Portretul şefului: arogant şi dominator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comportamentul arogant al şefului este toxic pentru angajaţi şi păgubos pentru companie
Comportamentul arogant al şefului este toxic pentru angajaţi şi păgubos pentru companie

Peste două treimi dintre managerii români se supraestimează şi au un comportament agresiv şi manipulator faţă de subalterni, trăsături care, de cele mai multe ori, conduc la ineficienţă.

Un studiu realizat de Hart Consulting, firmă de consultanţă în resurse umane, arată că 67% din cei 384 de lideri români testaţi aveau încredere excesivă în forţele proprii, îşi ignorau punctele slabe şi erau percepuţi ca aroganţi. Procentul a fost stabilit pe baza unei metodologii folosite în toată lumea - instrumentele Hogan de diagnoză a personalităţii. Astfel, 7 din 10 şefi prezintă un risc sporit de ineficienţă, având „un comportament deviant care conduce la eşec managerial", explică Iuliana Mânză, specialist PR la Hart Consulting.

Personalitatea şefilor poate duce la faliment

Studiul respectiv nu spune dacă vreunul dintre managerii testaţi avea toate trăsăturile ce ar putea afecta imaginea sau chiar situaţia financiară a companiilor pentru care lucrează. Majoritatea cumulau însă cel puţin două tipuri de comportament ineficient.

Cei mai mulţi s-au dovedit aroganţi şi, exagerându-şi propriile calităţi, sunt tentaţi de a lua decizii de capul lor, întrucât îi consideră pe ceilalţi inferiori. Problemele de personalitate ale şefilor se reflectă direct în rezultatele firmei sau departamentului pe care-l conduc - de la imagine până la performanţe şi profit.

Americanii au cuantificat de-a lungul timpului pagubele produse de astfel de oameni. Înainte de criză, media pierderilor produse din cauza acestor lideri care nu ştiau să gestioneze relaţiile cu subalternii, clienţii şi partenerii putea costa o firmă americană, în medie, 2,7 milioane de dolari. George Butunoiu, cunoscut „head hunter" din România, spune că a întâlnit adesea astfel de personaje şi că, în majoritatea cazurilor, atunci când organizaţiile au probleme, acestea apar din cauza personalităţii şefilor. „Am văzut chiar şi falimente provocate de astfel de directori", spune Butunoiu.

Riscurile financiare provocate de şefii cu probleme de personalitate sunt mai reduse în cazul multinaţionalelor, susţine specialistul, întrucât în astfel de companii se lucrează foarte mult cu proceduri şi, prin urmare, nu se iau decizii subiective.

Aroganţa, în topul trăsăturilor periculoase

Studiul citat a fost realizat anul trecut şi a fost completat acum de un sondaj printre angajaţi. Au fost chestionate 284 de persoane, cu o medie de vârstă de 34 de ani, ocupând poziţii diferite, de la „entry level" şi până la „top management", inclusiv persoane cu poziţii în boardul de conducere al companiei. Toţi lucrau în domenii ca marketing/media, servicii, IT, financiar/bancar sau consultanţă.

Al doilea studiu a dezvăluit că aroganţa, principalul defect al managerilor români, este considerată de angajaţi cea mai ineficientă şi periculoasă trăsătură. Procentele nu diferă foarte mult de cele înregistrate în SUA. Şi americanii sunt convinşi că aroganţa şi autosuficienţa sunt cele mai mari păcate ale şefilor lor.

Atât americanii, cât şi românii cred că pe locul al doilea în topul trăsăturilor periculoase este caracterul manipulator al unor lideri. La noi, o altă problemă o reprezintă agresivitatea conducătorilor, reclamată de un procent mai mare decât peste Ocean.

Profilul şefului eficient

Potrivit descrierilor create pe baza răspunsurilor la sondaj, un manager eficient este de încredere, integru, responsabil şi îşi tratează subalternii cu respect. În situaţii de criză sau de presiune, îşi păstrează calmul, distribuie rolurile imediat şi potrivit calităţilor fiecărui membru al echipei. Nu este autoritar, ci diplomat şi se concentrează pe elementele care contează, nu pe detalii nesemnificative.

Profilul şefului toxic

Studiul realizat de Hart Consulting relevă că şeful ineficient este dominator, mult prea sigur pe sine, arogant şi adoră să-i sancţioneze pe subalterni. Promite mai mult decât poate face, iar pentru că este charismatic, unii îl şi cred. Pe de altă parte, este suspicios şi, din această cauză, nu poate fi convins uşor şi interpretează negativ atitudinile sau gesturile celor din subordine.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite