Medic român în Germania: daţi-mi voie să compar bursa de 150 de euro pentru rezidenţi cu promisiunea de 100 de lei făcută de Ceauşescu în decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi medici străini care profesează în Germania sunt români FOTO Adevărul
Cei mai mulţi medici străini care profesează în Germania sunt români FOTO Adevărul

O analiză recentă făcută de publicaţia germană Die Zeit notează că cei mai mulţi medici străini care îşi desfăşoară activitatea în sistemul german sunt români. Publicaţia estimează că 2.700 de doctori români îşi practică meseria în spitalele de acolo. Pe următoarele locuri în topul furnizorilor de personal medical se situează Rusia, Polonia şi Ungaria.

„Datele reprezintă un exemplu al transferului de forţă de muncă. Aceasta migrează din sudul şi estul uniunii monetare în nord, unde sprijină sistemele sociale”, notează publicaţia.

Pe de altă parte, medicul român George Crivac, care s-a stabilit în Germania în urmă cu câţiva ani, susţine că în viitorul apropiat şi mai mulţi doctori români vor alege să profeseze în unităţile sanitare nemţeşti, dar nu din cauza liberalizării pieţei muncii, ci din cauza condiţiilor mizere oferite de spitalele româneşti. O barieră, completează Crivac, o reprezintă nivelul avansat de limba germană pe care sunt nevoiţi să îl cunoască doctorii români.

„Condiţiile de angajare devin din ce în ce mai dure. Cu alte cuvinte, neamţul nu renunţă la calitate în favoarea cantităţii, lucru deja ştiut în toată lumea: reţeta succesului. Nu toţi reuşesc, unii se întorc în ţară, cantitate deloc neglijabilă. Condiţiile pentru a lucra în Germania ca şi medic devin din ce în ce mai dure, foarte mulţi medici români au plecat în Germania fără să cunoască suficient limba germană şi aşa, de la nicio condiţie impusă acum cinci ani, s-a ajuns acum doi ani la a se cere nivel B2, iar de anul trecut, de exemplu în Landul Hessen se cere deja C1. E posibil ca din 2014, în toată Germania, acest nivel să devină obligatoriu. Este necesar desfăşurării unei activităţi decente în spital, comunicarea cu pacienţii şi cu colegii fiind obligatorie”, a declarat pentru adevarul.ro neurologul George Crivac.

Bursele de 150 de euro promise rezidenţilor, un fleac

De altfel, medicul administrează şi patru grupuri de Facebook, toate fiind dedicate personalului medical interesat să plece în Germania. „Mai toţi medicii români vor chirurgie. Din păcate, în Germania se cere deja experienţă pe chirurgie, cele mai uşor de găsit ramuri sunt neurologia, psihiatria şi medicina internă”, a completat doctorul.

În ceea ce priveşte interesul tot mai mare al medicilor rezidenţi pentru Germania, neurologul e de părere că bursele de 150 de euro nu-i vor opri pe aceştia în România. „Această bursă de 150 de euro înseamnă valoarea unei gărzi de weekend în Germania. Salariul unui medic creşte anual cam cu 250 de euro brut. Daţi-mi voie să compar această bursă cu promisiunea a 100 de lei făcută de Ceauşescu în decembrie 1989”, a subliniat medicul.

Potrivit acestuia, peste 6.000 de doctori români profesează la ora actuală în spitalele germane.

Die Zeit notează că cei mai mulţi imigranţi din România şi Bulgaria au o pregătire profesională foarte bună, printre ei aflându-se ingineri, matematicieni şi medici.

Parlamentarii germani vor amprentarea imigranţilor

Parlamentari din coaliţia Angelei Merkel, aflată la guvernare, cer amprentarea imigranţilor din aceste două ţări care vin în Germania doar cu astfel de scopuri. Membrii Bundestagului nu au precizat însă şi cum îi vor recunoaşte pe aceşti imigranţi.

„Imigranţii care vin în Germania doar pentru Hartv IV (indemnizaţii de şomaj), alocaţii pentru copii şi asigurări de sănătate trebuie trimişi rapid în ţările lor de origine. Pentru a preveni intrările multiple trebuie să ne gândim la amprentarea lor”, a declarat Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European, pentru cotidianul tabloid „Bild” din Germania.

Datele oferite de Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă arată că 0,6 la sută dintre alocaţiile de şomaj merg către români şi bulgari. În perioada septembrie 2012 - august 2013, persoanele din cele două ţări au pretins 172 de milioane de euro.
 
Propunerea lui Brok vine în contextul unei dezbateri aprinse pe tema imigranţilor est-europeni, amplificată în ultimele luni în Marea Britanie de cursa electorală. De la 1 ianuarie 2014, nouă state europene - Marea Britanie, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Spania - şi-au liberalizat pieţele muncii pentru România şi pentru Bulgaria.

Citeşte şi:

FOTO EXCLUSIV Acasă la singurul român care a invadat Marea Britanie

Parlamentarii britanici i-au aşteptat pe imigranţii români pe aeroport, la sosirea în Anglia

Adevărul Live, despre „invazia” românilor în Marea Britanie. Damian Drăghici: Imigranţii sunt nişte eroi

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite