Ministrul Muncii a prezentat primele rezultate în cazul anchetei de la Ploieşti. Directorul DGASPC Prahova a fost demis, iar directorul adjunct - suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele de la Ploieşti, prezentate de Mariana Câmpeanu FOTO Adevărul
Rezultatele de la Ploieşti, prezentate de Mariana Câmpeanu FOTO Adevărul

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a prezintat într-o conferinţă de presă concluziile şi măsurile dispuse în urma controlului efectuat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova. Potrivit ministrului, actuala componenţă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din Prahova a fost decisă de Consiliul Judeţean fără avizul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

UPDATE Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Prahova, Vasilica Florea, şi medicul care conduce Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap vor fi destituiţi, iar directorul adjunct al instituţiei va fi suspendat, a decis Consiliul Judeţean, în urma verificărilor care au relevat o serie de probleme.

În urma controlului făcut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova s-a stabilit că nu s-a respectat procedura de evaluare complexă, conform legislaţiei în vigoare, în sensul că persoanele adulte au fost evaluate de membrii Comisiei de evaluare, şi nu de specialiştii Serviciului de evaluare complexă, singura structură cu atribuţii în acest sens, a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Ministrul a precizat că verificările au arătat că angajaţii serviciului nu se deplasează la domiciliul persoanelor, astfel că evaluarea se face doar în baza documentelor.

„Impresia mea este că aceste două comisii, cea de evaluare şi cea de încadrare făceau aceleaşi lucruri şi ajungeau să plimbe bolnavii dintr-o parte în alta. Faptul că o persoană netransportabilă nu este evaluată la domiciliu şi este evaluată pe bază de dosar este foarte grav”, a precizat ministrul Muncii.

De asemenea, a explicat Mariana Câmpeanu, „persoane care evident aveau un handicap ireversibil permanent erau chemate la comisii la anumite intervale. Cred că acest lucru se datorează campaniei furibunde din 2010, când a fost fraudat sistemul”.

Măsurile cerute de ministrul Muncii în ceea ce priveşte situaţia din Prahova au fost următoarele: obţinerea avizului din partea ministerului în termen 7 zile, respectarea imediată a prevederilor legale în ceea ce priveşte cine şi ce evaluare face între cele două comisii. Creearea unor echipe mobile care să realizeze evaluare complexă la domiciliul solicitantului atunci când acesta nu se poate deplasa.

Control fulger la toate direcţiile de asistenţă socială

Potrivit ministrului Muncii, în România există aproximativ 700.000 de persoane cu handicap. „Sigur, e o cifră care mâine sau azi se poate modifica. Vorbim de persoane adulte. Dintre acestea, avem 234.000 de persoane cu handicap grav. Mi se pare o cifră foarte mare, iar dacă aceste persoane sunt purtate pe drumuri, este o crimă”, a completat Câmpeanu.

„Acest sistem este efectiv înţepenit. Anul trecut am modificat legea şi am prevăzut că persoanele cu afecţiuni ireversibile nu trebuie purtate pe drumuri, ele trebuie să aibă un certificat permanent”, a explicat ministrul.

Aceasta a adăugat că a demarat un control fulger la toate direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului.

„După acest control fulger care va constata problemele care stau la suprafaţă, vom face controale de fond, dacă au fost chemate persoane care nu trebuiau să vină la reevaluare, voi lua măsuri concrete. Controlul fulger se va termina într-o zi, maximum două”, a precizat Câmpeanu.

Totodată, pentru a putea depista fraudele din sistem, este necesar ca sistemul informatic să fie pus la punct. ”Pe baza lui, putem să depistăm fraudele din sistem. De asemenea, trebuie să modernizăm sistemul de evaluare, pornind de la criteriile de evaluare şi să facem programe de instruire cu personalul din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului”, a explicat ministrul Muncii.

Două bătrâne în vârstă de 82 şi 74 de ani care au mers, marţi, la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru depunerea dosarului de handicap au fost transportate la spital după ce una dintre ele a leşinat la coadă, iar cealaltă a căzut pe scările instituţiei, suferind un traumatism cranian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite