şi observaţiile, care urmează să fie dezbătute pe larg în cadrul întâlnirilor ulterioare. A discutat, însă, o discuţie intensă pe partea de stomatologie”, susţin surse medicale. 

Finanţare zero pentru asistenţa dentară 

Anul trecut, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a nu mai finanţa asistenţa medicală dentară, ţara noastră înregistrând o premieră în acest sens. Concret, dacă la începutul anului 2013 medicii dentişti puteau contracta de la Casa de Sănătate sume care variau între 300 şi 500 de lei, la jumătatea anului fondurile au fost tăiate complet. În consecinţă, bătrânii sau copiii, care au nevoie de asistenţă dentară sunt nevoiţi să plătească serviciile, chiar dacă sunt asiguraţi sau dacă ar trebui să beneficieze de gratuitate, cum e cazul copiilor. 

Pachetul de bază ar putea intra în vigoare în anul 2014, după ce la finele anului trecut, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectele de lege privind pachetul minim de servicii şi pachetul de bază. Cel mai probabil, potrivit ministrului Sănătăţii, noul pachet ar putea fi valabil începând cu luna martie. 

Pe aceeaşi temă:

Promisiuni nerespectate

Promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la pachetul de bază şi lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Coliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Lista medicamentelor, amânată din nou. Pacienţi cronici: Ministerul Sănătăţii nu-şi onorează promisiunile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Observatorul Român de Sănătate: noul pachet de bază transferă costurile actului de îngrijire pe umerii pacienţilor

Chiar dacă noul pachet de servicii medicale de bază are un conţinut cuprinzător, trăsătura sa fundamentală este deplasarea unei părţi din costul actului de îngrijire asupra pacientului. Deşi serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asiguraţi, pachetul este în mare măsură bazat pe documente normative deja existente. Concluziile se desprind din cel mai recent raport de cercetare elaborat de Observatorul Român de Sănătate (ORS).

 Ce servicii medicale prevede noul pachet de bază pus în dezbatere duminică

Noul pachet de bază prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor "cu risc normal", care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Oficialii au stabilit şi de câte consultaţii vor beneficia tinerii până la 18 ani, dar şi pachetul pentru femeile însărcinate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite