Noua listă de medicamente compensate, în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Nicolăescu vrea să modifice preţurile medicamentelor din import
0Până la începutul anului viitor va fi elaborată o nouă listă de medicamente compensate. Aşa a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a explicat că trebuie modificat şi modul de stabilire a preţurilor medicamentelor din import, astfel încât să fie descurajate exporturile paralele de medicamente, având în vedere că acestea nu ajung pacienţilor români.
Întrucât medicamentele româneşti nu le ajung pacienţilor noştri, Eugen Nicolăescu susţine că trebuie adoptate măsuri economice care să îi descurajeze pe producători să exporte medicamente.
„Suspendarea exporturilor paralele ca măsură administrativă nu este soluţia cea mai înţeleaptă. Este de preferat o măsură economică ce i-ar determina pe producători să nu mai fie tentaţi de exportul paralel”, susţine Nicolăescu.
Nicolăescu vrea să modifice preţurile medicamentelor din import
Una dintre măsurile economice găsite de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii este aceea de modificare a preţurilor pentru medicamentele de import. De aceea, ministrul Sănătăţii a demarat în acest sens discuţiile cu asociaţiile internaţionale de producători de medicamente, precum şi cu cele româneşti.
Nicolăescu spune că această măsură va fi transpusă într-o lege ce va fi publicată în Monitorul Oficial până la sfârşitul lunii iulie.
„Am găsit înţelegere ca, indiferent cum vom calcula preţul de intrare în ţară pentru medicamente, preţul de vânzare, de decontare, preţul prin care se consumă banii din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să nu se modifice”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Mai mult, Nicolăescu a anunţat, în cadrul conferinţei „Mediafax Talks about Health Reform”, că până la începutul anului viitor va fi elaborată o nouă listă de medicamente compensate.
„De la 1 ianuarie 2014 vom da o listă nouă a medicamentelor compensate care să aibă ultima viziune şi reactualizare”, a spus ministrul.
Primele medicamente noi pe lista de compensate, de la 1 august
Sorin Popescu, şeful grupului de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a declarat, în cadrul conferinţei Mediafax Talk, că primele medicamente noi vor intra pe lista de compensate din 1 august, după ce, în ultimii şase ani, nu a mai fost făcută nicio actualizare a acesteia, toate moleculele urmând să fie supuse unui proces de evaluare.
Pentru actualizarea listei de medicamente compensate, produsele vor fi supuse unei noi metodologii de evaluare, publicată în Monitorul Oficial în luna iunie.
Medicamentele trebuie să îndeplinească criterii precum compensarea în statele Uniunii Europene, eficienţa, tolerabilitatea şi să primească la evaluare un scor de cel puţin şase din zece pentru a fi acceptate în noua listă.
De asemenea, acesta a mai precizat că trebuie elaborată o nouă metodologie pentru taxa clawback şi pentru preţuri.
Potrivit lui Popescu, una dintre preocupările majore ale Ministerului Sănătăţii trebuie să fie asigurarea accesului continuu la medicamente, iar în acest sens au început consultările pe două teme majore, respectiv clawback-ul, care trebuie să fie sustenabil, predictibil, corect şi nediscriminatoriu, şi preţurile care trebuie stabilite astfel încât statul şi pacienţii să nu plătească mai mult, iar medicamentele să fie accesibile tuturor pacienţilor din România.
Legat de echilibrarea termenelor de plată în perioada 2013 - 2014, Popescu a spus că nu s-a început brusc cu plata la 60 de zile, ci se va ajunge la acest termen la sfârşitul anului 2014. Până atunci, plăţile se vor face la 150 de zile, până la sfârşitul lui 2013, la 90 de zile, până în 1 iulie 2014, şi la 60 de zile cum prevede o directivă europeană, până la sfârşitul anului 2014.
Popescu a ţinut să reamintescă faptul că autorităţle au înţeles că trebuie imbunatăţit clawback-ul şi s-a renunţat la TVA la clawback, adică la taxă la taxă.
Cardul electronic de sănătate şi dosarul elecronic al pacientului sunt proiecte care au prioritate pentru sistemul de sănătate, susţine Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanţii CNAS întâmpină însă dificultăţi cu sistemul de mentenanţă, care este depăşit. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului, proiectele ar trebui să fie terminate.
Medicamentele noi de pe lista de compensate vor avea vânzări de 100 milioane lei în primul an
Noile medicamente care vor fi introduse pe lista de compensate vor avea vânzări de 100 de milioane lei în primul an şi vor creşte până la 400 de milioane lei în anul următor, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), care citează datele Cegedim.