Ministrul Muncii, Rovana Plumb, la Adevărul Live: Vom avea în şase luni o analiză privind calificările cerute pe piaţa muncii până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a fost, luni, în studioul Adevărul Live, unde a discutat despre măsurile luate de minister privind amnistierea fiscală, majorarea salarială anunţată începând cu 2015, dar şi despre celelalte facilităţi de care vor beneficia românii care provin din categorii defavorizate. Oficialul susţine că banii pentru toate aceste măsuri au fost prevăzuţi în bugetul pe 2015, care însă va fi aprobat cel mai probabil anul viitor.

 

Declaraţii la Adevărul Live:

Rovana Plumb a declarat în cadrul emisiunii Adevărul Live că  "există un draft de buget pentru 2015, toate măsurile au fost discutate, sunt prinse în buget şi sunt sustenabile. Bugetul suplimentar pentru aceste măsuri este de peste 700 de milioane de lei, faţă de ceea ce există în momentul de faţă în plată pe 2014. (...) În momentul de faţă nu avem un deficit, ci avem un excedent bugetar de 291 de milioane de lei la fondul de pensii."

"Rata şomajului este mult sub media europeană, este de 5,11%  în septembrie, în România, în timp ce la nivelul UE e de 11%. Toţi şomerii sunt înregistraţi."

"Am venit pe proiecte europene şi scheme de ajutor pentru angajator pentru creşterea ratei ocupării pentru tineri şi pentru persoanele trecute de 45 de ani".

"Până la sfârşitul lunii august, au beneficiat 188.000 de tineri din schema de garanţii pentru tineri. Filosofia noastră este că nu trebuie să ne rezumăm la ceea ce s-a făcut până în 2011, adică numai la consiliere şi formare profesională, trebuie mers mai departe până la angajare."

Şomajul din România

"În rândul tinerilor, şomajul este de 23,4% în România, faţă de UE, unde rata şomajului în rândul tinerilor este de 29%".

"Copiii aflaţi în plasament, care primesc acum 97 de lei, vor primi din decembrie 600 de lei. Tot în decembrie va avea loc dublarea alocaţiilor de hrană zilnică pentru copiii care se află în sistemul de protecţie specială. Pentru adulţi majorarea se va plăti începând cu 1 ianuarie 2015. Singurul decalaj îl avem la dublarea alocaţiei pentru copii, care se va plăti în luna decembrie, aferentă lunii noiembrie. Pensiile vor fi majorate cu 5% din ianuarie 2015, majorarea pensiei minime de la 350 până la 400 de lei intră în vigoare din luna ianuarie. Iar de amnistie fiscală vor beneficia 50.000 de pensionari."

"Mama nu trebuie să fie penalizată pentru că dă naştere, cred că indemnizaţia mămicilor pe perioada concediului de maternitate trebuie să fie aceeaşi cu ultimul salariu primit. Ar trebui extins concediul de maternitate şi pentru mamele care sunt şomere. Indemnizaţia, în prezent, este între 600 şi 3.200 de lei".

Măsuri pentru tineri şi antreprenori

"Din schema de garanţii pentru tineri, de la începutul anului şi până acum, au beneficiat 6.000 de tineri, care au înfiinţat de 6.000 de start up-uri. Lucrul acesta este demonstrat şi prin numărul de noi societăţi comerciale care se regăsesc la registrul Comerţului. Tinerii îşi pot înfiinţa o companie cu sprijin de 25.000 de euro de la stat şi iată că până la sfârşitul lunii august, 6.000 de tineri care au înfiinţat firme”.

”Avem şi  un proiect care se adresează femeilor-întreprinzător. Statul susţine cu 10.000 de euro înfiinţarea de companii de către femei şi aici avem deja persoane care şi-au exprimat intenţia de a parcurge acest proiect. Avem în vedere un nou program care se adresează tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copiilor. O problemă este a acestor tineri care de cele mai multe ori ajung în şomaj, în căutarea unui loc de muncă."

Previziune privind cerinţele de pe piaţa muncii

”Am discutat acum câteva luni cu partenerii sociali în aşa fel încât să putem, pe fonduri europene, cât de repede anul viitor, să avem o previziune în ceea ce priveşte nevoile pieţii muncii versus calificări pe care trebuie să le oferim astfel încât ele să fie ţintite şi să răspundă nevoilor pieţii muncii. Aş vrea ca acest proiect să poată fi făcut în şase luni, să-l avem undeva la mijlocul anului viitor şi să fie previzionat până în 2020 pentru că noi ne-am angajat anumite ţinte până atunci”.

”Foarte multe companii ne-au solicitat consiliere şi formare profesională. Lucrul acesta îl vom face, este normal să avem astfel de măsuri pe piaţa muncii, dar până în 2020 ar trebui să avem o viziune asupra necesarului ocupării locurilor de muncă. Toate acestea trebuie prinse într-o strategie care să aibă un plan de acţiune clar de implementat”.


"În ceea ce priveşte piaţa muncii, încercăm să facem burse ale locurilor de muncă pentru toată lumea. Aş vrea să facem burse de locuri de muncă ţintite pe categorii, mă refer aici la burse de locuri de muncă pentru cei care nu au reuşit să ia Bacalaureatul, pentru cei care nu au studii superioare şi separat pentru cei care au studii superioare."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite