Omul care a transformat podgoria în religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anselme Selosse, un om într-o misiune: obţinerea şampaniei perfecte
Anselme Selosse, un om într-o misiune: obţinerea şampaniei perfecte

Anselme Selosse produce şampanie de peste 30 de ani. Cunoscătorii îl numesc un geniu. Mai modest, el se recomandă ca un veşnic îndrăgostit de această licoare.

Anselme Selosse locuieşte în regiunea Avize. Franţa, „Regiunea Şampaniei". Are o moşie enormă, cu hotel şi restaurant, cu preţuri numai bune să descurajeze 90% dintre românii dornici de o aventură luxoasă. Pentru el, viaţa trepidează în ritmul papilelor gustative: festinuri culinare extravagante, însoţite de licori cum nu o să mai simţiţi niciodată. Căci despre asta este vorba, în primul rând. Despre şampania produsă de acest om.

Mai corect, despre reţeta minunată prin care cineva îndrăgostit şi pasionat de struguri îşi suflecă mânecile cămăşii tip „George Clooney" şi munceşte cot la cot cu angajaţii, pentru a da naştere unui lucru unic. Din moşia Sellose, pleacă anual în jur de 55.000 de sticle de şampanie. Infim, comparativ cu restul producătorilor francezi de profil (spre exemplu Moet & Chandon produce aproximativ 25 de milioane de sticle, anual). De fiecare dată când o nouă tranşă de marfă Selosse aterizează în America, degustătorii, gastronomii şi editorii publicaţiilor de profil o iau razna. E vuiet mare, şi numele lui Selosse apare peste tot.

Povestea unui domeniu

Anselme Selosse nu detestă publicitatea, însă nu o caută sub nicio formă. Dă interviuri rar şi, contrar obiceiurilor din zonă, organizează, la fel de rar, degustări sau expediţii turistice pe moşia sa. Are modestia omului care a început cu nimic, din pasiune pură, şi acum are totul. Îşi iubeşte clienţii la fel de mult ca sortimentele de şampanie pe care le produce. Când toţi producătorii au mărit preţul la vânzare, Selosse a continuat cu aceeaşi reţetă. Fără clienţi, şampania nu poate fi sorbită şi apreciată. Şi nu e nimic mai trist pe lume, decât o şampanie ţinută în sticlă şi programată pentru cine ştie ce ocazie festivă ce nu mai vine niciodată.

Familia Selosse a început să cultive struguri abia din anii 1950

Enunţată simplu, constatarea sună cam aşa: cea mai mare parte a şampaniilor franţuzeşti, chiar şi cele din clasa exclusivistă, sunt produse din struguri cumpăraţi la tonă de către producători. La polul opus, se află micii producători, ce conduc operaţiuni de familie, dând şampaniei o serie de caracteristici extrem de căutate astăzi: gust unic, intimitate, valori tradiţionale. Din această ultimă categorie se detaşează figura lui Anselme Selosse.

Povestea acestei familii de creatori de şampanie începe în anii 1950, când Jacques Selosse, tatăl lui Anselme, fonda moşia de astăzi şi începea cultivarea strugurilor. Primele sticle de şampanie au fost îmbuteliate în 1960. Astăzi, domeniul se întinde pe 15 hectare, soiurile predominante de struguri cultivaţi fiind Chardonnay şi Pinot Noir. Anselme Selosse a preluat frâiele afacerii de la tatăl său în 1980. Anterior, studiase la Lycée Viticole de Beaune, fiind printre primii viticultori care au aplicat tehnicile de producţie ale vinului şi în cazul şampaniei.

„Gustul Selosse", cum este numit în presa internaţională de specialitate, are câteva indicii clare, legate de modul în care Anselme Selosse percepe această meserie. Întreaga producţie de struguri este tratată în concordanţă cu principiile bionamice, care concep cultura ca pe un sistem viu, interconectat şi interdependent. În plus, vinurile Selosse sunt fermentate în butoaie de stejar, o practică la modă astăzi, dar care, la momentul în care a fost lansată, era deseori criticată pe motiv că ar cauza alterarea gustului.

Câteva principii

Retrospectiv, spune Anselme Selosse, întregul demers al familiei a fost unul destul de dificil. Până la urmă nu era tocmai facil să te iei la trântă cu producători viticoli cu sute de ani de tradiţie, resurse şi experienţă. „Am ştiut de la început că afacerea noastră trebuie să aibă ceva distinctiv. Gustul, în primul rând, evident, dar şi modul în care şampania era prezentată şi publicul căreia îi fusese destinată. Am preferat, încă de la început, să producem puţin, dar să acordăm o atenţie sporită unui gust cu totul specific", a povestit Selosse, pentru
„Weekend Adevărul".

De la acest gust a început totul. Odată cu el, publicul, admiratorii şi fidelii. Apoi preţul, unul destul de piperat, cuprins între 250 şi 500 de dolari pe sticlă. Şi ca orice producător de vinuri respectabil, Anselme Selosse este o persoană nostalgică şi conservatoare. Preţul şampaniilor produse pe plantaţia sa nu au fost mărite, nici măcar când piaţa de lux către care băuturile sunt exportate ar fi permis sau chiar încurajat acest lucru. „Cei care iubesc şampania Selosse ştiu preţul unei sticle. Nu-l poţi schimba de la an la an. Sunt cumpărători care apelează la noi de pe vremea când tatăl meu conducea afacerea", spune Anselme Selosse.

"Strugurii trebuie să respire. Acesta e principiul meu. Solul e viu şi transmite energie către fruct.''

"Şampania bună obţinută din amestecuri trebuie să reţină toate gusturile diferite: dulce, amărui, uscat, dur.''
Anselme Selosse producător de vinuri

250 de dolari este preţul celei mai căutate şampanii produse de Anselme Selosse, „Substance".

Sortimentele de şampanie cu marca „Selosse"

- „Initial" - un amestec de struguri Chardonnay, învechiţi timp de minimum 2 ani.
- „Version Originale" - un amestec din trei tipuri de struguri, ţinut în sticlă timp de 42 de luni.
- „Millésime" - un singur sortiment de struguri albi, din două podgorii localizate în regiunea Avize.
- „Substance" - un singur sortiment de struguri albi, produs prin amestecuri repetate cu culturi datând din 1987.
- „Exquise" - un vin demisec, făcut numai din struguri Chardonnay.
- „Contraste" - un amestec din struguri Pinot Noir, produs prin amestec cu aceeaşi cultură din 1994.
- „Rosé" - un amestec între strugurii din podgoria Selosse şi sortimentul Pinot Noir, din regiunea Ambonnay.

Extravagantul domn Selosse

Ca orice creator de şampanie care se respectă, Anselme Selosse are şi o notă de extravaganţă. Gândiţi-vă că aţi avea pe mână o comoară: o podgorie personalizată şi reţeta obţinerii unei şampanii care i-ar trimite pe toţi degustătorii într-un delir al plăcerii.

N-aţi vrea să vă faceţi cunoscută marfa, să vindeţi şampania direct sau prin degustări organizate la moşia proprie, cum fac ceilalţi producători din Franţa? Ei bine, domnul Selosse nu vrea. La intrarea pe proprietatea pe care o deţine stă scris, cu litere mari: „Ne pare rău, nu avem şampanie. Nu organizăm vizite sau degustări". „Nu cred în degustări sau vizite turistice", explică Selosse. „Sunt mai pasionat de munca la vie, de soluţii pentru îmbunătăţirea gustului, să văd ce a mers bine şi ce nu în ultima cultură şi să caut soluţii."

Magicul unei şampanii

Parte a renumelui de care se bucură şampania Selosse este datorată şi caracterului misterios şi exclusivist al produsului. Pe două dintre cele mai importante pieţe de lux din domeniu, America şi Rusia, ajung, anual, maximum câteva mii de sticle.

Timp de câţiva ani, din cauza unei dispute comerciale cu importatorul din SUA, niciun fel de şampanie Selosse nu putea fi găsită peste Ocean. Licoarea ajunsese mai căutată decât în Epoca Prohibiţiei. Selosse nu şi-a făcut probleme.

Şi-a continuat obsesia pentru căutarea calităţii, a menţinut preţul de vânzare, a continuat cu aceleaşi tehnici de amestec de struguri şi învechire, criticate printre specialişti, dar idolatrizate prin degustători. Omul acesta nu are niciun plan de viitor. Nu vrea să se extindă, nu vrea să cucerească lumea, nu vrea să se îmbogăţească în nu ştiu câţi ani şi apoi să o lase mai moale.

Pentru Anselme Selosse, magicul unei şampanii cu adevărat unice nu vine odată cu gustul ce-ţi inundă gura. O astfel de minune vine în procesul de producţie, din solul uscat şi din momentul în care strugurii încep să-şi tragă seva din ceea ce el numeşte „esenţa pământului". E şi poezie aici, desigur, dar cine a spus vreodată că o şampanie bună poate exista şi fără o picătură de poezie?

Arhiva Adevărul
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite