Mic dicţionar de contrabandist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficanţii de ţigări şi alcool din Hunedoara vorbeau codificat despre marfa ilegală folosind expresii ca „marmeladă", „roşii" sau „fasole şi gălbenele"Imaginaţia contrabandiştilor nu are limite atunci când vine vorba de a discuta codificat despre marfa pe care urmează să o valorifice pe piaţa neagră.

Unul dintre dosarele în care procurorii au identificat un limbaj cifrat atunci când contrabandiştii purtau discuţii telefonice este cel al traficului cu ţigări, cafea şi alcool, dosar instrumentat de ofiţerii DIICOT Hunedoara.

Astfel, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, traficanţii foloseau un limbaj codat atunci când stabileau traseele, localităţile unde se livra marfa precum şi mărcile de ţigări care urmau să fie livrate. Din înregistrările telefonice a rezultat faptul că pentru ţigările marca LM, contrabandiştii foloseau indicativul „lemne", pentru ţigările Fast - „fasole", iar dacă era vorba de un transport de ţigări marca Marble foloseau indicativul „marmeladă". Pall Mall-ul era denumit „pol", iar pentru ţigările marca Jin Ling, foloseau „gălbenele". Viceroy-ul era „varză", iar pentru ţigările Doina foloseau indicativul „balade" sau „doiniţe". Alcoolul era denumit simplu: apă.

Operaţiunea „Trabucul lui Moş Crăciun"

Arestările în acest caz au fost făcute pe 23 decembrie 2011, iar acţiunea ofiţerilor de la DIICOT a purtat denumirea de „Trabucul lui Moş Crăciun". Potrivit lui Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, contrabandiştii făceau parte din şapte grupări infracţionale distincte care, de mai bine de doi ani, colaborau între ele pentru procurarea, introducerea în ţară şi comercializarea produselor de contrabandă.

„Ţigările se vindeau în principal în judeţul nostru, în special în Deva, Hunedoara şi Valea Jiului, de obicei, în zona pieţelor agroalimentare. Oamenii legii au descoperit că, pe lângă comercianţii stradali, societăţile comerciale care desfăşoară comerţ aparent legal, profită de paravanul spaţiilor de desfacere a mărfurilor deţinute şi sunt principalii distribuitori de ţigări şi alcool de contrabandă.

Piaţa neagră din judeţul nostru era alimentată de cele şapte reţele de contrabandişti în care învinuiţii aveau roluri ierarhice. Unii se ocupau de introducerea produselor în ţară, iar alţii de depozitare, transport sau comercializare. Ţigările şi alcoolul erau aduse cu maşini cumpărate de pe internet sau din târguri auto, iar proprietarii fie nu le înmatriculau, fie le înmatriculau pe numele altor persoane", a declarat comisarul-şef Traian Berbeceanu.

Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 10 aprilie la Tribunalul Hunedoara.  În prezent, 64 dintre contrabandişti se află în spatele gratiilor, iar alţi trei sunt căutaţi, întrucât au primit mandate de arestare în lipsă. Alţi 42 de inculpaţi sunt cercetaţi în stare de libertate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite