Poți fi arestat dacă folosești unul dintre aceste emoticoane. Ce semnificații au în cazuri de amenințare și intimidare
0Experții dezvăluie cum puteți fi arestați dacă trimiteți unele emoticoane, în urma lansării dramei „Adolescence” de pe Netflix. Acestea pot constitui dovezi într-o anchetă a poliției.

Unul dintre punctele cheie ale serialului este modul în care sensurile duble ale unor emoji-uri pot constitui dovezi esențiale într-o anchetă a poliției.
Experții juridici susțin că domeniul în creștere al „expertizei emoticoanelor” a pus într-adevăr infractori în spatele gratiilor și a ajutat oameni nevinovați să evite condamnările. La nivel mondial, lingviștii criminaliști sunt chemați să ofere mărturii de specialitate cu privire la emoji ca probă.
De la emoticonul cu animale care a băgat membrii unei bande în închisoare până la fața zâmbitoare care a dezvăluit un complot sinistru de fabricare a probelor, trimiterea uneia dintre aceste pictograme colorate vă poate băga într-o mulțime de probleme, potrivit Daily Mail.
Experții juridici afirmă că emoji-urile au „inundat sistemul juridic”, numai în SUA fiind menționate peste 1.000 de cazuri începând din 2010. Trimiterea unui emoticon poate fi o dovadă a intenției de a comite o infracțiune, o recunoaștere a vinovăției sau chiar o infracțiune în sine, în unele cazuri.
Dar cu 3.790 de emoji-uri unice existente în prezent, chiar și experții juridici se străduiesc să țină pasul cu varietatea aproape infinită de moduri în care acestea pot fi utilizate.
„Instanțele de judecată trebuie să țină pasul cu modurile contemporane de comunicare, deoarece toate infracțiunile sunt planificate și comise prin intermediul limbajului”, afirmă profesorul Russel Kaschula, expert în lingvistică judiciară la Universitatea Western Cape.
Nu există un emoji a căror trimitere să fie ilegală, dar asta nu înseamnă că nu puteți comite o infracțiune prin trimiterea unuia. La fel ca orice altă formă de comunicare, oamenii pot folosi un emoji pentru a amenința, hărțui, insulta, presa sau înșela pe altcineva. Singura diferență dintre un emoji și un mesaj scris este că instanțele trebuie să depună ceva mai multă muncă pentru a dovedi ce a vrut să spună mesajul.
Trimiterea repetată a unor emoji-uri cu un cuțit sau cu o armă unei persoane pe care o cunoașteți și cu care v-ați certat anterior ar putea fi considerată, cu siguranță, un comportament amenințător.
Profesorul Kaschula numește aceste modele de comportament o „amprentă emoji”.
Semnificația emoticonului „șobolan” într-un proces
Dr. Zakeera Docrat, lingvist judiciar de la Universitatea Western Cape și colaborator al profesorului Kaschula, spune că emoji-urile în care apar un cuțit sau o armă sunt cele mai frecvente emoticoane care apar în procese.
Cu toate acestea, nu doar cele care sunt evident violente pot fi utilizate în mod criminal. „În prezent, asistăm la un flagel al violenței sexuale și al violenței bazate pe gen”, spune Dr. Docrat.
„Mulți agresori aleg să folosească comunicarea non-verbală - emoji-uri - considerând că, dacă nu este în text scris sau vorbire, nu se comite nicio infracțiune. În aceste tipuri de cazuri, există o creștere a utilizării emoji-urilor de tip vinete, piersici, căpșuni, banane decojite, sărut, inimă roșie și picături lichide”, a susținut acesta.
Uneori, semnificația unui emoji poate fi și mai obscură, dar acest lucru nu îi împiedică pe lingviștii criminaliști să demonstreze că a avut loc o infracțiune.
Profesorul Eric Goldman, un jurist și expert în dreptul internetului care a urmărit utilizarea emoticoanelor în dosare, spune că acest lucru este deosebit de frecvent în cazurile care implică membri ai unor bande. „De obicei, este vorba despre un membru al unei bande care este judecat și care se teme că cineva va depune mărturie împotriva sa. Deci, în acest context, ei pot trimite potențialului martor, sau pot posta public, emoji-ul șobolan”, spune profesorul.
Deși membrul bandei nu a „spus” de fapt nimic, ceea ce a vrut să spună a fost că orice „șobolan”, un termen pentru cineva care își trădează prietenii, va fi supus violenței.
„Așadar, dacă acuzatul într-un proces penal trimite un emoji șobolan unei persoane care ar putea depune mărturie împotriva sa, ar putea fi vorba de o infracțiune de intimidare a martorului”, spune profesorul Goldman.
Cum te poate duce în arest un emoticon
În serialul „Adolescence”, un moment-cheie este acela în care detectivii află că anumite emoticoane au o semnificație ascunsă în rândul adolescenților. Acest lucru le permite detectivilor să stabilească un motiv și să furnizeze dovezi ale intenției criminale.
La fel ca în serial, au existat numeroase cazuri în instanță în care semnificația ascunsă a emoji-urilor a fost folosită ca dovadă a implicării unei persoane într-o infracțiune. La fel ca în cazul emoticonului „șobolan”, aceste cazuri apar adesea în cadrul codurilor secrete utilizate de membrii unei bande.
Profesorul Marcel Danesi, un antropolog lingvistic de la Universitatea din Toronto, spune că emoji-urile pot fi semne de apartenență la o bandă sau pot face referire la infracțiuni specifice. De exemplu, două emoji „degetul mare în sus” pot însemna de fapt că membrul face parte din banda Harlem Crips, în timp ce emoji-ul „inimă” este folosit pentru a semnifica și apartenența la banda rivală Bloods.
Într-un caz din 2019, aceste tipuri de semnificații ascunse au fost esențiale în obținerea unei condamnări într-un caz de trafic sexual. În cadrul procesului, instanța a citit o serie de schimburi de mesaje text între o femeie și un bărbat acuzat că acționează ca proxenet.
Presupusul proxenet a trimis un mesaj în care o întreba pe femeie dacă este „jos pentru coroana ta”, urmat de un emoji de coroană și de un alt mesaj care spunea „munca în echipă face ca visul să funcționeze” cu emoji de tocuri înalte și genți cu bani. Acuzarea a susținut cu succes că emoji-ul „coroană” făcea referire la proxenet, în timp ce emoji-ul „tocuri înalte și bani” însemna „poartă-ți tocurile înalte pentru a veni să faci bani”.