Perioada de 1.000 de ani în care oamenii nu s-au mai sărutat. Ce s-a întâmplat atunci?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărutul arde diverse semnificaţii în lume
Sărutul arde diverse semnificaţii în lume

Ni se pare natural şi instinctiv, doar că sărutul are o istorie destul de surprinzătoare. Cu toate că-l considerăm universal, există ţări în care oamenii nu se sărută, iar altele în care este considerat dezgustător sau apare doar ca simplă formă de respect. Cert este că sărutul e vechi de când lumea, însă a avut o perioadă în care a dispărut de tot...

Unele texte antice din India, ce datează încă de la 1.500 î.Hr., descriu primele forme ale sărutului, iar poezia Mahabharata, de la 400 î.H., face şi ea referire la aşa ceva. Mai mult, manualul sanscrit de plăcere intimă i-a dedicat un capitol întreg.

Nu numai Kama Sutra vorbeşte despre sărut. Poetul grec Homer descrie cum Regele Priam a pupat mâna războinicului Ahile pentru a cere înapoi trupul fiului său. Iar Herodot povestea cum persanii se sărutau între ei în funcţie de rangul lor. Chiar şi în Vechiul Testament îl avem pe Jacob care îşi sărută tatăl pentru a fura moştenirea fratelui său.

În India, o poezie de la 1.000 î.Hr. descrie astfel sărutul romantic: „Ea şi-a pus buzele pe buzele mele şi a făcut un zgomot care mi-a făcut plăcere.” Se pare că sărutul romantic a fost adus grecilor de Alexandru cel Mare, când a invadat India, în 326 î. Hr.

Citeşte aici continuarea articolului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite