Pâine caldă de luat acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Covasna, pâinea de casă cu cartofi este brand local. Multe familii din satele Ozun, Ghidfalău sau Sântionlunca o fabrică în propria gospodărie şi o vând fie vecinilor, fie la poartă, trecătorilor.

Aranka Simon (36 de ani), din satul Sântionlunca, nu cunoaşte decât gustul pâinii de casă, bine rumenite la cuptor.

Ingredientele naturale folosite la prepararea ei, faptul că este săţioasă şi că nu se sfărâmă atunci când o tai, precum cea din magazin, cu afânători, fac ca pâinea de casă cu cartofi să fie nelipsită de pe masa familiei ei. Încă de la 12 ani, Aranka a învăţat de la mama sa reţeta pâinii gustoase.

„De la mama ştiu cum se face pâinea bună şi săntoasă. Acum am transmis şi eu reţeta copiilor, iar fetiţa mea de numai 13 ani poate să facă deja o astfel de pâine", mărturiseşte covăsneanca. Zilnic, toată familia Simon face pâine. Împreună cu soţul ei şi cei trei copii muncesc cot la cot pentru „producţia" de pâine.

Secretele pâinii de casă

Ingredientele folosite de covăsneancă pentru a face 12 pâini cu cartofi sunt: 20 kg făină, 5 kg cartofi, 150 grame drojdie, 1,5 kg de sare grunjoasă şi 15 litri de apă. Mai întâi, se  fierb cele cinci kilograme de cartofi, care se curăţă şi se strivesc cu ajutorul unei pisătoare din lemn.

Apoi, într-o covată mare de lemn, se amestecă cartofii, cu drojdia şi cu un kilogram de făină, iar aluatul se lasă de seara până dimineaţa.
Dis-de-dimineaţă, în aceeaşi covată mare din lemn, se adaugă apa, sarea şi celelate 24 kg de făină. Aluatul se lasă la dospit o jumătate de oră, după care se cântăresc bucăţi de câte 3,5 kg, care se pun în coşuleţe de paie, acoperite cu cârpe de bucătărie şi se lasă încă 20 de minute la crescut.

Între timp, se aprinde focul, iar atunci când există destul jar se introduc pâinile în cuptor cu ajutorul unei palete din lemn, unde stă o oră şi jumătate, până când pâinea este neagră precum cărbunii.

După ce este scoasă, cu ajutorul unor cozi de lemn se bate pâinea pentru ca acea coajă tare şi arsă să sară. Ultima etapă este îndepărtarea resturilor de coajă cu ajutorul unei răzători sau a unui cuţit zimţat.

8 lei o pâine de trei kilograme

„Atunci când faci pâine de casă trebuie să pui mult suflet ca să-ţi iasă bună. Două pâini ne ajung trei zile la cinci persoane. Facem pâine pentru noi, dar şi ca să câştigăm un ban", spune femeia care vinde o pâine cu 8 lei.

În cuptor încap serii de câte 12 pâini. Familia Simon nu face pâine doar pentru necesităţile proprii. Practic, au reuşit să pună pe picioare o mică afacere. Nu doar vecinii vin să cumpere această pâine. Pentru că au casa aşezată la marginea DN11, mulţi şoferi opresc să-şi facă proviziile pentru acasă. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite