Pandemia de COVID-19 intră în zona restricţiilor punctuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul pacienţilor cu COVID-19 din Terapie Intensivă a crescut constant în ultimele zile
Numărul pacienţilor cu COVID-19 din Terapie Intensivă a crescut constant în ultimele zile

Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 se menţine peste pragul critic de 2.000 de cazuri noi descoperite în doar 24 de ore. Specialiştii spun că, cel mai probabil, în zonele unde se vor forma focare se va impune carantina locală.

Cifra persoanelor infectate cu noul coronavirus în România bate spre 130.000. Joi a fost a doua zi în care numărul cazurilor noi s-a situat peste pragul psihologic de 2.000, în 24 de ore, respectiv 2.086. Un număr de 25.797 de teste au fost efectuate de miercuri până joi. Numărul persoanelor aflate la Terapie Intensivă a crescut, de asemenea, la 557 de persoane. De la debutul pandemiei şi până acum s-au înregistrat, în România, 4.862 de decese, din care 37 de miercuri până joi.

Măsurile restrictive vor fi punctuale

„Probabil că vor fi anumite măsuri restrictive punctuale, dacă în zilele următoare situaţia va rămâne la fel. Era de aşteptat că dacă acum o zi am avut un număr mare de cazuri, şi în ziua următoare să fie ceva similar, pentru că persoanele care sunt pozitive vin în contact cu altele şi atunci, practic, lucrurile merg mai departe. Plus că factorii care influenţează sunt aceiaşi, nu e nimic diferit. Şi de aici şi numărul mare al pacienţilor din Terapie Intensivă fără să fie o creştere explozivă. În momentul în care vom avea o săptămână şi media este clar peste 2.000 de cazuri noi, atunci e de gândit că suntem într-o altă etapă şi trebuie unele măsuri. Dar nu trebuie gândit că e ceva care să fie dintr-odată şi restrictive“, a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a arătat însă că, în zonele unde transmiterea virusului este de peste 1,5, restaurantele din interior se vor închide pentru persoanele care vin din afară, iar dacă indicele trece de 3, atunci este posibilă carantina, care va fi însă locală, pe focare. În acest moment, în Bucureşti, unde miercuri au fost înregistrate peste 400 de cazuri noi de infectări, iar joi peste 300, indicele de transmitere ar fi de 1,3, potrivit oficialului de la Sănătate.

Respectaţi regulile!

La rândul său, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din Bucureşti, este de părere că nu vom ajunge din nou la starea de urgenţă. „Dacă măsurile vor fi luate, ele vor fi luate punctual, în zonele în care numărul de cazuri este extrem de mare. Lockdown-ul nu ar face bine sistemului de sănătate, pentru că trebuie să ne gândim şi la pacienţii cu boli cronice care evită să se prezinte la medic în acea perioadă şi au evitat, iar efectele le vedem cu toţii, nu ar face bine economiei şi nici nouă înşine. Acest număr de cazuri nu mă îngrijorează, ci mă face să transmit cu toată sinceritatea şi responsabilitatea nevoia de respectare a regulilor de către toţi cetăţenii, pentru că numai împreună putem gestiona acest număr de cazuri“, a subliniat managerul.

Referindu-se la situaţia epidemiologică, preşedintele Klaus Iohannis a spus că, în opinia lui, măsurile care trebuie luate sunt simple şi clare. „Mască, distanţă, igienă, dar sunt persoane care nu intenţionează să respecte normele şi atunci trebuie să se intervină. Nu îmi doresc să reintroducem restricţii, dar dacă numărul infectărilor creşte în anumite localităţi, este posibil să se introducă anumite restricţii“, a spus şeful statului.

Premierul Ludovic Orban a subliniat, joi, că în Bucureşti nu s-a atins pragul de infectări care să determine închiderea restaurantelor, dar a recunoscut că este îngrijorat de situaţie. El a adăugat că nu atât mersul la restaurant contribuie la creşterea riscului de transmitere a virusului, cât evenimentele precum nunţile şi botezurile. Orban a mai spus că se discută despre posibilitatea de a diferenţia între sectoarele Capitalei, dar că este dificil, pentru că există o circulaţie foarte mare între ele.

A început evaluarea vaccinului AstraZeneca-Universitatea Oxford

Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că procedează la evaluarea vaccinului experimental anti-COVID realizat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford şi va continua până va obţine suficiente date pentru o recomandare oficială de autorizare. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că şapte firme lucrează la un vaccin, printre care Oxford, AstraZeneca şi Sanofi. „Ei sunt cei mai avansaţi. La nivelul Comunităţii Europene sunt contracte făcute cu două dintre aceste şapte firme care şi-au prezentat serviciile“, a spus Nelu Tătaru. Acesta a adăugat că, în decembrie, ianuarie să avem prima tranşă de 30 de milioane de doze la nivelul Comunităţii Europene. „Noi beneficiem de acel 4%, adică 1.290.000 de doze pe care să le dăm la grupele de risc şi în general la persoanele expuse, cum este personalul medical“, a adăugat oficialul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite