Neasigurații vor avea acces la testări și tratament pentru boli transmisibile

0
Publicat:

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat legea privind aprobarea Ordonanței nr. 37/2022 referitoare la reforma în domeniul Sănătăţii. Noul act normativ modifică și extinde pachetul de servicii minimale de care beneficiază persoanele fără asigurare medicală la stat.

Pacienții neasigurați se pot testa gratuit pentru boli infecțioase Foto: Adevărul
Pacienții neasigurați se pot testa gratuit pentru boli infecțioase Foto: Adevărul

Astfel, pachetul persoanelor neasigurate va include servicii medicale în caz de urgență medico-chirurgicală și boli cu potențial endemoepidemic, servicii de asistență medicală primară, de monitorizare a sarcinii și lăuziei, servicii de planificare familială și de prevenție, precum și de transport sanitar neasistat. Pe această bază, persoanele neasigurate vor avea acces la testarea pentru virusurile hepatitelor B și C, precum și HIV, ca și la terapiile specifice, din cadrul programelor naţionale de sănătate sau a programelor terapeutice derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Transferuri de la bugetul de stat

Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

Actul normativ mai prevede că, pentru a beneficia de serviciile de asistență medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar cele care sunt deja înscrise trebuie să se reînscrie la același medic de familie sau la altul. Medicul de familie ales poate fi schimbat numai după expirarea a cel puțin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

Totodată, documentul dă posibilitatea ca, în situații de risc biologic şi epidemiologic, Ministerul Sănătăţii să poată dispune organizarea la nivelul unităţilor sanitare, a farmaciilor comunitare rurale sau în cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, a unor centre care furnizează servicii de vaccinare, diagnostic, evaluare şi tratament.

În plus, spitalele private vor putea încheia contracte cu direcțiile de sănătate publică județene pentru plata salariilor rezidenților pe toată durata pregătirii rezidențiatului, anii I-VII – în funcție de specialitate, inclusiv cele aferente voucherelor de vacanță.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite