Reparație pentru copiii din Orfelinatele Groazei. Se constituie o bază de date cu beneficiarii
0Un proiect legislativ pentru acordarea de reparații morale celor care au supraviețuit orfelinatelor din România din perioada 1947-1997 va fi supus votului Parlamentului.

Mai mulți senatori au înaintat un proiect de lege prin care să fie acordate despăgubiri celor care au supraviețuit orfelinatelor din România în perioada 1947-1997. Pentru ca persoanele care au acest drept să poată fi despăgubite după intrarea în vigoare a legii, organizația Vocea Copiilor Abandonați a început crearea unei baze de date care să cuprindă toate aceste persoane. Linkul formularului de înscriere este acesta pe care asociația orfanilor îl pune la dispoziție: https://forms.gle/WWRQsqxBgkUjaCFJ8.
„Această bază de date nu face decât să arate Parlamentului, să arate Guvernului că mai există supraviețuitori și că e un moment prielnic să arătăm că existăm, că suntem aici și că merităm să fim recunoscuți și auziți. Cred că a venit momentul ca realitățile suferite să nu mai fie trecute cu vederea, iar Legislativul să ia act de prezența vie a noastră care este plină de speranță”, a declarat președintele Asociației Vocea Copiilor Abandonați, Vișinel Balan.
Vișinel Balan și-a exprimat speranța că persoanele care au trăit în orfelinate în jumătatea de secol menționată vor putea primi o indemnizație lunară în valoare de 750 de lei și vor putea avea acoperite din bugetul de stat costurile terapiilor necesare după traumele trăite în perioada în care erau în grija statului.
Ororile petrecute în orfelinatele din România au ajuns să fie cunoscute în urma imaginilor publicate de televiziuni din Occident. Copiii trăiau în condiții de neimaginat, iar Statul Român se complăcea în acea lipsă de empatie arătată unor micuți.
O altă parte a suferințelor la care au fost supuși copiii crescuți în orfelinate a ieșit la iveală odată cu poveștile unora dintre copii, ajunși, între timp, adulți. Un reportaj înfiorător al televiziunii de stat din Suedia îi are ca eroi principali pe Vișinel Balan și pe fratele acestuia, Virgil Bălan.
Vișinel Balan își amintește și acum momentele în care copiii care făceau pe ei erau plimbați prin fața tuturor celorlalți și făcuți de râs, după care erau bătuți crunt. Și din acest motiv, primul lucru care îi vine în minte când se gândește la orfelinat este fuga, deoarece fugea de acolo de câte ori putea, să scape de teroare.