Neregulile de la Spitalul Sf. Maria: nu există laborator de analize şi nici infecţionist. Gabriela Firea: „Voiculescu a acoperit sub preş problema spitalului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a făcut publice rezultatele raportului de control făcut de Inspecţia Sanitară la Spitalul Sfânta Maria din Capitală. Inspectorii au depistat mai multe nereguli, între care lipsa unui medic infecţionist şi a unui laborator de analize medicale deschis 24 din 24 de ore. De cealaltă parte, Gabriela Firea, primarul Capitalei, l-a acuzat pe ministru că „a acoperit sub preş” problema spitalului.

Edilul i-a solicitat lui Vlad Voiculescu să reia procedura de acreditare a unităţii sanitare, adăugând că acest lucru ar fi trebuit făcut de la începutul mandatului acestuia, dacă au existat suspiciuni legate de legalitatea acreditării.

„Domnul ministru tehnocrat Voiculescu a acoperit sub preş problema de la Sfânta Maria. Subliniez, dacă este o problemă, de ce nu începe reluarea procedurii de acreditare pentru operaţiile de transplant de plămân la acest spital? A aştepta să moară pacienţii din România şi a veni să spui că s-ar putea să fie nişte probleme neconfirmate de specialişti, de experţi, doar de fundaţiile care sunt în siajul domniei sale şi care au interese economice... Repet acest mesaj: să se reia procedura. Aştept un nou coordonator la Ministerul Sănătăţii care, cu profesionalism, cu dragoste de români, să reia această procedură. Dacă există suspiciuni legate de aceste achiziţii, îl rog, de asemenea, pe domnul ministru să înceteze să se dueleze cu PNL, USR în faţa opiniei publice şi să ia măsurile care se impun”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul a adăugat că Vlad Voiculescu ar fi trebuit să reia procedurile legale încă de la preluarea mandatului său la Ministerul Sănătăţii, dacă a avut suspiciuni că acreditarea a fost acordată sub influenţe politice.

„Dacă domnul ministru tehnocrat Voiculescu are dreptate – eu spun că nu are dreptate, dar să admitem, ipotetic, că are dreptate – de ce, de la începutul mandatului său nu a făcut nimic pentru punerea în legalitate a acestui spital, a secţiei de transplant pulmonar? Domnia sa vine, în acest moment şi afirmă că are suspiciuni că acreditarea s-a făcut cu anumite influenţe, acreditare care s-a acordat pe timpul unui ministru tot tehnocrat, domnul Achimaş Cadariu. Şi dacă existau aceste suspiciuni, de ce, din prima zi de mandat, nu a făcut demersurile legale necesare pentru reluarea procedurii de acreditare a Spitalului «Sfânta Maria»? Acest lucru mi se părea cel mai corect şi deontologic. Nu a făcut nimic domnul ministru. A preferat ca bolnavii din România să fie trimişi în străinătate, plămânii prelevaţi în România să fie trimişi tot în străinătate”, a adăugat Firea.

Nici reacţia managerului Spitalului Sfânta Maria nu a întârziat să apară. Potrivit acestuia, comunicatul Ministerului Sănătăţii este fals, chirurgul precizând că inspectorii de la Inspecţia Sanitară l-au felicitat pentru ce a făcut în spital. „Ca menţiune, laboratorul există, e funcţional 24 din 24. Să spui că nu există este o minciună şi o defăimare”, a explicat doctorul pentru Digi24.

Neregulile constatate de Ministerul Sănătăţii

Concret, raportul subliniază că unele criterii de acreditare a spitalului pentru  transplantul pulmonar nu sunt îndeplinite. „Pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24”, se arată în documentul citat.

Însă, în cazul unităţii medicale, inspectorii au constatat că laboratorul de analize nu există decât pe hârtie, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi către alte patru unităţi sanitare publice, respectiv Spitalul Fundeni, Institutul Matei Balş, Institutul de Hematologie şi Centrul de Transfuzii Bucureşti.

Cu privire la condiţiile igienico-sanitare, inspectorii au constatat că blocul operator al spitalului dispune doar parţial de circuite corespunzătoare, punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi”nu sunt îndeplinite.

Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile , respectiv pentru personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente şi deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportaţi pacienţii din sala de operaţii în secţia de Anestezie şi Terapie Intesivă este folosit şi pentru transportul lenjeriei murdare, potrivit concluziilor raportului Inspecţiei Sanitare de Stat.

În privinţa sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio staţie centrală de sterilizare, iar spaţiile existente pentru această activitate nu au nici ele circuite corespunzătoare.

De asemenea, la momentul controlului, din structura spitalului lipsea medicul infecţionist.

Numărul infecţiilor nosocomiale e cu 50% mai mare

La Spitalul „Sfânta Maria”, comparativ cu anul trecut, numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter şi Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secţiile de chirurgie, anestezie şi terapie intensivă, ORL şi medicină internă.

„În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 – 2016 nu au fost înregistrate focare de infecţie nosocomială”, au notat inspectorii sanitari în raport.

Ministerul Sănătăţii a  precizat că, după ce Primăria Capitalei îşi va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătăţii va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie.

Scandal pe marginea transplantului de plămâni

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.

„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite