Ministrul Sănătăţii, la Adevărul LIVE: Medicamentele se vor ieftini în medie cu 20%, după Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii a lămurit, la Adevărul Live, problema preţului medicamentelor şi dacă va exista sau nu o criză a medicamentelor. De asemenea, Nicolae Bănicioiu a discutat despre proiectul care ar putea oferi medicilor posibilitatea să închirieze spaţiul şi dotările spitalelor publice pentru activitate privată, dar şi despre soarta medicilor de la sate.

Românii care îşi plătesc contribuţia la sănătate ar putea fi obligaţi să achite o coplată la investigaţiile paraclinice cum sunt imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) şi tomografiile computerizate (CT) care, până acum, erau gratuite prin lege pentru asiguraţii care aveau trimitere de la specialist.

Proiectul, contestat cu vehemenţă de medicii de familie, a fost apreciat de furnizorii de servicii paraclinice, în opinia cărora o coplată achitată de pacient la investigaţii este bine-venită. Cu scepticism privesc proiectul şi reprezentanţii pacienţilor, care au observat o serie de anomalii în proiect şi care susţin că pacientului cronic i se pun o serie de restricţii din punct de vedere al consultaţiilor şi al tratamentului.

"Deocamdată, proiectul este în dezbatere publică, dar contractul-cadru care se va semna în aprilie sper să fie în beneficiul pacientului. Noi dorim să stimulăm medicii din mediul rural, nu să îi descurajăm", a explicat Nicolae Bănicioiu la Adevărul LIVE.

Radioterapia ar putea fi decontată şi în clinicile private

Principala controversă este legată de eliminarea plafonulului pe care îl au acum medicii de familie. Patronatul spune că nu vrea să elimine, iar medicii tineri se întreabă cum pot intra în sistem, a mai spus ministrul. Cât despre pacienţi, noua lege le-ar putea oferi, chiar din luna mai, posibilitatea de a deconta tratamentul de radioterapia şi în clinicile private, nu doar în spitalele publice, ca până acum.

"Este una dintre situaţiile foarte serioase cu care ne confruntăm. Noi nu avem posibilitatea să acoperim toţi pacienţii, în timp ce la privat este foarte scump, costurile ajung la 10.000 de lei pentru un singur pacient", a declarat ministrul.

Medicii vor trebui să aleagă între sistemul public şi cel privat

În ceea ce priveşte medicii, Bănicioiu vrea să le ofere posibilitatea de a închiria după program, spaţiul şi dotările spitalelor publice în care activează pentru consultaţii şi tratamente contra cost, astfel încât să-şi poată suplimenta veniturile fără să lucreze în privat.

"Trebuie să dăm posibilitatea medicului, decât să plece în privat după program, să îi oferim posibilitatea să îşi continue activitatea privată în spital. Pacientul are acces gratuit în timpul programului şi la camera de gardă. Acum medicul va putea să închirieze infrastructura spitalului după program. Este acelaşi lucru, pacientul poate decide oricum să apeleze la sistemul privat", a spus Bănicioiu. 

Totuşi, ministrul consideră că după reglementarea acestei soluţii, medicii ar trebui să aleagă între sistemul public şi clinicile private.

"Eu cred că ar trebui să aleagă, dar asta este opinia mea. Ei, oricum, vor avea un singur contract cu Casa de Asigurări. Poţi să lucrezi în privat şi atât, dar pentru medicul care activează în spitalul public, îi dau eu posibilitatea să activeze şi în privat", a explicat ministrul. 

Cele mai importante declaraţii:

Adevărul: Vorbim despre un ordin din 2009. De ce abia cum se discută despre ieftinirea medicamentelor?

Nicolae Bănicioiu: Pentră că abia acum s-a găsit curajul. Foarte mulţi nu cred că au ştiut cum să intervine şi s-a ajuns la o întârziere de câţiva ani. Din martie anul trecut când am venit ministru principal preocupare a fost să reglementez piaţa de sănătate, să introduc medicamente compensate printr-un mecanism continuu. Am reuşit să finalizăm proiectul în noiembrie 2014.

Adevărul: Când aţi ajuns la minister ştiaţi deja de ordinul acesta sau de fapt un producător internaţional a sesizat la Comisia Europeană?

Nicolae Bănicioiu: Nu, ideea a venit din discuţiile cu pacienţii, am văzut că medicamente pe care le găseai la farmacia din colţ erau mai scumpe decât în alte ţări europene.

Dacă se va descoperi o anumită vină a cuiva, va răspunde, dar cred că foarte mulţi n-au avut curajul şi nici nu au ştiut ce se întâmplă. Acum apar fel de fel de binevoitori care ne spun ce rău va fi să se ieftinească medicamentele. Pică drobul de sare, Hai să resetăm sistemul ca să nu mai avem acele pierderi destul de mari. Cheltuim un miliard de euro pe an, ar trebui să existe şi o ameliorare a sănătăţii populaţiei de banii aceştia.

Adevărul: Aţi pornit un răboi în trei şi aş vrea să descifrăm interesele fiecăruia: marii producători e medicamente, distribuitorii de medicamente şi Guvernul României. S-a zis mult timp că guvernul nu a aplicat ordinul pentru că s-a folosit de taxa clawback, pentru încasa bani de acolo.

Nicolae Bănicioiu: Nici nu cred că s-a discutat în guvern şi miniştrii de până acum nu cred că au fost informaţi. Pe de altă parte, Ministerul de Finanţe a venit cu o propunere bună în legătură cu taxa clawback, ce nu se va retrage. Nu au legătură cele două subiecte. 

În schimb, cu taxa clawback, statul a pierdut 18 procese şi a câştigat 17, sunt probleme mai vechi, cu ordonanţa 104.

Adevărul: Să explicăm puţin ce înseamnă taxa clawback. Guvernul alocă un buget fix, suma cu care consumul depăşeşte bugetul alocat este suportată de producători.

Nicolae Bănicioiu: Un consum mai mare duce la o taxă mai mare ceea ce este până la urmă normal. Nu se propune eliminarea taxei clawback, ci individualizarea consumului pe fiecare companie. Cine vinde mai mult, să plătească mai mult.

Matorizez pe maturitatea actorilor implicaţi şi cred că vor fi partenerii noştri, atunci când intri pe o piaţă, respecţi legile în vigoare. S-au pierdut nişte ani importanţi, această actualizare trebuia să se facă o dată pe an, dacă se făcea la timp cred că era mai puţin dureroasă şi în avanatjul lor.

Noi am dat un termen, 10 martie, dar va mai întârzia demersul, unii au cerut termen 20 martie. Până la urmă e important că se întâmplă. Ministerul nici nu avea capacitatea de a verifica preţurile pe care le declarau ei. Acum vom verifica fiecare preţ în parte. Piaţa este suficient de bogată în atâtea patologii şi nu cred că pierderea din partea producătorilor va fi atât de mare. Până la urmă, au şi câştigat atâţia ani. 

Nu cred că vor pleca companiile din România. Bugetul economisiţi rămân tot în bugetul Sănătăţii şi vom introduce acele medicamente pe care n-am reuşit până acum.

Adevărul: Principala îngrijorare indusă de producători este că în momentul în care preţurile vor scădea, vor dispărea anumite medicamente de pe piaţa românească.

Nicolae Bănicioiu: Există acea obligaţie reglementată nu demult, care spune că trebuie să asigure mai întâi piaţa internă, înainte să le scoată la export. Casa de Asigurări le va spune care este numărul de pacienţi care au nevoie. Trebuie reglat tot lanţul de producţie-distribuţie, pentru a nu mai avea sincope nicăieri. 

Exportul paralel va fi foarte bine verificat, vom verifica fiecare cutie, unde au ajuns, la ce farmacii, şi la ce pacienţi. Tot sistemul va fi informatizat în curând şi vom fi mult mai greu de păcălit.

Vom lua în calcul fiecare sesizare primită de la pacienţi, pe lângă controlul mult mai strict. Până acum toată lumea invoca inexistenţa verificărilor. Vom fi mai atenţi câteva luni, iar apoi sistemul va funcţiona de la sine.

Nu am fost ameninţat, nu am simţit presiuni politice şi nici nu voi da înapoi.

Un nou catalog al medicamentelor va fi gata după Paşti. Odată ce va fi publicat, pacienţii vor găsi medicamente la preţuri scăzute.

În momentul de faţă, cardul se sănătate este funcţional, dar suntem încă într-o perioadă de iniţiere, pentru că oamenii au nevoie de timp să se obişnuiască. Mare parte dintre medici au achiziţionat cititoare, inclusiv unităţile de sănătate şi au fost iniţiate până acum câteva milioane de carduri.

Există posibilitatea de a procura o adeverinţă de la Casa de Sănătate o dată la trei luni, în cazul celor care refuză cardul de sănătate. 

Adevărul: Ca să concluzionăm, de la 1 mai nimeni nu mai poate merge la medic fără card de sănătate, cine refuză trebuie să vină cu adeverinţă de la Casa de Sănătate. Să discutăm şi despre modificările făcute în pachetul de bază.

Nicolae Bănicioiu: Suntem în dezbatere publică. Şi medicina primară ca şi alte ramuri ale sistemului trebuie să funcţioneze mai bine ca până acum. Contractul-cadru care se va semna de la 1 aprilie să fie în beneficiul pacientului, acesta este interesul meu.

Dorim să stimulăm medicii din mediul rural, nu să îi taxăm. Controversa se dă pe eliminarea plafonulului pe care îl au acum medicii de familie. Patronatul spune că nu vrea să elimine, iar medicii tineri se întreabă cum pot intra în sistem.

Principala modificare este că aduce mai multe servicii pentru pacient. Este posibil ca mai devreme de 1 mai, radioterapia să fie decontată integral şi la privat, şi la stat. Este una dintre situaţiile foarte serioase cu care ne confruntăm. Noi nu avem posibilitatea să acoperim toţi pacienţii, în timp ce la privat este foarte scump. În privat, costurile ajung la 10.000 de lei pentru un singur pacient.

Nu se poate trăi şi nu-ţi pot desfăşura corect o activitate cu veniturile pe care le au medicii. Am venit cu bursa pentru rezidenţi. Am reuşit să mai dăm 100 de lei din ianuarie, dar tot nu e suficient. Schimbările nu au fost radicale şi nu putem intra în competiţie cu clinicile din Vest. S-a mai redus puţin amploarea emigrării medicilor. 

Trebuie să dăm posibilitatea medicului, decât să plece în privat după program, să îi oferim posibilitatea să îşi continue activitatea privată în spital. Pacientul are acces gratuit în timpul programului şi la camera de gardă. Acum medicul va putea să închirieze infrastructura spitalului după program. Este acelaşi lucru, pacientul poate decide oricum să apeleze la sistemul privat.

Nu cred că proiectul acesta este perfect, dar niciun ministru nu a băgat până acum proiectul în Parlament. Până în aprilie s-ar putea lămuri situaţia.

Adevărul: Medicii care activează şi în clinici private vor trebui să aleagă?

Nicolae Bănicioiu: Eu cred că ar trebui să aleagă, dar asta este opinia mea. Ei, oricum, vor avea un singur contract cu Casa de Asigurări. Poţi să lucrezi în privat şi atât, dar pentru medicul care activează în spitalul public, îi dau eu posibilitatea să activeze şi în privat. 

Adevărul: Se mai pune problema închirierii aparaturii, pentru că ei vor folosi dotările din unitate. 

Nicolae Bănicioiu: Vor exista bareme, o parte va fi încasată de spital, care va include şi costurile consumabilelor, iar diferenţa o va lua medicul sau echipa ce a efectuat procedura.

Adevărul: Cine răspunde de uzura aparaturii?

Nicolae Bănicioiu: Şi aceste chestiuni sunt reglate. Nu se mai iau RMN-uri fără contracte de service serioase. Uzura intervine şi atunci când nu se fac proceduri. Costul închirierii vor cuprinde oricum şi astfel de cheltuieli.

Adevărul: Ce au de câştigat pacienţii?

Nicolae Bănicioiu: Costurile vor fi mai mici, pentru că va fi concurenţa mai mare, intervine concurenţă şi între stat şi privat, calitatea serviciilor va creşte pentru pacienţi şi medicii vor câştiga un ban în plus.

Adevărul: Câte spitale a închis Guvernul Boc?

Nicolae Bănicioiu: 69, dar şi multe alte secţii în spitalele care au rămas în funcţiune. Am redeschis 26 şi vom mai redeschide anul acesta câteva. Anul trecut am deschis 7 noi maternităţi, iar anul acesta vom deschide 6 sau 7 noi maternităţi.

Adevărul: Au fost închise justificat?

Nicolae Bănicioiu: Decizia de atunci nu a fost justificată şi a fost luată pe nepregătite, fără a redirecţiona fluxul de pacienţi. Avem şi cazuri de descentralizare nefericite şi unele spitale judeţene au început să funcţioneze foarte prost. Este greu să le redeschidem pentru că medicii au plecat, iar aparatura a dispărut sau s-a deteriorat. Avem în discuţie redeschiderea a încă trei spitale, dar marea problemă este lispa personalului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite