Peste 25 de companii multinaţionale recrutează studenţi şi masteranzi printr-un târg virtual de joburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii absolvenţi de studii studii superioare au la dispoziţie peste 600 de joburi oferite de 27 de companii în cadrul târgului virtual Hipo.ro. Locurile de muncă sunt destinate persoanelor care vor să lucreze în domenii precum financiar – bancar, IT, inginerie, telecomunicaţii sau consultanţă. Pe lângă locuri de muncă, studenţii şi masteranzii pot participa la programe de internship dezvoltate de companii.

Mai exact, deşi accesul la târgul virtual este posibil 24 de ore din 24 până pe 15 august, cei care vor accesa sesiunea dedicată evenimentului vor avea posibilitatea să participe la sesiuni interactive cu trei dintre companiile participante, respectiv cu Asseco South Eastern Europe Romania (22 iulie, ora 14.00), KPMG(23 iulie, ora 13.00) şi Genpact (21 iulie – 4 august 2014).

Referitor la competenţele cerute de angajatori, specialiştii în recrutare apreciază atât candidaţii care au finalizat o facultate de profil economic sau tehnic, la care se adaugă cunoaşterea unei limbi străine, fie engleza, fie altă limbă de circulaţie europeană. Entuziasmul nu trebuie să le lipsească tinerilor candidaţi, mai arată reprezentanţii companiilor.

„Majoritatea companiilor ofera in primele 3 luni de la angajare training intensiv care sa faciliteze transpunerea cunostintelor academice in proiecte reale, iar tinerii sa se familiarizeze cu modul de lucru din companie”, se arată într-un comunicat de presă.

Cum va fi piaţa forţei de muncă în 2014

Potrivit studiului „Cum va fi piaţa forţei de muncă în 2014”, 57% dintre angajatori estimează o creştere a numărului de angajaţi din companie faţă de perioada similară a anului trecut, iar 30% dintre cei chestionaţi spun că firmele pe care le reprezintă vor rămâne cu acelaşi număr de angajaţi ca în 2013. Cu toate acestea, 13% din angajatori plănuiesc să disponibilizeze din personal, în condiţiile în care efectele crizei financiare se fac tot mai resimţite.

Astfel, „previziunile de angajare subliniază o relativă stabilizare a pieţei forţei de muncă”, arată raportul Hipo.ro. Totuşi, oferta companiilor este semnificativă pentru poziţiile din domeniul IT Software, Inginerie - Tehnic şi Vânzări - Comercial. Slabe şanse de angajare în anul 2014 au peroanele care au absolvit studii juridice. Asta pentru că doar 1% din companiile participante la studiu intenţionează să ofere locuri de muncă în acest domeniu.

Persoanele cu experienţă, în vizorul companiilor

Ca o noutate faţă de anul precedent, angajatorii au început să îşi îndrepte privirea spre persoanele care au cel puţin trei ani de experienţă în câmpul muncii, în condiţiile în care trendul era de a angaja proaspăt absolvenţi de studii superioare, ale căror pretenţii financiare erau, evident, mai reduse.

Scimbarea de paradigmă poate fi uşor observată în numărul de poziţii deschise de angajatori. În consecinţă, aproape 50% dintre joburile scoase la concurs îi vizează pe candidaţii cu experienţă şi doar 38% din ele sunt destinate studenţilor şi absolvenţilor. Cel mai important în ochii angajatorilor este ca aceştia din urmă să fi efectuat cel puţin un internship sau un stagiu de practică. Implicarea tinerilor în activităţi extracuriculare şi implicarea în organizaţii studenţeşti cântăresc, de asemenea, în favoarea candidaţilor.

Cunoaşterea a două limbi străine a devenit o condiţie pentru angajarea tinerilor în companii, se mai arată în studiu, potrivit căruia nu se mai pune accent pe pregătirea universitară, deşi aceasta nu trebuie să lipsească.

„Sunt o serie de criterii pe care le luăm în calcul atunci când angajăm tinerii. Pe lângă faptul că trebuie să cunoască limba engleză la un nivel avansat, punem accent pe comunicare şi pe lucrul în echipă. Totuşi, avem poziţii deschise şi pentru persoane chiar şi pentru persoane care au 12 ani de experienţă”, a explicat Alexandra Chivu, şefa de recrutare a companiei Endava.

„Am remarcat că, de când a venit criza, tinerii nu mai sunt la fel de mobili. Dacă înainte plecau după două-trei luni, acum stau mai mult în companie, ceea ce pentru noi este bine”, a precizat reprezentanta ProCredit Bank.

Ce tip de candidaţi caută angajatorii

În ceea ce priveşte criteriile de angajare pentru selecţia şi recrutarea seniorilor, pe lângă experienţa relevantă pe o poziţie anterioară şi abilităţile specifice pentru jobul respectiv, este importantă şi motivaţia acestora pentru a lucra în domeniu. În plus, înainte de a fi acceptaţi, angajatorii vor să vadă dacă există compatibilitate între aşteptările salariale şi oferta primită. „Companiile îşi doresc oameni care să nu îşi supraapreciază calităţile şi sunt realişti în ceea ce priveşte aşteptările salariale”, subliniază raportul. Tot în acest an, 16% din companii şi-au propus să recruteze manageri, team leaderi sau şefi de departamente.

„Profilul candidatului este o combinaţie de educaţie, experienţă, profil personal şi vârstă, iar vârsta este un element cheie. Pentru fiecare job există un profil ideal, iar cei care nu îşi pot da seama singuri ce ar trebui să facă, pot să apeleze la consultanţi care să le spună ce e realist şi ce nu e realist să caute pe piaţa muncii”, a declarat  George Butunoiu, cel care a înfiinţat prima firmă de recrutare de manageri de la noi din ţară.

Orientarea către rezultate, abilităţile de comunicare, flexibilitatea şi proactivitatea sunt doar câteva dintre calităţile căutate de angajatori la potenţialii candidaţi. Angajabilitatea este un alt criteriu de maximă importanţă pentru managerii de companii sau directorii de recrutare.

Aproape 50% din angajatori vor să dea salarii mai mari în 2014

În ciuda perioadei economice dificile, companiile intenţionează să ofere salarii mai mari în anul 2014. Practic, 50% din angajatori sunt optimişti şi estimează că au suficient buget la dispoziţie pentru a creşte leafa angajaţilor procente de până la 10% şi care depăşesc acest procent. Totuşi, 1% din companii susţin că anul 2014 aduce şi tăieri salariale.

Întrebaţi dacă intenţionează să ofere şi alt tip de beneficii oamenilor din subordine, specialiştii au explicat că pe lângă salariu vor oferi tichete de masă, asigurări medicale private şi telefon mobil. În ceea ce priveşte asigurările medicale private, acestea au ajuns pe locul 2 în topul beneficiilor, spun angajatorii.

Legat de bugetul alocat dezvoltării profesionale a angajaţilor, 54% din companii spun că banii vor rămâne aceiaşi, în timp ce 12% intenţionează să scadă bugetul dedicat trainingurilor şi programelor de formare profesională. Tot în 2014, firmele vor să dezvolte proiecte prin care să racoleze studenţi. Ulterior, după programul de internship, aceştia vor primi oferte pentru a rămâne în cadrul companiilor. Concret, 63% din angajatori vor dezvolta astfel de programe în 2014 şi 15% din companii ţintesc peste 10 interni.


Peste 15.200 de locuri de muncă disponibile, luni, la nivel naţional

ANOFM: Rata şomajului a scăzut uşor în luna mai. În România sunt 450.000 de persoane fără un loc de muncă

Peste 15.000 de posturi vacante la nivel naţional, cele mai multe în Cluj şi Bucureşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite