Pandemia a crescut alcoolismul şi violenţa domestică. Nevoia de consiliere psihologică a fost mai mare
0Liniile telefonice gratuite insituite de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în parteneriat cu Asociaţia Proacta EDU au fost asaltate de apeluri de consiliere psihologică, în perioada stării de urgeenţă. Au fost înregistrate 1.600 de apeluri şi 11.000 de minute de convorbiri.
Atacurile de panică, depresiile şi anxietatea crescută au fost motivele care i-au determinat să sune pe cei mai mulţi apelanţi, a declarat Nicoleta Larisa Albert, psiholog şi preşedinte al Asociaţiei Proacta EDU, citată de agerpres.ro.
Teama de boală, teama că ar putea să nu mai existe locuri în spitale, teama de a nu-şi pierde locul de muncă, teama de a nu-şi pierde calitatea vieţii, teama că nu va mai fi viaţa la fel ca înainte, au consitutit alte motive, potrivit acesteia.
Şi Asociaţia Telefonul Copilului a înregistrat mai multe apeluri: “Au fost foarte multe situaţii în care copiii s-au simţit trişti, i-a cuprins pe mulţi dintre ei depresia, de asemenea gândurile suicidare. Adaptarea la învăţământul online nu a fost una uşoară pentru ei, mulţi dintre ei au avut dificultăţi în ceea ce priveşte asimilarea cunoştinţelor şi foarte multe temeri în ceea ce priveşte examenele pe care aveau să le susţină”, a explicat Cătălina Surcel, directorul executiv al Asociaţiei Telefonul Copilului.
Violenţa domestică a crescut de asemenea în perioada stării de urgenţă, potrivit datelor Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
"Dacă ar fi să comparăm perioada aceasta cu cea de anul trecut, putem observa că există o scădere înregistrată la infracţiunile sesizate, dar dacă ne uităm la cele care sunt majoritare în statistica violenţei domestice, la ameninţări avem o creştere de 2 la sută şi la loviri şi alte violenţe o creştere de circa 1 la sută", a afirmat comisar şef de poliţie Angela Chirvăsuţă din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.
La rândul său, Eugen Hriscu, psihiatru şi coordonator medical Clinica Aliat, a spus că: "Foarte mulţi oameni au consumat ca să poată să doarmă sau ca să poată să îşi calmeze anxietatea sau pur şi simplu de plictiseală şi să compenseze faptul că nu mai aveau aceleaşi ocazii pe care le aveau înainte de pandemie şi, în general, consumul de alcool creşte în orice criză socială."