Ministerul Sănătăţii se asigură că adaosurile maximale din piaţa farmaceutică nu vor împovăra pacienţii. Reacţia distribuitorilor şi producătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria farma susţine că vor mai dispărea medicamente din piaţă
Industria farma susţine că vor mai dispărea medicamente din piaţă

În ciuda previziunilor făcute de industria farmaceutică, Ministerul Sănătăţii susţine că măsurile luate pe partea de medicamente sunt menite să asigure un acces mai bun al bolnavilor la tratamente.

„Prin adoptarea HG 800/2016 de către Guvernul României, şi prin măsurile complementare lansate de Ministerul Sănătăţii, asigurăm o scădere treptată a preţurilor medicamentelor şi, de asemenea, disponibilitatea acestora în farmacii şi spitale. Ca urmare a dialogului continuu cu toţi factorii implicaţi, Ministerul Sănătăţii va propune Guvernului o serie de acte normative care să completeze şi să îmbunătăţească reglementările actuale”, arată un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, aspectele pe care Ministerul Sănătăţii le are în vedere se referă la cotele actuale maximale de adaos, precum şi la cele adoptate prin HG 800/2016, care urmează să fie aplicate de la 1 aprilie 2017.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a publicat astăzi în transparenţă decizională o propunere de modificare a acestora, pornind de la grilele aplicabile în acest moment. „Prima noastră grijă este pacientul, care trebuie să aibă acces la medicamente. Ne asigurăm în primul rând că medicamentele esenţiale sunt disponibile şi la preţuri accesibile“, a spus ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Reacţia actorilor din industria farmaceutică nu a întârziat să apară.

„Considerăm că această decizie este nefericită, ridicând semne de întrebare şi punând în discuţie credibilitatea actului normativ, motiv pentru care solicităm abrogarea întregii HG şi demararea de discuţii constructive, pentru a găsi soluţii să păstrăm medicamentele ieftine pe piaţă. În context, menţionez că formă de adaosuri comerciale pentru distribuţie şi retail cuprinsă în HG-ul publicat în urmă cu trei zile restabilea echilibrul din punct de vedere al sustenabilităţii activităţii de distribuţie şi retail, permiţând punerea pe piaţă, în continuare, a medicamentelor ieftine. Din păcate, o revenire la actualele grile de calcul al adaosurilor ne pune în situaţia disperată de a avea pierderi suplimentare”, a explicat Cristina Pricop, directorul executiv al Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Executivului abrogarea imediată a Hotărârii de Guvern privind metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor.

Cele două organizaţii fac un apel către premierul Dacian Cioloş să intervină „imediat” pentru retragerea actului normativ, care a fost adoptat „într-o formă ce va avea efecte negative majore asupra pacienţilor şi producătorilor”.

Ceea ce a fost prezentat ca o nouă metodologie nu este decât o variantă modificată a vechii metodologii, care păstrează o dublă referenţiere pentru generice (65 la sută din preţul inovatorului şi cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă) şi reduce preţul medicamentelor ieşite de sub patent sub minimul european, susţin ARPIM şi APMGR.

Prin urmare, mii de medicamente ar ajunge să aibă în România preţuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca ele să dispară de pe piaţă, mai spun reprezentanţii producătorilor de medicamente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite