Oana Gheorghiu crede că în prima jumătate a anului viitor spitalul construit de Asociaţia Dăruieşte Viaţă va fi complet funcţional. Cine va fi manager

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă / Facebook
Foto Arhivă / Facebook

Oana Gheroghiu de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă a declarat duminică la emisiunea Insider Politic, că spitalul construit de asociaţie ar putea fi funcţional în prima jumătate a anului viitor, după ce va fi făcută recepţia şi după ce vor fi avizate şi serviciile medicale. De asemenea, a precizat că managerul acestui spital va fi stabilit în urma unui concurs organizat de Ministerul Sănătăţii.

„Suntem foarte aproape de finalizare, dar am avut nişte mari întârzieri în proiect, atât în ceea ce priveşte livrarea de echipamente, avem livrări cu termen de 6 luni, de 8 luni, de 10 luni, preţuri care se schimbă peste noapte, preţuri care au valabilitate trei ore.

Credem că va fi gata la finalul anului. Lucrăm la partea de mobilare, dar într-un spital nu e ca acasă când ai terminat construcţia şi vii cu mobila. Într-un spital vii cu mobilierul peste care vii cu nişte instalaţii. Şi aici suntem, se face mobilierul, urmează să se pună instalaţiile. Este un mobilier customizat, e un mobilier pe care îl facem special pentru spital, astfel încât o să vedeţi, copilul şi părinţii să nu se mai simtă ca într-un spital şi să aducem cât mai mult zona asta caldă, de căldură, ca de acasă.

Părintele va avea loc şi va sta lângă copil în spital, ei trebuie să se simtă ca acasă pentru că ani de zile nu s-a pus preţ pe psihicul pacientului şi încă nu se pune suficient preţ pe psihicul pacientului, dar în tratarea şi vindecarea unei boli, psihicul este extrem de important”, a declarat Oana Gheorghiu.

Aceasta a mai spus că membrii asociaţiei fac o analiză a echipamentelor medicale şi că, cu toate că au sperat că vor abea un suport pe „zona asta de achiziţii de echipamente”, au ales să nu-l mai aştepte.

„După ce terminăm recepţia, urmează partea de autorizare a serviciilor medicale. Aici este spitalul Marie Curie care va trebui să facă asta. Noi, între timp, facem o analiză de echipamente medicale. Am sperat multă vreme că vom avea suport pe zona asta de achiziţii de echipamente, dar nu ne-am mai propus să aşteptăm”, a declarat Oana Gheorghiu.

Întrebată, duminică, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, cine ar trebui să ocupe postul de manager al spitalului construit de Asociaţia Dăruieşte Viaţa, Oana Gheorghiu a declarat că pentru acest post se organizează concurs de către Ministerul Sănătăţii.

„Spitalul Marie Curie este un spital public, funcţionează ca un spital public, managerul nu se numeşte, se lansează un concurs de către Ministerul Sănătăţii şi este ales un astfel de manager. Dar noi sperăm exact aici să lucrăm, pentru că sunt foarte mari problemele în toate spitalele şi în general, în sistemul de sănătate şi nu atât oamenii, sunt importanţi şi oamenii, dar un manager foarte bun nu are la îndemână uneltele necesare de a face un management performant şi eficient şi asta vrem noi să propunem Ministerului Sănătăţii, să testăm un alt mod de a face management în spitale, împreună în nişte proiecte cu obiective, cu termene limitate, să vedem ce merge, ce nu merge”, a declarat Oana Gheorghiu.

În plus, aceasta a precizat că nu vrea să propună pe nimeni pentru acest post şi că asociaţia doreşte o schimbare a metodei de management. 

„Nu vrem să propunem un nume, mai întâi vrem să propunem o schimbare de metodă de management, să ne uităm la un management responsabil şi să luăm metodele de management din zona privată, acolo unde funcţionează, să dăm managerului uneltele. Managerii de spitale, în acest moment, sunt destul de constrânşi de legislaţia actuală. Nu pot să concedieze un medic care nu îşi face treaba, nu pot să plătească diferenţiat un medic care munceşte mai mult, faţă de un  medic care nu face nimic. Nu are multe unelte la îndemână, cel puţin pe zona de management pe partea de resurse umane, să facă prea multe. La fel, în multe alte domenii din zona asta”, a adăugat Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu a adugat că Asociaţia Dăruieşte Viaţa îşi doreste să facă din Spitalul Marie Curie, un campus medical.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite