Românii au medic, dar se tratează singuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sfert din români asociază durerile în piept cu un atac de cord şi jumătatate se tratează cu analgezice şi antibiotice atunci când au dureri dentare. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de Docbook, prima aplicaţie de programări online la medic. „Preferă automedicaţia vizitei la specialist”, atrag atenţia specialiştii.

Concret, 73% din români au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută şi durează de câteva zile. Stările febrile, tusea şi voma sunt asociate cu gripa (36%), răceala (17%) sau intorixacţia (12%) ori insolaţia (3%), arată studiul citat. 

„Riscurile cele mai mare sunt legate de efecte. Autodiagnosicarea poate întârzia punerea unui diagnostic corect iar automedicaţia poate veni cu o serie de efecte adverse. Automedicaţia nu trebuie însă exclusă total pentru că asta ar însemna aglomerarea unui sistem şi aşa de extrem de aglomerat. Însă ea trebuie limitată la lucrurile banale, care s-au mai întâmplat deja şi trebuie folosită doar în lipsa factorilor de risc, respectiv fumatul, diabetul, vârsta înaintată”, a declarat medicul Adrian Nicolau. 

La rândul său, medicul Marinela Stănculete a explicat că dacă o persoană este cardiacă, e o greşeală să nu meargă la medic în momentul în care are un simptom, mai ales dacă acesta pesistă. „Pentru simptomele persistente sau recurente este indicată prezentarea la medic. În cazul suplimentelor alimentare, acestea pot fi luate doar de cei care nu se ştiu cu o boală cronică”, a arătat medicul. 

În ceea ce priveşte topul medicamentelor consumate la liber de români, românii cumpără cel mai des antiinflamatorii şi antialgice, urmate de antibiotice care, deşi ar trebui să se dea strict pe bază de prescripţie medicală, sunt totuşi eliberate de farmacişti. „Sunt diferite modalităţi de a obţine antibioticele. Automedicaţia este un fenomen social în România, pentru că românii s-au obişnuit să îşi rezolve problemele singuri, e o trăsătură socială”, au punctat specialiştii. 

Printre durerile care sunt ignorate de români se numără şi durerile dentare, vizita la dentist fiind amânată până în momentul în care durerea devine insuportabilă. „Studiile recente arată că un părinte din şapte îşi tratează copilul singur, o femeie din patru îşi decide singură tratamentul după ce a căutat pe google interpretarea simptomelor sau analizelor”, a arătat Cristian Barbu, fondatorul Docbook. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite