Ministrul Sănătăţii, despre accelerarea campaniei de vaccinare în mediul rural: Vrem să încurajăm medicii de familie, autorităţile şi preoţii să se implice
0Ministerul Sănătăţii îşi propune să încurajeze medicii de familie, autorităţile locale şi preoţii să se implice mai mult în sprijinirea oamenilor din mediul rural ca să se vaccineze anti-COVID, a declarat, vineri, Ioana Mihăilă. Mai mult, a spus ministrul, este în lucru o ordonanţă prin care medicii de familie să primească bani în plus pentru vaccinarea la domiciliu.
"Vrem să încurajăm medicii de familie, autorităţile locale şi preoţii, cei care sunt mai aproape de oamenii din mediul rural, să meargă mai departe şi să îi încurajeze să se vaccineze. În plus, avem în lucru o ordonanţă prin care oferim medicilor de familie pentru serviciul de vaccinare pe care îl oferă la domiciliul pacientului, fie că este vârstnic, fie că este nedeplasabil, fie că e mai greu deplasabil, un tarif mai mare pentru a facilita tocmai această vaccinare la domiciliu. De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice vom începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a ţinti mai bine acele persoane care sunt şi la cel mai mare risc de a contracta şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu coronavirus. Acestea sunt măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le dezvoltă, dar, împreună cu CNCAV-ul, participăm la activităţile din caravanele de vaccinare, din acţiunea 'Oraşul vaccinează satul' ", a precizat ministrul Ioana Mihăilă, la Petreşti, judeţul Dâmboviţa, potrivit Agerpres.
La nivelul judeţului Dâmboviţa, rata de vaccinare în mediul rural este de 16%.
"Este esenţial să creştem accesul la vaccinare, vaccinarea să fie o opţiune uşoară, la îndemână, să nu trebuiască să faci eforturi pentru a te vaccina. Acolo unde nu sunt centre de vaccinare, organizăm echipaje mobile", a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, vicepreşedinte CNCAV.
De altfel, şeful Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a declarat la începutul lunii că o parte dintre centrele de vaccinare din mediul urban se vor închide pentru a „echilibra costurile”, iar eforturile medicilor şi ale personalului medical se vor concentra pe campania de vaccinare din mediul rural.
„Circa 80% dintre centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puţin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte, motiv pentru care, la acest moment, 117 centre de vaccinare fixe şi-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru şi, de asemenea, a fost redus numărul de fluxuri în numărul de centre de vaccinare care au rămas active. În perioada următoare vor fi continuate aceste măsuri de eficientizare, pentru a menţine un echilibru corect între costurile de menţinere în activitate a acestor centre (servicii, chirii). În perioada următoare vom avea mult mai multe centre care vor avea acticitatea sistată temporar, în aşa fel încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui judeţ. Repet: această măsură este luată pe de-o parte pentru a echilibra costurile, iar pe de altă parte pentru a putea permite accelerarea campaniei de vaccinare în mediul rural, cu sprijinul echipelor mobile”, a declarat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.