Meditaţii gratuite pentru copiii săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara Oana Bobeanu, împreună cu elevele ei
Profesoara Oana Bobeanu, împreună cu elevele ei

„Vrem să-i ajutăm pe copiii care vor să înveţe, dar ai căror părinţi nu-şi permit să plătească pentru pregătire suplimentară. Să ştiţi că Biserica a mai făcut acest lucru, înainte de marele război, iar noi dorim să reînnodăm firul acesta.

Pe de altă parte, vrem să îi punem pe oameni în legătură unii cu alţii, să creăm sentimentul de comunitate". Aşa motivează preotul Emilian Băbăruşi, de la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul", iniţiativa avută împreună cu parohul Ilie Filip.

La finalul unei slujbe duminicale, cei doi preoţi i-au invitat pe profesorii care vin la Biserică să-i ajute pe-aceşti copii, care provin din familii cu probleme. Iar invitaţia nu a rămas fără răspuns: 3 profesori fac acum meditaţii cu 20 de copii, la română, franceză, engleză, fizică şi matematică. Lista se tot prelungeşte, pe măsură ce trece timpul. Copiii au început mai nou şi lecţii de muzică, de dezvoltare personală, iar în pregătire se află un cerc de teatru.

Profesoara Oana Bobeanu este cea care-i pregăteşte de peste o lună, la fizică şi la matematică, pe elevii care vin la meditaţiile din Biserică: „Mă bucur că am răspuns la chemarea preotului, de a-i ajuta pe aceşti copii nevoiaşi. Pot să vă spun că de când îi pregătesc nu au lipsit niciodată de la lecţii", spune profesoara, mulţumită că elevii ei din Biserică au luat note bune până acum la concursurile şcolare.

Lecţiile au loc chiar în Biserica aflată nu departe de Pasajul Muncii, în sectorul 3 al Capitalei, în „cafasul" (balconul în care cântă Corul) ridicat la intrare. Mulţi dintre copiii care vin să înveţe aici provin din familii care se confruntă cu mari greutăţi financiare. Ceea ce nu înseamnă că sunt lipsiţi de ambiţie, sau că s-ar mulţumi cu note proaste.

Copii mici cu visuri mari

Alexandra (12 ani), de pildă, este la al treilea an de olimpiade: la Română, Matematică, iar de anul acesta şi la Fizică, materie pe care spune că o iubeşte. Cel mai departe a ajuns până acum la „faza pe municipiu" şi speră să ajungă şi la faza pe ţară. Sora ei, Veronica, s-a decis însă, încă de pe acum ce vrea să facă atunci când va fi mare. „Eu am să fiu judecător, vreau să-i pedepsesc pe cei care fac fapte rele.

Ştiu că trebuie să-nvăţ pentru asta", spune fetiţa. În grupul lor, aproape fiecare copil merge la olimpiade: la matematică, limba română sau la engleză.
Exemplul bisericii din cartierul Balta Albă este unul reprezentativ pentru misiunea pe care şi-a asumat-o instituţia în ultimii ani, consideră preotul Emilian Băbăruşi.

„Probabil că toate parohiile din Bucureşti, cel puţin, au activităţi sociale", spune el. Potrivit preotului, pe lângă meditaţii, unele biserici îi ajută cu haine şi alimente pe copiii săraci, în timp ce altele au organizat cantine sociale sau cabinete medicale. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite