Premieră în România: teren de polo pe iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe harta terenurilor de polo din Europa va figura, din acest an, şi unul românesc, construit între Râşnov şi Bran, de o familie pasionată de acest sport exclusivist. Investiţia de 400.000 de euro a unei familii din Braşov va atrage organizarea, pentru prima oară în ţara noastră, a Campionatului European de polo pe zăpadă, în martie 2012.

La câţiva kilometri de Castelul Bran, în oraşul braşovean Râşnov, s-au pus, de curând, bazele unui sport mai puţin popular în România, dar cu o tradiţie de sute de ani în ţări precum Marea Britanie şi  Franţa. Lucrurile s-au pus în mişcare, iar de la începutul anului, Royal Polo Club Râşnov a strâns 11 membri. „Împreună cu soţia şi cei doi copii am început demersurile, iar zilele acestea vom primi autorizaţia de construcţie de la Primăria Râşnov pentru construirea celor două terenuri de polo", a declarat Marian Cariga, vicepreşedintele clubului.

Cele două suprafeţe de joc, una pe iarbă, iar cealaltă pe nisip, vor fi amenajate până la sfârşitul acestui an, iar complexul sportiv se va întinde pe o suprafaţă de 2,5 hectare. Terenul de iarbă va avea o dimensiune de 80 de metri lungime şi 40 de metri lăţime, cu un gazon special, care va fi adus, cel mai probabil, din străinătate. Pentru construirea terenului de nisip, suprafaţa de joc va fi decopertată până la o adâncime de 30 de metri. Vor fi folosiţi aproape 1.000 de metri cubi de nisip.

Cai de 10.000 de euro

Pe lângă cele două terenuri, se vor amenaja şi câteva corturi pentru public, parcări, dar şi două grajduri în care caii vor avea parte de cea mai atentă îngrijire. „În principiu, am avea nevoie de opt cai pentru echipa noastră, patru titulari şi patru rezerve. Întrucât poloul pe iarbă este un joc solicitant, e nevoie permanent să fie schimbaţi caii", a explicat Marian Cariga.

Caii folosiţi în meciurile de polo pe iarbă fac parte din rasa polopony australian. Un exemplar din această rasă costă 10.000 de euro. „La acest preţ primim calul deja dresat. Avem o ofertă de la o societate din Norvegia care vrea să ne ofere gratuit caii, noi trebuie doar să suportăm costurile de deplasare. Ne gândim însă să aducem caii din Ungaria", a completat investitorul.

Royal Polo Club Râşnov e o asociaţie sportivă nonprofit, iar bugetul clubului este asigurat din sponsorizări, cotizaţii, donaţii, precum şi din banii proveniţi de la membrii asociaţiei. Pentru strângerea de fonduri a fost demarat un program de asociere cu mai multe cluburi de polo pe iarbă din Franţa (Chantilly, Monaco, Saint-Tropez) şi India (New Delhi).

Oricine îşi doreşte să devină membru al clubului din Râşnov trebuie să achite o taxă de 1.000 de euro, iar, ulterior, o taxă de 200 de lei pe an. „Pot veni la această echipă şi oameni care habar nu au ce înseamnă acest sport. Pentru asemenea persoane se vor organiza cursuri de instruire. Anul viitor vrem să deschidem şi o şcoală pentru cei care vor să înveţe mai multe despre acest sport. Cam într-un an ne propunem să organizăm şi prima competiţie importantă de polo pe iarbă", a explicat vicepreşedintele Royal Polo Club Râşnov. 

Campionat pe zăpadă

Până atunci, staţiunea Poiana Braşov va găzdui, între 2 şi 4 martie 2012, „Carpathian Snow Polo European Championship", primul Campionat European de polo pe zăpadă din România. La competiţie vor lua parte şase ţări: România, Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia şi Polonia.

„Costurile organizării acestui eveniment se ridică la 300.000 de euro, sumă care va fi acoperită de sponsori şi de membri care vor lua parte la competiţie. Ne propunem să organizăm acest Campionat European pentru promovarea zonei, dar şi pentru dezvoltarea acestui sport în România", a mai spus Marian Cariga.

Popularizat de britanici

Polo pe iarbă a fost practicat pentru prima oară în Iran, în secolul al V-lea î. Hr. În epoca modernă, jocul a fost preluat din provincia indiană Manipur şi popularizat de britanici, apoi s-a dezvoltat în Pakistan, Argentina şi SUA. Primul club de polo călare a fost fondat în 1834, în India.

Meciurile se dispută între două echipe de câte patru jucători care trebuie să marcheze cât mai multe goluri în poarta adversă. Echipele fac schimb de teren după fiecare gol pentru a beneficia pe rând de aceleaşi condiţii ale terenului şi de direcţia vântului.

Avere de 500.000 de euro



Originar din Râşnov, Marian Cariga (46 de ani) e căsătorit şi are o fată (19 ani) şi un băiat (22 de ani). Familia Cariga are o avere estimată la aproape 500.000 de euro şi deţine mai multe proprietăţi în Râşnov. Capul familiei a lucrat pentru scurte perioade în Germania. Polo-ul pe iarbă l-a descoperit la Saint-Tropez, sudul Franţei fiind destinaţia preferată de vacanţă a familiei. „În trecut am lucrat la o bancă din Braşov, iar pentru câţiva ani am avut şi o pensiune pe care am închis-o de curând", a spus Marian Cariga.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite