Medic de familie: „Obezitatea la copii nu este o drăgălăşenie, ci un pericol!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii atrag atenţia că sunt din ce în ce mai mulţi copii obezi FOTO Adevărul
Medicii atrag atenţia că sunt din ce în ce mai mulţi copii obezi FOTO Adevărul

Obezitatea la copii nu este o drăgălăşenie, ci un pericol, atrage atenţia preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), doctorul Rodica Tănăsescu. Aceasta insistă pe alăptarea naturală la sân a bebeluşilor timp de şase luni.

Potrivit acesteia, „există o importantă relaţie între alimentaţia copilului şi patologia adultului”.

„Promovăm cu tărie alăptarea la sân, ca soluţie pentru dezvoltarea luminoasă a copilului, element esenţial al dezvoltării sănătăţii copilului şi viitorului adult”, a spus Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

El a amintit că „în ultimii ani, în România asistăm la o scădere a fenomenului de mortalitate infantilă şi maternă, dar suntem departe de locul unde ar trebui să fim”, în opinia lui Pană, trebuind „schimbată sănătatea mamei şi a copilului”, „inclusiv prin măsuri de educaţie. „Subiectul trebuie abordat cu cât mai mulţi parteneri la masă — moaşă, asistent social, echipa care trăieşte în comunitate”, a susţinut secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Adrian Pană.

Boli cronice care apar şi la copii

La rândul său, Dumitru Matei, de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, a afirmat că o serie de boli cronice, care apar şi la copil, precum hipertensiunea arterială (40%), obezitatea şi supraponderabilitatea (20% la copii) sau osteoporoza, evoluează de multe ori silenţios.

„Stilul de viaţă reprezintă un factor patogen pentru bolile cronice”, a spus doctorul Matei, amintind şi influenţa factorilor genetici. 

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, prof. dr. Marin Burlea, a declarat că perioada celor 1.000 de zile — perioada de sarcină, de la naştere la şase luni, de la şase luni un an, şi perioada de până la doi ani — este, potrivit studiilor mondiale, deosebit de importantă pentru sănătatea copilului.

El a atras atenţia că au început să apară forme de diabet tip 2 chiar din timpul copilăriei, ceea ce este îngrijorător, o alimentaţie incorectă în primele două luni poate genera disfuncţii, tulburări insurmontabile în dezvoltarea cognitivă a copilului.

Nutriţia copilului în primele 1.000 de zile, esenţială

Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, Rodica Nassar, a anunţat că după ce în anul 2011 a fost contactată de reprezentanţii UNICEF, care au propus o serie de dezbateri privind alăptarea la sân, a urmat o iniţiativă legislativă care reglementează marketingul substituenţilor de lapte matern, care în următoarele săptămâni va intra în dezbaterea comisiei, mai notează Agerpres.

În schimb, Vasile Cepoi, consilier pe probleme de Sănătate în Cabinetul Primului-Ministru, a menţionat că a propus în urmă cu câţiva ani înfiinţarea unui Consiliul Naţional pe probleme de sănătate, dar că, din păcate, nutriţia, care e responsabilă de starea de sănătate a populaţiei, nu a intrat încă pe agenda publică.

La rândul său, Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a susţinut că împreună cu Ministerul Sănătăţii trebuie gândită o abordare comună în privinţa nutriţiei copilului în primele 1.000 de zile, ca domeniu al protecţiei acestuia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite