Procesul privind exploziile de la Mina Petrila, stămutat la Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi dintre mineri au fost atraşi de plăţile compensatorii ale restructurărilor
Mulţi dintre mineri au fost atraşi de plăţile compensatorii ale restructurărilor

Instanţa supremă a admis astăzi solicitarea de strămutare a procesului legat de exploziile de la Mina Petrila, de la Judecătoria Petroşani, la cea din Târgu Jiu. Trei persoane din conducerea companiei au fost trimise în instanţă după cele două explozii produse în noiembrie 2008. Atunci 13 mineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 15 au fost răniţi.

Fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al statiei de salvare minieră, sunt învinuiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţia muncii.

Potrivit rechizitoriului, cei trei, "prin deciziile lor manageriale, ar fi folosit metode de lucru neadecvate, care au creat condiţii pentru circulaţia aerului încărcat cu oxigen în spaţiul exploatat. Acest fapt ar fi dus la înteţirea focurilor endogene care au stat la baza producerii celor două explozii".

Reamintim că, procesul a început în 15 septembrie 2009 la Judecatoria Petroşani, când trei şefi de la Mina Petrila au fost trimişi în judecată pentru exploziile din 2008 în urma carora şi-au pierdut viata 13 persoane, iar alte 15 au fost rănite. Până acum judecarea a fost amânată deoarece avocaţii inculpaţilor au găsit o serie de metode judiciare de amânare a cauzei.

Amânările repetate au nemulţumit atât rudele victimelor, cât şi minerii care au supravieţuit şi au fost prezenţi la proces. Oamenii consideră că nu se urmăreşte altceva decât o tergiversare a procesului prin tot felul de "chichiţe avocăţeşti".

Acuzaţii au solicitat strămutarea procesului la altă judecătorie, pe motiv că magistraţii din Petroşani ar fi subiectivi. De altfel, prima cerere a fost respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar ulterior învinuiţii din acest dosar au făcut o altă solicitare care a fost admisă.

De altfel, Inspecţia Muncii a dat 18 sancţiuni contravenţionale, 14 la Exploatarea Minieră Petrila şi patru la Compania Naţională a Huilei Petroşani. Valoare totală a sancţiunilor a ajuns la 152.000 de lei. Comisia de anchetă a Inspecţiei Muncii a mai stabilit că 28 de persoane din conducerea companiei şi a minei au încălcat legislaţiei în domeniu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite