Principele Radu către organizatorii Caravanei „Centenarul Încoronării”: „Gestul este mai generos decât al nostru”

0
Publicat:

Proiectul a fost inițiat în anul 2022, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, de către Asociația Artis din Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Principele Radu al României, la Palatul Elisabeta, alături de Asociația Artis   FOTO Eduard Anton
Principele Radu al României, la Palatul Elisabeta, alături de Asociația Artis FOTO Eduard Anton

După mii de kilometri parcurși în România și Republica Moldova, la 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, Caravana „Centenarul Încoronării” a ajuns acasă, la Palatul Elisabeta din București. 

Organizatorii și partenerii proiectului cultural-educativ au participat la o întâlnire la Palatul Elisabeta, la invitația Alteței Sale Regale Principele Radu, în numele Majestății Sale Custodele Coroanei. Evenimentul a avut loc în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu și a Alteței Sale Regale Principesa Elena.

Caravana a pornit de la Iași, în 2022, pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927) și a trecut prin 23 de orașe din România și Republica Moldova, oferind spectatorilor filme documentare și beneficiind de prezența mai multor oameni de cultură din lumea cinematografiei și a istoriei.

Nu am fost doar fericiți, ci și solidari cu ceea ce ați făcut. Deși este foarte adevărat că gestul dumneavoastră este mai generos decât al nostru. O caravană cinematografică înseamnă organizare și cheltuieli enorme. Înțelegem foarte bine cât de mult a contribuit proiectul dumneavoastră la societatea românească”, a spus Alteța Sa Regală Principele Radu. 

Organizatorii subliniază că momentul unic care a avut loc la Palatul Elisabeta a fost încă o dovadă a faptului că un astfel de proiect poate fi baza unui adevărat legământ între regalitate, societate și elite. 

Alteța Sa Regală Principele Radu al României   Foto: Eduard Anton
Alteța Sa Regală Principele Radu al României Foto: Eduard Anton

Specialiști din lumea cinematografiei și istoriei s-au alăturat proiectului și au luat parte la orele de istorie organizate în țară și în străinătate: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Cercetător științific, Ambasador), Daniel Șandru (Politolog, Ambasador) și Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

CineAmbasadorul celor 100 de ani regali

Proiectul a avut drept ambasadori personalități culturale și universitare, precum și din societatea civilă. Printre aceștia se numără și criticul de film Irina-Margareta Nistor, care a străbătut, alături de organizatori, mii de kilometri în țară și peste Prut, pentru a marca Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Am fost extrem de onorată că am putut să particip la acest turneu formidabil, ca ambasador. Mărturisesc că a fost o întâlnire extraordinară în toate regiunile țării, pornind de la Iași, împreună cu cei de la Artis, și să descoperim oameni care sunt cu adevărat credincioși Casei Regale a României”, a spus Irina-Margareta Nistor, Ambasador Cinema în cadrul proiectului. 

Criticul de film Irina-Margareta Nistor  Foto: Eduard Anton
Criticul de film Irina-Margareta Nistor Foto: Eduard Anton

Ecou național și internațional 

Concret, în perioada 12 mai-20 octombrie 2022, Caravana Centenarul Încoronării a poposit în 23 de localități din țară și din Republica Moldova, parcurgând 6.500 de km, a organizat 28 de lecții de istorie, care au adunat 6.000 de spectatori (elevi, studenți, profesori și pasionați de istorie).

Proiectul a avut un ecou național și internațional important, adunând peste 40 de instituții partenere, dintre care 14 Inspectorate Școlare Județene. Pe lângă ambasadorii proiectului, la cele 28 de lecții de istorie au luat parte peste 40 de invitați speciali (istorici, specialiști, profesori).

În anul 2022, Caravana Centenarul Încoronării a fost pe urmele Familiei Regale cu lecții de istorie, filme documentare, filme artistice, o expoziție de fotografie inedită și cu discuții. Inițiativa a pornit dintr-o dorință de a stimula fiecare comunitate acolo unde a ajuns, în vederea consumului unui produs cultural coerent și corect și de a intensifica acest dialog intercultural, cu precădere pe tema regalității. Fiecare eveniment din cadrul acestui proiect, fie că s-a desfășurat în România, fie că s-a desfășurat în Basarabia, a bucurat sute de tineri”, a spus Andrei Giurgia, manager de proiect. 

Pașii Regelui Mihai 

Proiectul a însemnat întâlniri-cheie și discuții care au schimbat, probabil, destine. Profesori de istorie aplaudați, mari ecrane care au readus la viață filme-capodoperă. Dar și tineri pasionați de România povestită de bunici.

Membrii Asociației Artis mărturisesc faptul că fiecare pas făcut în interiorul Palatului Elisabeta le-a amintit de sacrificiul și loialitatea regalității, a regilor și reginelor României, despre care au povestit, alături de ambasadorii proiectului, în cele 28 de întâlniri pe care le-au avut cu elevii și profesorii din România și Republica Moldova. 

Aici, unde miroase a lămâi, unde culoarea este a lămâiului, aici încă simți prezența Regelui Mihai. Simți și-n pașii celor care îl urmează. Aproape că seamănă”, subliniază Corina Giurgia - Asociația Artis din Iași. 

Sursa foto: Eduard Anton
Sursa foto: Eduard Anton
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite