Medici care au fabricat handicapaţi din pix

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Grecu şi alţi şapte psihiatri şi psihologi din Hunedoara se află pe lista neagră a doctorilor care au ajutat oameni perfect sănătoşi să obţină certificat de handicapat. „Grave probleme neuropsihice“ este o categorie des întâlnită la persoanele cu dizabilităţi din Hunedoara. Pe hârtie, pentru că, în realitate, oamenii sunt cât se poate de sănătoşi.

Peste 18.600 de hunedoreni primesc indemnizaţie de handicap, în special pe baza certificatelor medicale care le atestă afecţiunile mentale grave. Raportat la nivelul regiunii, hunedorenii se află în top cu 4,44% persoane handicapate din totalul locuitorilor judeţului. Procentul îl depăşeşte pe cel din Timiş (3,57%) şi pe cel din Arad (2,74%). Realitatea de pe hârtie nu este însă confirmată pe teren.

Mulţi dintre cei care primesc indemnizaţie sunt de fapt bolnavi închipuiţi. Au permise de conducere, merg pe biciclete, muncesc peste hotare sau pe unde apucă. Acestea sunt concluziile unui control efectuat în luna iulie de către Direcţia Generală de Inspecţie Socială din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Astfel, 130 din 180 de dosare  verificate nu au încadrările în grad de handicap în conformitate cu prevederile legale.

„Indemnizaţia e un fel de ajutor social"

„Nu mi-a venit să cred când am auzit că încadrarea nu se face doar pe criterii medicale, aşa cum ar trebui, ci şi pe criterii sociale. Se pare că în Hunedoara sărăcia a devenit o boală şi trebuie plătită", a declarat Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, aflat ieri la Deva. Documentele medicale pe baza cărora iau bani de la stat sunt semnate de un grup de medici psihiatri şi psihologi. Printre aceştia figurează şi Dan Grecu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie din Zam.

„Eu nu am de unde să ştiu ce face omul cu diagnosticul pe care i-l pun. Este adevărat că uneori aflu, ulterior, că se foloseşte de el pentru a primi indemnizaţie de handicap. Această indemnizaţie este un fel de ajutor social. Dacă vine un om amărât, sărac, care nu ştie să scrie şi să citească, îi dai diagnostic de retard mental. La fel faci şi cu un bătrân de 80 de ani, care e confuz. Pot spune că se încadrează într-un oarecare grad de handicap şi că are acoperire medicală", a declarat Dan Grecu.

Pus la curent cu faptul că figurează pe lista doctorilor care au ajutat persoane sănătoase să figureze în acte ca fiind handicapaţi, pentru a primi bani de la stat, Dan Grecu spune că el nu a primit niciun document oficial în acest sens. „Decizia finală de încadrare într-un grad de handicap sau altul nu-mi aparţine mie. Eu pun doar un diagnostic şi nu mă interesează ce face pacientul cu hârtia pe care i-o dau. Aici e vorba de un circuit sinuos, pentru că de la mine mai urmează şi alte etape", a adăugat Dan Grecu. Alături de acesta, printre medicii suspectaţi se numără şi Adriana Vădan, Cornelia Schmidt, Cătălin Gogioiu, Radu Ciurea, Cristina Reis, Gabriel Balaci şi Simona Claudia Florea.

Din cele 180 de dosare controlate în luna iulie, s-au făcut verificări în teren în 21 de cazuri. Nouă dintre hunedoreni, care figurează cu handicap grav sau accentuat, mental sau psihic, au permis de conducere. Marius Uncu este din municipiul Hunedoara. Potrivit comisiei de evaluare, este o persoană fără venituri, dar care are un standard de viaţă foarte ridicat. Ocazional, munceşte fără forme legale în Germania. „Nu prezintă simptome de boală, deşi a fost încadrat pentru demenţă Alzheimer, formă gravă, cu asistent personal. În timpul vizitei nu a putut prezenta documente medicale (reţetă, ieşiri din spital) şi a afirmat că nu urmează un tratament psihiatric", se arată în raportul făcut public de reprezentanţii Ministerului Muncii ieri, la Deva. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Harfaş Viorel, care are încadrare de handicap grav şi asistent personal. Din spusele vecinilor, bărbatul munceşte în construcţii.

Fraudă de trei milioane de lei

Modalitatea prin care astfel de persoane obţin documente pentru a dovedi pe hârtie că sunt handicapaţi implică medici, reprezentanţi ai primăriilor care fac anchete sociale şi ONG-uri. Asociaţia de Psihiatrie Arizona din Hunedoara are dreptul de a reprezenta în instanţă interesele persoanelor cu handicap. Preşedinte este Catina Cotoraci, hunedoreancă ce suferă ea însăşi, în acte, de schizofrenie paranoidă. „A fost ieri o inspecţie socială la acest ONG, însă nu au cooperat deloc cu noi. Se pare că preşedinta era plecată din Deva. Din fericire, noi îi acredităm, noi le retragem acreditarea", a adăugat Sebastian Lăzăroiu. În urma controalelor efectuate, singurele amenzi care s-au dat, în valoare de 17.000 de lei, au fost aplicate Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara. Frauda estimată la nivelul celor peste 18.600 de persoane cu handicap este de trei milioane de lei, prin urmare Ministerul Muncii va sesiza Parchetul pentru a fi demarată o anchetă în acest caz.

243 de lei este indemnizaţia pe care o primeşte o persoană cu handicap accentuat, iar una cu handicap grav primeşte 413 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite