GALERIE FOTO Tratament la Hânceşti: pacienţii sunt trimişi să moară acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lipsa medicilor, la Spitalul raional din Hânceşti asistentele o fac pe şefii. Foto: Dumitru Goncear
În lipsa medicilor, la Spitalul raional din Hânceşti asistentele o fac pe şefii. Foto: Dumitru Goncear

„Nu poate bolnavul să dicteze când să fie internat, aşa cum vrea“ este noua versiune a jurământului lui Hippocrate la Spitalul raional din Hânceşti. De aceasta s-a convins familia Raţă din Nemţeni, care a fost plimbată cu Salvarea. Rudele s-au plâns ministerului, dar şi funcţionarii de aici au lăsat omul să moară, pentru că termenii birocratici sunt mai sfinţi decât viaţa.

Alexei Raţă din Nemţeni, raionul Hânceşti, a decedat sâmbăta trecută la vârsta de 63 de ani din cauza unui cancer hepatic diagnosticat prea târziu. Odiseea lui medicală a început în februarie, când bărbatul fost îndrumat de medicul de familie să-şi facă nişte analize la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău, fiindcă avea dureri în zona abdominală, la torace şi gât.

„I s-a prescris un tratament pentru osteoporoză şi i s-a spus să plece înapoi în raion, fiindcă la Neurologie nu sunt locuri. Soţul meu se simţea din ce în ce mai rău. L-am sunat pe directorul spitalului raional din Hânceşti, care mi-a spus că îl va ajuta să se interneze peste câteva zile. I-am răspuns că starea soţului se poate agrava rapid şi că avem nevoie urgentă de acea internare. Din acel moment nu mi-a mai răspuns la telefon“, a spus Maria Raţă, văduva pacientului.

Urgenţă refuzată

Femeia a adăugat că la mijlocul lui martie a chemat ambulanţa şi a mers de urgenţă la spitalul raional, deoarece soţul ei se simţea foarte rău. Acolo au fost luaţi în primire de către medicul ftiziopneumolog Mihai Cocervei, care era de gardă.

„Medicul m-a certat că i l-am adus pe soţul meu pe cap la miezul nopţii. Ne-a trimis înapoi ca pe nişte câini“ - Maria Raţă, văduva bărbatului

Doctorul le-a dat de înţeles că, deşi starea de sănătate a bărbatului era precară, nu putea fi internat, tot din lipsă de paturi libere. „Doctorul Cocervei mi-a răspuns că locuri nu sunt şi m-a certat că i l-am adus pe soţul meu pe cap la miezul nopţii. Medicul doar l-a privit, s-a uitat pe hârtii şi ne-a trimis înapoi ca pe nişte câini“, a mărturisit văduva.

Spitalizare cu mătănii

După acest incident, rudele de la Chişinău au intervenit pe lângă Ministerul Sănătăţii şi în ziua următoare a fost găsit un pat liber pentru bolnav. Durerile bărbatului nu au încetat după externare, mai ales că i s-au administrat doar calmante. Peste câteva zile a fost dus la Centrul Medical de Diagnosticare Medicală, unde a fost depistat cu cancer hepatic în metastază.

Reporterii „Adevărul“ au mers în urmă cu două zile la spitalul raional din Hânceşti, pentru a vedea cum se fac internările în această instituţie. De la poartă eşti îndrumat, printre clădirile vechi, către o construcţie aflată în renovare. Acolo, la parter, dacă ai norocul să nimereşti de dimineaţă, eşti consultat de vreun medic. Altfel ai toate şansele să fii luat în primire de o asistentă care le ţine locul doctorilor, care îşi încheie ziua de lucru pe la ora 15.00.

Justificarea - „Situaţie gravă cu paturile“

Într-o altă clădire l-am găsit şi pe medicul Cocervei, care şi-a recunoscut fapta, susţinând că s-a bazat pe diagnosticul deja existent, fără să consulte pacientul. „Pe 14 martie i-am refuzat spitalizarea lui Alexei Raţă. Când a venit aici m-am uitat la umărul lui, la gât şi l-am ascultat cu stetoscopul. Pentru patologia pe care o avea de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie nu avea nevoie de spitalizare de urgenţă. Atunci nici nu aveam paturi disponbile. A doua zi l-am internat, la solicitarea directorului. Mă simt vinovat doar pentru faptul că, dacă-l internam, poate nu ar fi fost vreo plângere. Chiar şi aşa, cancerul nu putea fi evitat“, a susţinut Cocervei.

„Mă simt vinovat doar pentru faptul că, dacă-l internam, poate nu ar fi fost vreo plângere. Dar cancerul nu putea fi evitat“ - Mihai Cocervei, medic la Spitalul raional din Hânceşti

„Pacientul a fost la medic şi a fost programat pentru internare, din luna aprilie. De la Chişinău s-a recomandat un tratament. I-am spus că e o situaţie gravă cu paturile şi că vom încerca să-l internăm înainte de ziua programată. Aici a fost toată neînţelegerea. Nu poate pacientul să dicteze când va fi internat, aşa cum vrea el“, a reacţionat şi directorul spitalului raional Hânceşti, Petru Cibotaru.

Ministerul face recomandări doar după deces

Ministerul Sănătăţii a primit luna trecută o plângere, pe acest caz, însă concluziile instituţiei nu vor putea fi disponibile decât pe 17 mai. Adică fix în ultima zi de soluţionare, din termenul legal de 30 de zile. „Dacă vom constata o neglijenţă în serviciu din partea medicilor de la Hânceşti, putem emite o recomandare către autorităţile raionale. Mai departe, acestea decid cum vor fi penalizaţi cei vizaţi“, a spus Rodica Scutelnic, şefa Direcţiei asistenţă medicală spitalicească şi urgenţă din cadrul ministerului.

Medicii sunt absolviţi de răspundere

În prezent, în Moldova medicii nu pot fi traşi la răspundere pentru malpraxis. În cazul în care sunt dovediţi vinovaţi, pot primi o amendă de până la 16.000 de lei sau închisoare de la doi la şase ani, la fel ca orice funcţionar. Potrivit experţilor de la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (PAS), interniştii nu au voie să refuze spitalizarea vreunui pacient, din motive administrative.

„În momentul de faţă este dificilă depistarea cazurilor de greşeli medicale, fiindcă nu avem un cadru legislativ specific. Neaplicarea unui tratament corect pentru pacient şi respingerea internării sunt elemente de malpraxis. În legislaţie însă nu-i prevăzut ca pacientul să fie refuzat la internare, din lipsă de paturi“, a precizat Andrei Mecineanu, coordonator de programe la Centrul PAS.

Medicii nu au voie să refuze internarea pacienţilor, din lipsă de paturi libere

Pe de altă parte, rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“, Ion Ababii, a spus că familia defunctui s-ar fi putut adresa Ligii medicilor, unde cazul ar fi fost supus unei anchete deontologice. „Liga este o asociaţie obştească. Dacă sunt depistate nereguli, medicii vizaţi riscă să rămână fără premii şi pot fi îndrumaţi către o recalificare“, a spus acesta.

Şanse reduse de soluţionare

La Poliţia din Hânceşti, însă, cazul lui Alexei Raţă are toate şansele să rămână în sertarele instituţiei, la fel ca alte dosare similare. „Au mai fost astfel de cazuri, dar, în ultimii 20 de ani, în raionul nostru nu s-a mai întâmplat ca personalul sanitar să fie tras la răspundere penală. Expertizele de specialitate sunt date tot de către medici, iar ei, în breaslă, nu-şi scot ochii“, susţine vicecomisarul din Hânceşti, Denis Ursu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite