Rafila: peste 70% dintre prezentările la UPU nu ar trebui să fie acolo

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că aproximativ 80% din prezentările în unităţile de primiri urgenţe ar trebui să meargă în ambulatorii sau la medicii de familie. Supraaglomerarea unor spitale, a mai spus el, duce la oboseala cronică a personalului medical.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Întrebat fiind de jurnalişti despre studiul prezentat de Colegiul Medicilor, conform căruia medicii suferă de burnout, ministrul Rafila a afirmat că acest lucru nu se întâmplă în toate zonele medicale, cum e spre exemplu în cazul spitalelor de urgenţă sau unităţilor de urgenţă.

"În mod evident, există zone în care suprasolicitarea este evidentă. Nu se petrece acest lucru în toate zonele. Spitalele de urgenţă, acolo unde se prezintă foarte mulţi pacienţi, au această problemă. Sunt două elemente de luat în considerare. Unul - atractivitatea locului de muncă, pentru a putea completa personalul în zonele acestea fierbinţi, şi mai este un element la care lucrăm foarte intens, de dezvoltare a acelor servicii medicale prespitaliceşti care să scadă presiunea pe spitale", a explicat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Acesta a susţinut că, pentru a degreva spitalele de urgenţă şi unităţile de primire a urgenţelor de pacienţi, trebuie pus la punct sistemul de sănătate al ambulatoriilor de specialitate.

"Să ştiţi că 70 - 80 la sută din prezentările în unităţile de primiri urgenţe nu ar trebui să fie acolo, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte. Reţeaua de specialitate pe care o dezvoltăm acum prin PNRR şi serviciile pe care le dezvoltăm în ambulatorii, atât la medicul de familie cât şi în ambulatoriul de specialitate, vor rezolva în timp această problemă. Lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. E un proces", a declarat ministrul Sănătăţii.

În opinia sa, până în 2028 va fi echilibrat şi mai bine stabilit accesul la serviciile medicale.

"Cred că în următorii cinci ani putem să ajungem la un echilibru în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale în ambulatorii şi în zona de urgenţe medicale, şi întărind ambulanţa. Să nu uităm că ambulanţa oferă servicii medicale, nu doar prim-ajutor. Echipajele de pe ambulanţă sunt medicalizate şi pot oferi servicii care să evite prezentarea în urgenţele medicale", a spus Rafila.

El a opinat că, în viitorul apropiat şi mediu, un rol important va reveni medicinei de familie.

"Medicina de familie este atractivă. Cred că noul contract-cadru schimbă regulile. Veniturile medicilor de familie vor creşte substanţial, inclusiv prin realizarea de servicii medicale preventive. De ani de zile tot discutăm de prevenţie. E prima dată când contractul-cadru are prevederi extrem de clare şi atractive pentru medicii de familie. Ne interesează până la urmă şi omul sănătos, evaluarea şi screeningul pentru anumite boli netransmisibile, fie că discutăm de boli cardiovasculare, diabet sau pacienţi oncologici", a subliniat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii s-a aflat la Iaşi pentru a lua parte la o conferinţă organizată de Asociaţia de pacienţi cu melanom, intitulată "Inovaţia în Melanom 2023 - Împreună putem salva vieţi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite