De ce nu donează românii constant sânge. „În România nu ştim unde să donăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu se înghesuie să doneze sânge FOTO Arhivă
Românii nu se înghesuie să doneze sânge FOTO Arhivă

Lipsa de informare şi mentalitatea învechită sunt principalele motive pentru care românii nu donează măcar de două ori pe an sânge. Cu toate acestea, apelul Ministerului Sănătăţii a mobilizat peste 1.200 de bucureşteni care s-au înghesuit să doneze la Centrul de Transfuzii din Capitală

Mobilizare generală la centrele de transfuzii din ţară după ce medicii au amânat operaţii din cauza lipsei de sânge din unităţile sanitare. Nu doar doctorii au lucrat la foc continuu, ci şi asistenţii, care au triat pacienţii încă din momentul în care aceştia se aflau în sala de aşteptare. Deşi peste 1.200 de persoane s-au prezentat în numai trei zile la sediul Centrului de Transfuzii Sangvine (CTS) Bucureşti, mare parte din ele au fost respinse din motive medicale: fie din cauza greutăţii, că se aflau la menstruaţie sau pentru că erau pe tratament cu antibiotice.

Totuşi, în cele trei zile de la apelul ministrului Sănătăţii, colecta a crescut semnificativ, iar stocul spitalelor bucureştene, mari consumatoare de sânge, se poate spune că este satisfăcător.

„A fost o nebunie, am simţit la un moment dat că nu le putem face faţă donatorilor. Însă, pentru a nu pierde timp, asistenţii medicali au mers să îi trieze pe potenţialii donatori încă din sala de aşteptare. Dacă ar fi aşteptat până la consultaţia propriu-zisă, oamenii ar fi pierdut şi mai mult timp. Românii au demonstrat încă o dată că se mobilizează foarte bine în caz de urgenţă”, a explicat doctorul Doina Goşă, directorul CTS Bucureşti.

Colecta de sânge scăzuse dramatic

Concret, cozile au început să se formeze începând cu dimineaţa de 20 august. Astfel, în prima zi s-au prezentat 304 persoane, dar numai 249 au primit undă verde pentru donare. Pe 21 august, numărul celor interesaţi să doneze a crescut la 415, în timp ce vineri, 22 august, deşi s-au prezentat peste 500 de persoane la centru, doar 390 au putut să doneze. Şi ieri, la primele ore ale dimineţii, sala de aşteptare era arhiplină.

„Până de curând, colecta de sânge scăzuse dramatic, mai ales după ce s-a întâmplat la Centrul de Transfuzii din Slobozia, unde s-a iscat un adevărat scandal după ce s-a descoperit că angajaţii centrului vindeu sângele colectat. Oamenii deveniseră reticenţi”, a punctat şefa CTS Bucureşti. În ciuda numărului mare de donatori care a trecut pragul instituţiei, există încă probleme la grupele de sânge cu RH negativ. „Avem totuşi deficienţă la B3 negativ”, a completat doctorul.  

„Când ai o rudă în spital, te duci şi donezi!“

Deşi conduce unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Capitală, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB), profesorul Cătălin Cîrstoiu spune că nu a amânat nicio operaţie din lipsa sângelui. În schimb, a făcut o prioritizare a urgenţelor.

Medicul consideră că măsura luată de autorităţi, de a redeschide centrele de transfuzii din spitale, este una foarte bună. „Când s-a pus problema să ne închidă centrul, am fost împotrivă, mai ales că Spitalul Universitar este un mare consumator de sânge. Practic, ne puteam susţine din ce recoltam, acum depindem de ce vine de la Centrul de Trasfuzii. Chiar dacă vom fi nevoiţi să investim bani în centru, este important ca el să existe. Când ai o rudă în spital, alta e mentalitatea. Te duci şi donezi. Altfel, românii nu prea au acest cult al donării, nici de sânge, nici de ţesuturi, nici de organe”, a explicat profesorul Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.

Principala barieră este lipsa de informare

Statisticile europene îi plasează pe români pe ultimele locuri în ceea ce priveşte donarea de sânge. Mai exact, cifrele arată că doar 1,7% din populaţie donează, în condiţiile în care media europeană este de patru ori mai mare. Cei mai mulţi specialişti consideră că principala barieră este lipsa de informare.

„În România, nu ştim unde să donăm, deşi s-a demonstrat că există solidaritate mare atunci când problema este mediatizată, iar politicienii ies la rampă. Autorităţile ar trebui să înţeleagă că ar trebui să ai un program, nu să existe salturi, ci să fie unul constant, presărat cu campanii care să încurajeze donarea voluntară”, a completat şi Alfred Bulai, sociolog.

Studenţii şi militarii donează sânge

Pentru a răspunde crizei acute de sânge cu care se confruntă spitalele, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a făcut un apel către studenţi, încurajându-i să doneze începând de luni, 25 august. În cadrul campaniei, membrii organizaţiilor studenţeşti vor răspunde apelului şi se vor prezenta la sediile centrelor de transfuzii pentru a dona sânge. De asemenea, pentru a veni în ajutor cadrelor medicale, militarii au pus bazele unei campanii umanitare „Sacrificiul impune respect” .

Care sunt condiţiile pentru a putea dona

Pentru a dona sânge trebuie să aveţi între 18 şi 60 de ani, să cântăriţi peste 50 de kilograme, să aveţi pulsul regulat, tensiunea arterială între 100 şi 180 de mmHg şi să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării. În cazul femeilor, acestea nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruaţie. O altă condiţie este ca potenţialul donator să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite