Racolaţi pentru muncă în Germania, abandonaţi la Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de persoane au fost înşelate de un individ din Petroşani, care le-a promis locuri de muncă în Germania. Banii au fost viraţi în contul escrocului fără niciun contract.

După aproape 24 de ore de staţionare în gara din Deva, în aşteptarea unui angajator care le-a promis un loc de muncă în Germania, mai bine de 150 de hunedoreni şi-au dat seama că au fost păcăliţi.

Oamenii au crezut în promisiunea unui individ din Petroşani, care le-a spus că, în schimbul unor sume de bani, le oferă slujbe în agricultură, în Germania.

Nopţi de boschetar cu vise la un trai mai bun

Potrivit declaraţiilor celor înşelaţi, individul s-a recomandat ca fiind  Alin Drugea din Petroşani. Racolarea s-a făcut printr-un anunţ postat pe internet, iar oamenii au plătit într-un cont bancar.

Nu exista o sumă fixă. Unii au plătiti 100 de lire sterline (550 de lei), alţii între 150 şi 300 de lei. Poliţiştii nu au reuşit încă să-l identifice pe făptaş. Mai mult, din cele peste 150 de persoane înşelate, doar şapte au depus plângeri la Poliţie. Cei înşelaţi nu au semnat niciun contract cu Alin Drugea.

După ce au plătit fiecare cât li s-a cerut, oamenii s-au pregătit de plecare. La îmbarcare, însă, nu a venit să-i preia nimeni. Oamenii, cei mai mulţi din Valea Jiului, dar şi din Brad şi judeţul Mehedinţi, trebuiau să plece la muncă în Germania luni după-amiază.

Cu genţi voluminoase şi grele după ei, s-au dus la locul de întâlnire stabilit, undeva la ieşirea din Deva, în zona cunoscută sub denumirea de „Izvorul Decebal", dar autocarul despre care ştiau că trebuia să îi preia şi să-i ducă la muncă, pe plantaţii de castraveţi din Germania, nu a mai venit.

Individul care le-a luat banii nu le-a mai răspuns la telefon. A trimis, în schimb, un mesaj, pe telefonul mobil al unuia dintre ei, în care le-a transmis  „să stea liniştiţi, că autocarul va veni", dar abia a doua zi. Puşi în situaţia să mai aştepte încă o zi, oamenii nu au ştiut încotro să o apuce.

Aşa că s-au adăpostit în sala de aşteptare a gării din Deva. Acolo au dormit toată noaptea, cuibăriţi pe bagaje sau întinşi pe jos ori pe scaunele reci, deloc confortabile.

„Am dormit ca boschetarii. Pe jos, pe scaune, fiecare pe unde a apucat. A fost îngrozitor. Nu ne-am gândit niciun moment că vom fi înşelaţi", povesteşte Daniel Nicolae Ungureanu, unul dintre cei păcăliţi. Tânărul spune că a plătit 100 de lire (550 de lei),pentru a putea pleca, împreună cu prietena lui, la muncă în Germania, bani pe care i-a împrumutat.

„Ne-a promis salarii de 1.100 de euro pe lună, la plantat şi cules de castraveţi. Ni s-a părut tentantă oferta, aşa că m-am împrumutat de bani pentru a putea merge. Nu ştim ce se întâmplă. De luni după- amaiză tot aşteptăm. Şi-a închis telefoanele şi comunică cu noi doar prin sms. Noi îl sunăm, iar el ne tot închide", a mai zis Ungureanu.

Poliţiştii încep cercetările

Oamenii sunt convinşi că au fost înşelaţi, motiv pentru care, ieri, ei s-au adresat poliţiştilor cărora le-au spus cele întâmplate. „Persoanele au declarat că un individ din Valea Jiului le-a cerut sume cuprinse între 300 şi 500 de lei, în schimbul unor locuri de muncă în Germania, însă autocarul nu a mai ajuns. Cetăţenii au fost îndrumaţi să depună plângere, în situaţia în care se simt înşelaţi, pentru a demara cercetările în acest caz", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara, inspectorul Bogdan Niţu.

"Am dormit ca boschetarii. Pe jos, pe scaune, fiecare pe unde a apucat. Nu ne-am gândit că vom fi înşelaţi."

Daniel Ungureanu victimă

Sfaturi antiescroci

- Specialiştii în piaţa muncii dau câteva sfaturi elementare pentru cei care vor să muncească în străinătate, mai ales că pe fondul creşterii şomajului s-au înmulţit cazurile în care oamenii sunt tentaţi să creadă în ofertele nerealiste ale escrocilor.

- Să citească cu mare atenţie clauzele din contractele de intermediere

- Candidatul trebuie şi să ceară să fie specificate foarte clar în contract următoarele informaţii: salariul, condiţiile de muncă, numărul de ore de muncă pe zi, toate costurile contractului şi dacă li se asigură sau nu cazare şi masă.

- Să nu plătească nimic fără chitanţă. Chiar dacă recrutorul invocă motive de genul „Nu am chitanţierul la mine", candidatul să ceară să efectueze plata doar atunci când va primi documentul justificativ (chitanţa).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite