Ministrul Sănătăţii, mesaj de mulţumire către cei care au donat: „Românii au dovedit că sângele apă nu se face!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bănicioiu le-a mulţumit cetăţenilor care au donat FOTO David Muntean
Bănicioiu le-a mulţumit cetăţenilor care au donat FOTO David Muntean

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a mulţumit cetăţenilor care s-au prezentat la centrele de transfuzii sanguine în urma apelului lansat pe 19 august, când spitale mari amânau operaţii din lipsa sângelui. Oficialul spune că în doar trei zile au fost de trei ori mai mulţi donatori decât în zilele obişnuite.

„Numărul mare de donatori a fost pentru noi un semnal că e nevoie să reînfiinţăm centrele de donare în spitale. Românii au dovedit că sângele apă nu se face. Le mulţumesc de asemenea colegilor mei, miniştrii cabinetului Ponta, care s-au alăturat acestei campanii.Am încredere că acest gest civic va deveni unul constant, astfel încât multe vieţi să poată fi salvate. În numai 3 zile am reuşit să avem în centrele de donare de trei ori mai mulţi donatori decât în zile obişnuite”, a declarat Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă.

Trei centre de donare înfiinţate în spitale

Concret, cele trei centre mari vor fi reînfiinţate în Spitalul Fundeni, în Spitalul Universitar şi în Spitalul Bagdasar, după ce au rămas fără fonduri în urmă cu trei ani. Deşi cantitatea de sânge din spitale este corespunzătoare în momentul de faţă, ministerul anunţă că în perioada următoare va continua campania de donare de sânge iniţiată de instituţie.

„Cei care vor să ofere sprijin semenilor se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge”, se arată în comunicat.

Beneficiile donării pentru donator

Persoanele interesate să doneze se pot prezenta cu actul de identitate la recepţie şi vor completa un chestionar, ulterior fiind triaţi de personalul medical, ceea ce presupune şi un examen clinic. În funcţie de rezultatul analizelor, cetăţenilor li se comunică dacă pot sau nu dona sânge.

Specialiştii atrag atenţia că donarea de sânge este benefică şi pentru donator. Astfel, spun aceştia, dacă donezi îţi ajuţi organismul să-şi reîmprospăteze sângele şi să-şi crească imunitatea. Totodată, donarea de sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi accident vascular cerebral. În plus, rezistenţa la traumatisme creşte, astfel că odată implicat într-un accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierdererea de sânge şi înlocuirea lui.

Condiţiile pentru donatori

Pentru a putea fi donator, o persoană trebuie să între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, sănu fi sub tratament pentru diferite afecţiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis,vitiligo).

„În România nu ştim unde să donăm“

Lipsa de informare şi mentalitatea învechită sunt principalele motive pentru care românii nu donează măcar de două ori pe an sânge. Cu toate acestea, apelul Ministerului Sănătăţii a mobilizat peste 1.200 de bucureşteni care s-au înghesuit să doneze la Centrul de Transfuzii din Capitală

Mobilizare generală la centrele de transfuzii din ţară după ce medicii au amânat operaţii din cauza lipsei de sânge din unităţile sanitare. Nu doar doctorii au lucrat la foc continuu, ci şi asistenţii, care au triat pacienţii încă din momentul în care aceştia se aflau în sala de aşteptare. Deşi peste 1.200 de persoane s-au prezentat în numai trei zile la sediul Centrului de Transfuzii Sangvine (CTS) Bucureşti, mare parte din ele au fost respinse din motive medicale: fie din cauza greutăţii, că se aflau la menstruaţie sau pentru că erau pe tratament cu antibiotice.

Totuşi, în cele trei zile de la apelul ministrului Sănătăţii, colecta a crescut semnificativ, iar stocul spitalelor bucureştene, mari consumatoare de sânge, se poate spune că este satisfăcător.

„A fost o nebunie, am simţit la un moment dat că nu le putem face faţă donatorilor. Însă, pentru a nu pierde timp, asistenţii medicali au mers să îi trieze pe potenţialii donatori încă din sala de aşteptare. Dacă ar fi aşteptat până la consultaţia propriu-zisă, oamenii ar fi pierdut şi mai mult timp. Românii au demonstrat încă o dată că se mobilizează foarte bine în caz de urgenţă”, a explicat doctorul Doina Goşă, directorul CTS Bucureşti.

Colecta de sânge scăzuse dramatic

Concret, cozile au început să se formeze începând cu dimineaţa de 20 august. Astfel, în prima zi s-au prezentat 304 persoane, dar numai 249 au primit undă verde pentru donare. Pe 21 august, numărul celor interesaţi să doneze a crescut la 415, în timp ce vineri, 22 august, deşi s-au prezentat peste 500 de persoane la centru, doar 390 au putut să doneze. Şi ieri, la primele ore ale dimineţii, sala de aşteptare era arhiplină.

„Până de curând, colecta de sânge scăzuse dramatic, mai ales după ce s-a întâmplat la Centrul de Transfuzii din Slobozia, unde s-a iscat un adevărat scandal după ce s-a descoperit că angajaţii centrului vindeu sângele colectat. Oamenii deveniseră reticenţi”, a punctat şefa CTS Bucureşti. În ciuda numărului mare de donatori care a trecut pragul instituţiei, există încă probleme la grupele de sânge cu RH negativ. „Avem totuşi deficienţă la B3 negativ”, a completat doctorul.  



De ce nu donează românii constant sânge. „În România nu ştim unde să donăm“

Criza de sânge a mobilizat România. Număr-record de donatori în Capitală, cei mai mulţi din ultimii 20 de ani

Cinci miniştri au donat sânge după apelul făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu

Operaţii amânate din lipsa sângelui

Deficit major de sânge în spitale. Ministrul Sănătăţii face apel către cetăţeni pentru donare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite