Ocuparea unui loc de muncă, sport extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul de aplicaţii pentru un post a crescut spectaculos. Pentru un job de şofer sau de secretară, concurenţa e de peste 700 de CV-uri. Şansele la angajare cresc dacă aplicantul are specializare şi experienţă. Patronii nu mai fac rabat de la nicio cerinţă a postului. 

Adrian Laurenţiu, 31 de ani, şi-a pierdut locul de muncă în februarie anul acesta. Compania la care lucra ca şofer a dat faliment, iar de atunci nu a mai găsit nimic de lucru. „Am trimis zeci de CV-uri, la toate firmele şi la toate joburile pe care le-am găsit, dar nu am primit niciun răspuns. Sunt disperat pentru că perioada în care primesc indemnizaţie de şomaj e pe sfârşite şi nu am nicio perspectivă", a spus el.

În ultima săptămână (12-18 august), Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) a avut disponibile puţin peste 9.000 de joburi, în scădere faţă de săptămâna anterioară, când erau libere peste 11.000 de poziţii. Cele mai multe locuri de muncă la ANOFM - 1.200 - sunt de confecţioner articole textile. Rata şomajului dată de Eurostat pentru luna iulie 2011 a fost de 7,01%. Cea anunţată de autorităţi e de 4,7%.

Angajatorii nu mai fac rabat

Contextul economic nefavorabil, spun analiştii, au făcut ca ocuparea unui loc de muncă să devină un sport extrem pentru mulţi şomeri. Iuliana Badea, specialist în recrutare la Lugera&Makler, e de părere că, în acest moment, pe piaţa muncii cele mai multe şanse le au candidaţii care au specializare şi experienţă. „Pe lângă specializare, şansele de a-ţi găsi un loc de muncă cresc dacă aplicaţia ta urmează o cale mai puţin uzitată de candidaţi. Simpla aplicaţie online nu va fi decât un CV într-o mare de concurenţi", a explicat specialistul.

Sunt recomandate aplicaţiile directe, la adresa de office, în atenţia specialistului care se ocupă de recrutarea aplicanţilor pentru posturile promovate, un telefon direct la angajator în vederea transmiterii directe a unui CV  şi a programării unui interviu. ­„Site-urile de socializare profesională tip Linkedin, XIng, Plaxo, grupurile de specialişti, reţeaua de cunoscuţi, Facebook şi nou-înfiinţata platformă ­BranchOut pot fi şi ele surse şi resurse pentru un candidat aflat  în căutarea unui loc de muncă", a afirmat Iuliana Badea.

Chiar dacă angajatorii nu au crescut cu mult pretenţiile la angajare, ei nu mai sunt dispuşi să facă rabat de la cerinţele postului. „Dacă înainte de criză acceptarea unui angajat fără experienţă relevantă pentru post era dublată de traininguri, în momentul de faţă investiţiile în perfecţionarea angajaţilor sunt pe bugete de austeritate", a spus specialistul de la Lugera. Angajatorii preferă să investească în recrutarea unui specialist cu mixul necesar de competenţe, decât să accepte un candidat care va aduce un plus de valoare abia după o perioadă de câteva luni  de investiţie, costuri care le pot depăşi pe cele de recrutare şi absenţă. 

700 pe un loc

Pe site-urile de specialitate, concurenţa pentru un post e acerbă. Timpul de aşteptare pentru găsirea unui job s-a dublat şi el faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe Balaur.ro, în Bucureşti, sunt disponibile 3.500 de locuri de muncă. Pentru un post de secretară-recepţioneră cu un salariu între 200 şi 400 de euro pe lună, au aplicat, în trei săptămâni, 700 de persoane. Cum perioada de recrutare nu s-a încheiat, e de aşteptat ca numărul CV-urilor depuse să crească. Pentru un job în PR-comunicare sunt 993 de cereri, în timp ce pentru mecanic auto pentru mărcile Opel şi Ford sunt numai 16. 

Oana-Maria Banu, marketing-manager la Myjob,  spune că oferta de muncă a crescut cu 25% faţă de anul trecut, în timp ce cererea joburi s-a majorat cu 30%. „Dacă CV-ul nu se potriveşte în proporţie de 75% cu cerinţele angajatorului sunt şanse mici de a ocupa postul. Site-urile de recrutare permit abonarea unei alerte de anunţuri în funcţie de domeniu, oraş, experienţă", a afirmat Banu.  Cele mai multe oferte de muncă pe site-ul Myjob sunt în vânzări, inginerie şi IT.   

Recenzor cu 50 de lei pe zi

O soluţie pe termen scurt pentru şomerii cu Bacalaureat ar fi înscrierea până la finele lui august pe listele de recenzori pentru recensământul persoanelor şi al locuinţelor care va avea loc în octombrie. Plata e de 50 de lei pe zi brut, adică aproximativ 10 euro net. Perioada de angajare e de 12 zile pentru operatorii de teren şi de 15 zile pentru coordonatori.  Înscrierile pentru aceste posturi - 130.000 la nivel naţional - se fac la primării. Doritorii trebuie să aibă minimum 18 ani, să cunoască limba română, să aibă cazier curat şi reale abilităţi de comunicare. Norma e de 120 de locuinţe în mediul urban şi 80 de locuinţe în mediul rural. Introducerea obligativităţii asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor naturale a creat o nouă oportunitate de angajare pentru cei fără loc de muncă. Agenţiile de asigurare recrutează agenţi, iar plata diferă în funcţie de rezultate.

Joburi tot în vânzări mai sunt disponibile la retaileri. Lanţurile mari de magazine precum Kaufland, Cora sau Carrefour au disponibile diverse poziţii în organigramă. Astfel, Kaufland, de exemplu, unul dintre cei mai activi angajatori în prezent recrutează personal pentru localităţile unde urmează să deschidă magazine în acest an: Ploieşti, Călăraşi şi Medgidia. Joburile disponibile sunt de casieri, lucrători comerciali, funcţionari informaţii clienţi şi primitori distribuitori. Cerinţele la angajare sunt minime: studii medii, disponibilitate pentru un program flexibil.  În Sibiu şi Constanţa, Kaufland caută şefi departamente case de marcat, iar în Oradea, Arad şi Timişoara retailerul angajează directori. 

Ce oferă piaţa muncii externe

Piaţa muncii externe şi-a redus şi ea ofertele pentru români în condiţiile în care tot mai multe state au anunţat înăsprirea condiţiilor de acces.  Portalul de joburi Tjobs are active în acest moment puţin peste 17.000 de locuri de muncă în Franţa, Belgia, Italia, Norvegia, Germania şi chiar Emiratele Arabe Unite.  Cele mai noi oferte sunt în turism, în Anglia şi Scoţia. 

Pe lângă clasicele cereri pentru medici şi asistente, se mai caută personal pentru hoteluri şi restaurante şi pentru îngrijirea bătrânilor sau a copiilor. Persoanele care ştiu meserii tehnice precum bobinator, sudor, macaragiu şi frezor au mari şanse la angajare. Salariile variază între 600 şi 1.200 de euro pe lună. Cei care aleg un loc de muncă în străinătate trebuie să se intereseze mai întâi de costul vieţii în respectivul stat pentru că, de regulă, salariile sunt mai mari acolo unde şi viaţa e mai scumpă.

Top 10 domenii cu cele mai multe posturi libere pe Myjob

- Vânzări
- Inginerie / Tehnologie
- IT Software
- Servicii clienţi
- Medical / Farmacie
- Bănci / Finanţe
- Asigurări
- Management
- Marketing / Cercetare de piaţă
- Restaurante / hoteluri / catering

130 de mii de recenzori vor lucra pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor care va avea loc între 20 şi 31 octombrie.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite