Reţetă simplă pentru produse organice: trei litri de apă la un litru de urină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fermier nepalez, Jeevan Maharjan, are o altă abordare faţă de deşeurile umane: el le consideră sănătoase. În loc să tragă apa după ele, Jeevan le strânge şi le împrăştie pe recoltele lui.

„Sunt de trei ori mai bune decât fertilizatorii chimici“, spune fermierul referindu-se la recolta sa de legume şi fructe îmbogăţită cu deşeuri umane. El adaugă că această metodă nu este nimic nou. „Este o tradiţie veche de când lumea, transmisă din generaţie în generaţie şi este mult mai eficientă şi curată.“

Jeevan explică pentru CNN cum funcţionează această fertilizare. Urina şi fecalele sunt separate în compartimente ermetice ale toaletei. Urina este păstrată timp de aproape două săptămâni înainte de a fi folosită, iar fecalele, care sunt transformate în îngrăşământ, se folosesc o dată la şase luni.

Este important să izolezi urina într-un container timp de cel puţin două săptămâni, pentru a reduce riscul bacteriilor şi al altor germeni“, spune Janardan Khadka, un specialist în horticultură de la Centrul de Horticultură din Nepal. Urina poate fi folosită în deplină siguranţă, iar riscurile asupra sănătăţii sunt mici. Totuşi, specialistul scoate în evidenţă faptul că utilizatorii ar trebui să fie atenţi în timpul separării, deoarece contaminarea urinei cu fecale creşte riscurile de îmbolnăvire.

image

Toaleta lui Javeen, cu două containere separate: urină şi fecale FOTO CNN

Javeen, care colectează aproximativ 100 de litri de urină în fiecare lună cu ajutorul familiei sale, spune că la un litru de urină se adaugă trei de apă şi se împrăştie peste terenul pe care cultivă legume de sezon şi fructe. Hari Krishna Upreti, cercetător şef la Consiliul de Cercetări în Agricultură din Nepal, spune că urina este foarte bogată în nutrienţi. Un litru de urină conţine până la 0,9% nitrogen, 012% fosfor şi 0,26% potasiu. Aceste elemente ajută la regularizarea metabolismului plantelor şi conţin destule proteine pentru a le ajuta să crească.

O persoană urinează aproximativ 550 de litri pe an. Aşa că se vor produce patru kilograme de nitrogen, echivalentul a opt kilograme de uree bogată în nitrogen“, spune Upreti.

„Accentuează gustul şi calitatea legumelor. De aceea, când mă duc la piaţă cu produsele mele, oamenii de îngrămădesc la mine şi nu-i deranjează să plătească câteva rupii în plus“, spune Javeen. La piaţă, produsele sale sunt considerate organice şi asta îl ajută să obţină un preţ mai bun pe ele.

După ce au aflat de metoda lui Javeen, vecinii său i-au urmat exemplul. „Nu mai folosim chimicale acum“, spune un student la afaceri care îşi dedică timpul liber fermei familiei. „Rezultatele, după cum vedeţi, sunt deosebite“.

În satul lor, Siddhipur, 100 dintre cele 1.300 de case, folosesc toalete „ecosan“, un produs care se foloseşte direct în scopuri agriculturale. Organizaţia Mediului şi Sănătăţii Publice a fost una dintre primele instituţii care au iniţiat acest proiect în 2003, care acum s-a extins la peste 3.000 de proprietari de terenuri din Nepal. Directorul executiv al acestei organizaţii spune că legăturile dintre sanitizare şi agricultură sunt încurajatoare. „Măsurile pe care le iau fermierii din ziua de azi sunt o schimbare binevenită către o cultură organică“, spune el.

Oamenii au început să-şi dea seama de adevărata valoare a urinei. Poate face minuni pentru fermă şi este gratis“, conchide Jeevan pentru CNN.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite