Peste 700.000 de români își serbează onomastica de Crăciun. Cui îi spui „La mulți ani” în ziua sfântă
0În ziua de Crăciun, când se celebrează Nașterea Domnului, peste 700.000 de români își sărbătoresc onomastica, majoritatea purtând numele Cristina și Cristian.

Care este semnificația numelui Cristian
Numele Cristian și derivatele acestuia au o legătură strânsă cu Hristos, denumirea centrală a religiei creștine. În limba greacă, „Christos” provine de la verbul „chriein”, care înseamnă „a unge”, iar echivalentul său în ebraică este „mashi ha”, care se traduce prin „uns”, termen ce a dat naștere numelui Iisus, Mesia. Astfel, numele Cristian și Cristiana, dar și formele lor derivate, sunt legate direct de ideea de „creștin” și de cultul creștin. Aceste prenume sunt atestate în documentele latine încă din secolele XI și XII și sunt strâns asociate sărbătorii Nașterii Domnului.
Peste 700.000 de români își serbează onomastica de Crăciun
Conform statisticilor oferite de Direcția pentru Evidența Persoanelor, 383.615 bărbați și 322.869 femei poartă prenume asociate sărbătorii Crăciunului. Dintre bărbați, cei mai mulți sunt numiți Cristian (329.311), urmați de Cristinel (30.822), Cristi (11.729), și Christian (8.442). În rândul femeilor, cele mai multe poartă numele Cristina (286.876), dar și Cristiana (27.516), Kristina (794) și alte forme derivate.
Spunem sau nu „la mulți ani” de Crăciun?
În această zi sfântă, Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, a subliniat că „într-o zi de sărbătoare nu excludem pe nimeni de la prăznuire. Spunem la mulți ani tuturor celor pe care îi iubim, cu fiecare ocazie, dar și astăzi, inclusiv persoanelor care poartă numele Cristi sau Cristina”, conform Digi24. Preotul adaugă: „Este o sărbătoare importantă astăzi pentru noi toți, cu cruce roșie în calendarul bisericesc, și trebuie celebrată cu iubire, milostenie și înțelepciune.”
În această zi specială, Crăciunul nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și un moment de bucurie și solidaritate, în care tradițiile se împletesc cu învățăturile creștine, iar un simplu „la mulți ani” devine o urare de bine și speranță pentru toți cei care își serbează onomastica.